Передплата 2024 «Добра кухня»

«Навіть у темні дні війни фестиваль продовжує сміливий акт опору»

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну 29 BookForum відбудеться в онлайн-форматі

29 BookForum
29 BookForum

«ВЗ» уже писав, що вперше цьогоріч через повномасштабне вторгнення росії в Україну, питання проведення такого масштабного заходу як фестиваль книжки стояло під великим знаком запитання. Але, на щастя, організаторам таки вдасться провести 29 BookForum. Однак відбуватиметься він не традиційно у вересні, як ми звикли до цього, а 6−9 жовтня. На жаль, не буде книжкового ярмарку, бо 29 BookForum відбудеться онлайн!

Філіп Сендс, Генрі Марш, Ювал Ной Харарі, Джонатан Літтель, Ніл Гейман, Майкл Катакіс, Олександр Михед, Севгіль Мусаєва, Олена Стяжкіна, Вадим Карп’як та багато інших спікерів сформують порядок денний на міжнародній арені. Львівський BookForum 2022 стане майданчиком, що об'єднає Україну з культурною елітою світу заради висвітлення на весь світ гострих та незручних питань сьогодення.

Основне завдання BookForum 2022 — на міжнародному рівні порушити питання покарання російських пропагандистів нарівні з військовими злочинцями та сприяти організації міжнародного трибуналу для замовників і виконавців найбільшої війни в Європі з часів Другої світової.

«Це честь та привілей бути частиною 29-го Львівського BookForum. Навіть у темні дні війни фестиваль продовжує сміливий акт опору та дозволяє таким письменникам, як я, солідаризуватися з письменниками та читачами України. За допомогою Hay Festival програма Lviv BookForum може охопити мільйони людей у ​​всьому світі. І це стосується кожного, де б ви не були. Приєднуйтесь, слухайте та вчіться», — каже Ніл Гейман, письменник-фантаст, автор відомих на весь світ творів «Американські боги» та «Зірковий пил».

«Впродовж 30 років я буваю в Україні, працюючи з колегами-нейрохірургами. Я завжди знав, що Україна має вирішальне значення для майбутнього Європи, оскільки це межа між європейською свободою та клептократичним російським деспотизмом. Партнерство Львівського BookForum та британського Hay Festival є чудовим підтвердженням того, що Україна справді є частиною Європи, історично та культурно. Окрім цього, захід стане джерелом великого підбадьорення та надії для наших українських друзів, які борються за своє життя, а також за свободу всієї Європи», — каже Генрі Марш, провідний британський нейрохірург, який візьме участь у дискусійній панелі «Любов та втрата».

За словами програмної директорки Львівського міжнародного BookForum та кураторки фестивалю Софії Челяк, культурний фронт є антиподом пропаганди, що стала винуватцем війни на рівні з її замовниками. Саме тому голос культури має бути озвученим та почутим.

«Роль публічних інтелектуалів завжди була в тому, щоб не просто осмислювати дійсність, а й впливати на певні політичні рішення. Саме культурний істеблішмент починає дискусії, які зрештою відбиваються на ключових подіях світу. Наша програма побудована так, щоб висвітлити незручні запитання, на які може не бути однозначної відповіді. Тому нам важливо почати дискусію, яка стане зброєю у перемозі над Злом, що відбувається зараз», — каже Софія Челяк.

Такої ж думки ще одна учасниця цьогорічного Форуму — Маргарет Етвуд, канадська письменниця і літературний критик, відома зокрема за романом «Розповідь служниці»:

«Війна путіна — це напад на демократію та свободу не лише в Україні, а й у всьому світі. Долучаючись до програми Львівського BookForum та Hay Festival, я підтримую українських письменників та читачів, які діляться своєю творчістю. Нехай цей фестиваль ідей та талантів спонукатиме більше людей голосно заявляти свою позицію та більше ділитись своїми дарами».

З повною програмою Львівського Book Forum 2022 можна ознайомитись за посиланням https://bookforum.ua/events.

Схожі новини