Головне правило грибників: не впевнений — не бери!
Вирушаючи на «тихе полювання», будьте обережні, адже навіть у їстівних грибів є отруйні двійники
Смачні, корисні й… небезпечні
Гриби містять клітковину, вуглеводи, майже всі види амінокислот, вітаміни групи В, А, йод, білок та ще чимало корисних елементів, однак щороку найбільше отруєнь становлять саме випадки споживання грибів. Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ застерігають: отруйні гриби — не тільки поганки і мухомори, а ще й гриби-двійники, дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслюки тощо. Головне правило грибників: якщо не впевнені, що це за гриб, не беріть його. Від отруйного гриба, який потрапив у кошик, можуть стати небезпечними навіть їстівні гриби, що лежать поруч. Не варто брати старі гриби, також не варто спокушатися зовсім маленькими грибочками — можна помилитися і не розпізнати отруйний гриб. Особливо будьте обережні з грибами, зібраними недалеко від промислових підприємств, великих міст, автомобільних доріг. Гриби — це своєрідна губка, яка має неймовірну здатність вбирати токсини й радіоактивні речовини.
Кому не слід захоплюватися дарами лісу?
За словами дієтолога Інни Тимчук, гриби перешкоджають виділенню шлункового соку, що ускладнює засвоєння не тільки корисних речовин самих грибів, а й інших продуктів, спожитих разом із грибами. «Людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, підшлункової залози і порушенням обміну речовин краще взагалі відмовитися від вживання грибів, — застерігає дієтолог. — Не можна споживати гриби дітям до 7−8 років, літнім людям. Не варто смакувати грибочками й вагітним жінкам та мамам, які годують дітей грудним молоком».
За один прийом їжі можна з'їдати не більш ніж 200 грамів свіжих, 100 грамів солоних або 20 грамів сушених грибів.
Перед приготуванням проварюйте гриби 10−15 хвилин у підсоленій воді
Однією з головних причин виникнення харчового отруєння є неправильна технологія приготування грибів. Гриби в жодному випадку не можна їсти сирими, особливо це стосується грибників, які полюбляють смажити «тиху здобич» на вогні - їх потрібно обов’язково піддавати тривалій термічній обробці. Чистити гриби слід у той же день, коли був зібраний урожай, адже вони швидко псуються. Щоб знешкодити їстівні гриби, треба їх спеціальним чином обробити — очистити від землі, добре промити у воді, а потім відмочити або відварити, причому не менше ніж три рази, щоразу зливаючи воду.
Обережно: ботулізм!
В Україні щорічно реєструють близько 150 випадків захворювання на ботулізм. І найчастіше це смертельно небезпечне захворювання спричиняють саме консерви домашнього приготування, у тому числі грибні. Консервуючи гриби, слід бути дуже обережним. «Спори ботулізму дуже живучі, добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти, — зазначає головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. — Оскільки небезпечними для здоров’я стають тільки ті продукти, які якийсь час зберігалися під щільно закритою кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консервованими продуктами. Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо. Явна ознака знаходження спор ботулізму у банці з консервованими грибами — здуття кришки, а в подальшому — баночний «бомбаж». Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2−5 діб. За важких форм він становить, у середньому, близько доби. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку: хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок; розлади зору, розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів. Ускладнення за ботулізму можуть призвести до летального результату. Тому за перших проявів захворювання слід негайно викликати лікаря.
Сушені чи заморожені гриби можна зберігати до пів року
Запасаючись грибами на зиму, краще їх сушити або ж заморожувати. Перед сушінням гриби не миють, щоб вони не всотали зайву вологу. Невеликі гриби можна сушити цілими, а від середніх краще відокремити ніжку. Зберігати сухі гриби слід в сухому місці у скляній або керамічній банці. Частину висушених грибів можна розмолоти в кавомолці - їх можна додавати у соуси і уже готові страви для посилення смаку й запаху.
Для заморожування підійдуть молоді тверді грибочки — опеньки, лисички, підберезники. Промиті та просушені гриби покладіть в целофановий пакет тонким шаром і - в морозильну камеру. Якщо ви боїтеся заморожувати сирі гриби, можна попередньо відварити їх протягом п’яти хвилин. Опісля дайте їм охолонути і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва вода, розкладіть гриби по пакетах, туго затягніть і помістіть в морозилку.