Передплата 2024 «Добрий господар»

Найуспішніші індустріальні парки України — у Тернополі та Білій Церкві

До них стоїть черга інвесторів та орендарів: орендна плата — 250 гривень за метр квадратний

Фото автора
Фото автора

За інформацією уряду, в Україні є два найуспішніші індустріальні парки — у Тернополі та Білій Церкві. Загалом таких промислових хабів в Україні налічується десять, ще кілька десятків або в процесі будівництва, або простоюють без орендарів і на межі банкрутства.

А ось до парків Тернополя та Білої Церкви стоїть довга черга інвесторів та орендарів, які хочуть там працювати. Ці два індустріальні парки повністю завантажені бізнесом, серед яких релоковані підприємства з Херсонщини та Дніпра — харчове виробництво, ресторанний бізнес, склади… У Тернопільській області — п’ять індустріальних парків, але чинний лише Західноукраїнський промисловий хаб. Для порівняння, у Львові зареєстровано три індустріальні парки, з них два діючі та продовжують розвиватися. Це парки у Сигнівці та Рясне-2. Ще один парк «Формація Львів» у процесі будівництва, його теж зводять у Сигнівці.

У межах престуру Харківського пресклубу журналіст «ВЗ» відвідала Західноукраїнський промисловий хаб біля Тернополя, що розташований у Велико-Березовицькій селищній громаді. Цей індустріальний парк розкинувся на площі 10,5 га, облаштований за усіма сучасними правилами розвитку бізнесу. Для тих, хто завозить товар фурами, тут облаштовані спеціальні «рукави"-герметизатори, як в аеропорту. Аби було комфортно розвантажувати вміст фури.

Нашу групу зустрічає директор індустріального парку Західноукраїнського промислового хабу Віталій Король, проводить екскурсію територією. Біля хабу є закинута залізнична колія. Що власники планують робити з нею?

Віталій Король пояснив, що це залишки старої колії з минулих часів, коли м’ясо з Тернополя возили на москву… Два роки тому Західноукраїнський промисловий хаб постав на території колишнього м’ясокомбінату Тернополя. Тут працювала і бойня тварин, і м’ясокомбінат, який не використовував більшість площ. Наш співрозмовник каже, цю колію планують відновити для власних потреб (якщо дозволить «Укрзалізниця), аби деякі товари можна було доставляти до індустріального парку на рейках.

«Колія потребує ремонту, вкладення коштів, — продовжує розмову Віталій Король. — Перебуває на балансі Києво-Дністровської залізниці. Ведемо з ними перемовини, плануємо відновлювати залізничну гілку. Це потрібно для логістичної зручності нашого хабу. Окрім вантажних перевезень, матимемо ще одну можливість — залізничні перевезення».

«Сьогодні з нашим індустріальним парком співпрацюють 25 резидентів (орендарів. — Авт.), він заповнений повністю. Створено 638 робочих місць, — наголошує Віталій Король. — Працює шістнадцять релокованих підприємств з різних регіонів, серед яких Київщина, Херсонщина. Серед орендарів — харчове виробниче підприємство „Дельтафуд“ з Гуляйполе Запорізької області, що виготовляє майонези, кетчупи, соуси. Це релоковане підприємство уклало з нами договір оренди на 15 років».

Орендна плата в індустріальному парку Тернополя — 120−250 гривень за метр квадратний, ціна залежить від висоти приміщення, де працює бізнес. Інвестор цього парку — одна з аграрних компаній України, яка вклала в проєкт 150 мільйонів гривень інвестицій. Зараз річний оборот цього індустріальному парку — 120 мільйонів гривень. А ось річний прибуток скромний — 300 тисяч гривень, оскільки левову частку коштів, як каже менеджмент, вкладають в ремонт індустріального парку та покращення інфраструктури. Власники парку кажуть, що цей проєкт вдалося відкрити з нуля у роки великої війни. І зараз в умовах воєнного стану мають чергу з інвесторів.

То в чому ж секрет успіху? Віталій Король вважає, що їхній парк має вигідне географічне розташування — до західного кордону рукою подати. Логістика Західноукраїнського промислового хабу найвигідніша в Україні — в усі популярні торгові напрямки України лише 150−200 кілометрів. Економічний секрет не лише у логістиці та ринковій орендній платі.

Директор Західноукраїнського промислового хабу Віталій Король (зліва) розповідає про заснування парку
Директор Західноукраїнського промислового хабу Віталій Король (зліва) розповідає про заснування парку

В Україні на законодавчому рівні індустріальні парки мають кілька податкових пільг та митних преференцій. Це така собі вільна економічна зона, яка збирає під одним дахом бізнес, який сплачує у бюджет трохи нижчі податки та розвиває виробництво переважно на український ринок.

У світі індустріальні парки стрімко розвиваються, Україна не відстає. Такі парки мають перспективу в Україні, бо стимулюють виробництво.

«Кожного виробника, який приходить до нашого парку, вносимо у державний реєстр як учасника, — продовжує Віталій Король. — З цього часу він має право на податкові пільги та митні преференції. Якщо виробник має завезти в індустріальний парк обладнання з-за кордону, то держава скасовує йому 20% ввізного ПДВ та 10% мита. Тобто, 30% податків він уже економить, працюючи на цій території. Але є умова — обладнання має працювати виключно на території індустріального парку та без права продажу на п’ять років. Держава дає можливості, але обмежує, аби не було зловживань. У нас були випадки, коли підприємці хотіли домовитися з нами: „А можна ми візьмемо у вашому парку в оренду 100 метрів квадратних і побудуємо навпроти свій завод та будемо користуватися пільгами?“. Інша преференція в індустріальному парку — виробник упродовж десяти років не сплачує 18% податку на прибуток. Ми, як керівна компанія індустріального парку, не маємо податкових пільг, нам заборонено займатися виробничою діяльністю у парку. Керівна компанія отримує 10% від оренди, які скеровують на обслуговування території».

Схожі новини