Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У час війни Україна дбає про організацію лікарського самоврядування за європейським зразком

  • 07.09.2024, 13:55
  • 175

У столиці Республіки Косово у вересні два дні тривали сесії 31-го Симпозіуму палат лікарів Центральної та Східної Європи (абревіатура німецькою мовою — ZEVA). На запрошення Палати лікарів Косова прибула на Балкани й делегація з України. З її представниками мали змогу зустрітися й поспілкуватися в готелі Swiss Diamond у Приштині журналісти — учасники міжнародної програми «Journalists-in-Residence Kosovo»

Фото
Фото

У таких щорічних симпозіумах українські лікарі беруть участь не вперше. Вченим, спеціалістам, громадським діячам у сфері охорони здоров’я потрібен обмін досвідом, зокрема й у питаннях організації та законодавчого регулювання лікарського самоврядування. Нині Україна перебуває на шляху до ухвалення відповідного закону, тож саме питання, порушені в законопроєкті, делегація з п’яти осіб обговорила на симпозіумі з іноземними колегами. Майбутній закон визначить принципи, засади, завдання та організаційні основи лікарського самоврядування як суспільного інституту охорони здоров’я. Такі інститути покликані діяти в інтересах пацієнтів забезпеченням професійної автономії і відповідальності лікарів при провадженні лікарської практики.

До складу української делегації увійшли: Тетяна Гавриш, почесний консул Німеччини в Харкові, директорка зі стратегічного розвитку Health Solutions Foundation; Вікторія Тимошевська, виконавчий директор Фонду «Рішення для здоров’я»; Адель Хайрутдінова, PR- і медіаменеджер, Health Solutions Foundation; Ольга Завадська, лікарка, координаторка проєктів БФ України; професор, доктор медичних наук Андрій Базилевич, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Делегація з України висловила особливе прохання — про зустріч з військовими лікарями, щоб обговорити такі теми, як інтеграція цивільної та військової медицини після війни й проблеми повоєнного відновлення в секторі охорони здоров’я Косова. Вікторія Тимошевська виступила на сесії 7 вересня й розповіла, зокрема, про зміст законопроєкту «Про лікарське самоврядування», особливості його обговорення в парламенті та проблеми, з якими стикаються лікарі в Україні в цей час.

Професор Андрій Базилевич, який вивчав, зокрема, польський, німецький досвід діяльності лікарських товариств і виступив на симпозіумі, у розмові з автором цих рядків зазначив таке. Делегація з України прибула до Косова насамперед для того, щоб більше дізнатися про роботу в країнах Європи лікарських товариств, які мають визначені законом права. Цінні експертні думки й оцінки іноземних колег та їхня допомога. В Україні відповідний процес розпочався 2006 року. Він нині на завершальній стадії, але є ще багато тонкощів. Отож, знання, поради, різний досвід колег — це для українців важливо. Законопроєкт поки що на обговоренні у Верховній Раді, він пройшов лише перше читання.

Учасники симпозіуму 6 вересня відвідали в Косові армійську базу «Адем Яшарі», де ознайомилися з досвідом роботи військових медиків.

Схожі новини