Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоб запобігти здуттю живота

Така проблема досить поширена. Якщо вона виникає часто, то є сенс звернутися по допомогу до лікаря. Проте якщо причиною цього неприємного відчуття є не медичні негаразди, то можна постаратися її уникнути зміною звичок. Отож що може допомогти знизити ризик здуття живота

Ретельне пережовування їжі. Коли недостатньо пережо­вана їжа потрапляє у шлунок (людина «наковтується»), то шлунково-кишковий тракт не може ефективно перетравити її, і вона у такому стані потра­пляє в кишечник. Щоб оптимі­зувати процес перетравлення, слід їсти маленькими порція­ми, ретельно та повільно пе­режовуючи.

Їсти невеликими порці­ями. Замість того, щоб наси­титися трьома великими по­рціями на день, бажано їсти невеликими порціями через регулярні проміжки часу.

Непереносимість їжі та­кож може бути причиною час­того здуття живота. Для того, щоб з’ясувати, чи вона є, слід вести щоденник харчуван­ня, де записувати, що їсте та п'єте. Тоді можна зробити ви­сновок, що саме з їжі спричи­няє здуття живота.

Не вживати алкоголю. Спиртні напої можуть спричи­нити запалення й подразнення слизової оболонки шлунка, що призведе до здуття живота.

Кинути курити. Ця шкідли­ва звичка також може спричи­нити не лише здуття, а й інші неприємні симптоми у шлун­ково-кишковому тракті, зокре­ма закреп і біль у животі.

Обережно з клітковиною. Продукти з високим вмістом клітковини в раціон слід вво­дити повільно й поступово. За надмірної її кількості шлунку важко впоратися з перетрав­ленням їжі.

Валентина Миколів.