Передплата 2024 ВЗ

Форум видавців на кризу відповість книжковою антикризою

Хоча вхід подорожчав, натомість знижки зросли, благочинна діяльність пожвавішала/

Сьогодні у Львові стартує найбільша літературна подія України — 19-ий Форум видавців. П’ятиденна (12-16 вересня) програма Форуму охоплює понад 800 різноманітних заходів, в яких візьмуть участь понад 250 відомих авторів з 18 країн світу. Одним із найприємніших акцентів цьогорічного книжкового ярмарку є численні благочинні акції. Ложки дьогтю у літературну бочку меду додає здорожчання, порівняно з минулим роком, вхідного квитка (10 гривень на день). Проте організатори Форуму, залучивши меценатів, перекрили вартість квитка приємними знижками для усіх відвідувачів літературного свята.

«Дуже тішуся, що Львів і надалі підтримує цю високу планку — найбільш читаючого міста в Україні, а, можливо, навіть у світі, міста, яке хоче знати і любить літературу, — сказала президент Форуму видавців Олександра Коваль. — Проте далеко не у всіх у теперішній кризовий час є можливість придбати якісну літературу. Цьогорічний Форум розширює діапазон благочинних заходів. Вперше для відвідувачів літературного ярмарку буде проведено соціально-культурну акцію “Книжкова антикриза”. Кожен учасник Форуму разом із вхідним квитком отримає флаєр, що дає право на придбання 10-20-ти книг з 20% знижкою зі стендів з акційними книжками видавництв-учасників акції. Участь в акції візьме 21 видавництво. Також вперше на Форумі стартує благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання», яка спрямована на підтримку читацьких інтересів людей літнього віку. Перша тисяча пенсіонерів, які відвідають ярмарок, отримають купони на право отримати знижку на 30 грн. в будь-якому видавництві, представленому на ярмарку. У рамках цієї акції відбудеться дискусія між знаними літераторами на тему: “Чи враховує сучасна українська література читацькі запити людей літнього віку”. Для старших людей вхід на усі заходи Форуму безкоштовний. Традиційна акція «Подаруй дитині книжку!», яку ГО «Форум видавців» проводить з 2005 року, цього року відбудеться в дещо зміненому форматі. Книжки збиратимуть для сільських бібліотек Львівської області. Кожен благодійник, який передасть на акцію 1 нову або 5 прочитаних, але в доброму стані українських книжок, — отримає безкоштовний квиток на ярмарок та флаєр, що дає право на отримання 20% знижки на книги антикризової акції. З ініціативи письменника, лікаря, мандрівника Миколи Хомича на Форумі відбудеться акція «Придбай книгу — врятуй дитину». Придбавши книгу «Время» Миколи Хомича, всі небайдужі зроблять свій благодійний внесок на допомогу онкохворим дітям. Усі виручені кошти від продажу книги Хомича будуть передані Львівській обласній дитячій спеціалізованій клінічній лікарні на лікування дітей, що хворіють на гострий лейкоз”.

Олександра Коваль повідомила, що ціну на вхідний квиток на цьогорічний літературний фестиваль довелось збільшити вдвічі (з 5 до 10 гривень на день), аби бодай трохи покрити кошторис Форуму. Проте для відвідувачів літературного ярмарку таке здорожчання не вплине на сімейний бюджет. Адже власник вхідного квитка отримає десятигривневу знижку на смачну львівську каву, а також двадцятивідсоткову знижку на топові книги, що будуть представлені на Форумі.

«Форум — це свято для нашого міста та України загалом, — наголосив Програмний директор Львівського міжнародного літературного фестивалю Григорій Семенчук. — Однією з новинок цьогорічного фестивалю є саме відкриття. Ми трохи змінили формат. Раніше відкриття відбувалося у філармонії і виглядало доволі академічно. Цього року буде експеримент, який проведемо сьогодні о 19.00 у Домініканському соборі. Буде хороший баланс літератури і цікавої музики, дотичної до Григорія Сковороди і Бруно Шульца. Приємно, що інтерес до літературного фестивалю кожного року зростає. Цьогоріч профільною темою фесту є так звані «Подорожі до літератури». Говоримо про це у широкому сенсі. Адже багато авторів, які до нас приїжджають, а це понад 250 письменників, поетів, перекладачів, зокрема і головний гість — Букерівський лауреат Дібісі П’єр, прагнуть глибше пізнати українську та інші літератури світу. Серед спеціальних гостей цьогорічного фестивалю є Адам Загаєвський (Польща), Мартін Поллак (Австрія), Михайло Пантич (Сербія)... Прибуде велика письменницька делегація з Росії — Віра Полозкова, Лінор Горалік, Вік­тор Шендерович... Сподіваюсь, завдяки цікавим новим іменам, які ми збираємося представити, українська література стане цікавішою для світу, а ми, своєю чергою, побачимо щось зі світової».

Серед цікавинок літературного фестивалю — ночі еротичної і психоделічної поезії, виставка коміксів, куховаріння, понад 20 музичних та літературно-музичних акцій...

Схожі новини