Передплата 2024 ВЗ

Головне правило грибників: не впевнений — не бери!

Вирушаючи на «тихе полювання», будьте обережні, адже навіть у їстівних грибів є отруйні двійники

Смачні, корисні й… небезпечні

Гриби містять клітковину, вуг­леводи, майже всі види аміно­кислот, вітаміни групи В, А, йод, білок та ще чимало корисних еле­ментів, однак щороку найбільше отруєнь становлять саме випад­ки споживання грибів. Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ застерігають: отруйні гриби — не тільки поганки і мухомори, а ще й гриби-двійники, дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслю­ки тощо. Головне правило гриб­ників: якщо не впевнені, що це за гриб, не беріть його. Від отруй­ного гриба, який потрапив у ко­шик, можуть стати небезпечними навіть їстівні гриби, що лежать поруч. Не варто брати старі гри­би, також не варто спокушатися зовсім маленькими грибочками — можна помилитися і не розпіз­нати отруйний гриб. Особливо будьте обережні з грибами, зі­браними недалеко від промис­лових підприємств, великих міст, автомобільних доріг. Гриби — це своєрідна губка, яка має неймо­вірну здатність вбирати токсини й радіоактивні речовини.

Кому не слід захоплюватися дарами лісу?

За словами дієтолога Інни Тимчук, гриби перешкоджають виділенню шлункового соку, що ускладнює засвоєння не тільки корисних речовин самих грибів, а й інших продуктів, спожитих разом із грибами. «Людям з різ­ними захворюваннями шлунко­во-кишкового тракту, печінки, нирок, підшлункової залози і по­рушенням обміну речовин краще взагалі відмовитися від вживання грибів, — застерігає дієтолог. — Не можна споживати гриби дітям до 7−8 років, літнім людям. Не варто смакувати грибочками й вагітним жінкам та мамам, які годують ді­тей грудним молоком».

За один прийом їжі можна з'їдати не більш ніж 200 грамів свіжих, 100 грамів солоних або 20 грамів сушених грибів.

Перед приготуванням проварюйте гриби 10−15 хвилин у підсоленій воді

Однією з головних причин ви­никнення харчового отруєння є неправильна технологія приго­тування грибів. Гриби в жодному випадку не можна їсти сирими, особливо це стосується грибни­ків, які полюбляють смажити «тиху здобич» на вогні - їх потрібно обов’язково піддавати тривалій термічній обробці. Чистити гриби слід у той же день, коли був зібра­ний урожай, адже вони швидко псуються. Щоб знешкодити їстів­ні гриби, треба їх спеціальним чи­ном обробити — очистити від зем­лі, добре промити у воді, а потім відмочити або відварити, причому не менше ніж три рази, щоразу зливаючи воду.

Обережно: ботулізм!

В Україні щорічно реєструють близько 150 випадків захворю­вання на ботулізм. І найчастіше це смертельно небезпечне захво­рювання спричиняють саме кон­серви домашнього приготування, у тому числі грибні. Консервуючи гриби, слід бути дуже обережним. «Спори ботулізму дуже живучі, добре переносять високі концен­трації солі і оцтової кислоти, — за­значає головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Оль­га Голубовська. — Оскільки не­безпечними для здоров’я стають тільки ті продукти, які якийсь час зберігалися під щільно закритою кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консер­вованими продуктами. Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо. Явна ознака знахо­дження спор ботулізму у банці з консервованими грибами — здут­тя кришки, а в подальшому — ба­ночний «бомбаж». Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декіль­кох годин до 2−5 діб. За важких форм він становить, у середньо­му, близько доби. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг за­хворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку: хворого турбують ну­дота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок; розлади зору, розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мус­кулатури або асфіксія дихальних шляхів. Ускладнення за ботулізму можуть призвести до летального результату. Тому за перших про­явів захворювання слід негайно викликати лікаря.

Сушені чи заморожені гриби можна зберігати до пів року

Запасаючись грибами на зиму, краще їх сушити або ж заморожу­вати. Перед сушінням гриби не миють, щоб вони не всотали зайву вологу. Невеликі гриби можна су­шити цілими, а від середніх краще відокремити ніжку. Зберігати сухі гриби слід в сухому місці у скляній або керамічній банці. Частину ви­сушених грибів можна розмолоти в кавомолці - їх можна додавати у соуси і уже готові страви для по­силення смаку й запаху.

Для заморожування підійдуть молоді тверді грибочки — опеньки, лисички, підберезники. Проми­ті та просушені гриби покладіть в целофановий пакет тонким шаром і - в морозильну камеру. Якщо ви боїтеся заморожувати сирі гри­би, можна попередньо відварити їх протягом п’яти хвилин. Опісля дайте їм охолонути і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва вода, розкладіть гриби по пакетах, туго затягніть і помістіть в морозилку.

Схожі новини