«Мій родинний бізнес розпочався з рецептурника моєї бабусі»
Кондитерка Мирослава Голонич зі Сваляви створює кулінарні шедеври і зберігає культурні традиції Закарпаття
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530249/tort-svaliava.jpg)
Ви колись куштували торт з кремом, до складу якого входять білі гриби, зварені у пиві? Можу похвалитися — мені пощастило з'їсти шматок такого неймовірно оригінального і дуже смачного торта. Та я взагалі з дитинства обожнюю солодощі - від цукерок до тортиків. А тут таку «родзиночку» запропонували. Крем на відварі пива з перемеленими білими грибами!
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%824.jpg)
Я вже розповідала, що 29 березня у закарпатському санаторії «Квітка полонини» відбудеться грандіозна подія — Фестиваль національних культур «Етнічний віночок у Закарпатті», який організували Азербайджанський культурний центр та творча команда санаторію. Тут проведуть майстер-класи, а господарі і господині - представники різних національних культур частуватимуть смаколиками і наливками свого регіону. Пропонуватиме свою випічку і Мирослава Голонич зі Сваляви, до якої ми напередодні завітали у гості.
Про торт з кремом із білих грибів «Свалява» заступник директора «Квітки полонини» Маргарита Загуменнова розповідала нам раніше. «Я вас познайомлю зі своєю подругою Мирославою, — сказала Маргарита. — Хочу, щоб у вас залишився від Закарпаття солодкий післясмак». Забігаючи наперед скажу: Маргариті це вдалося.
Коли ми знайомилися з Мирославою у її кафе Mirella, кондитерка, коли почула, що я з «Високого Замку», усміхнулася: «Я багато років поспіль передплачувала вашу газету і журнал рецептів „Добра кухня“. З цього журналу взяла багато смачних рецептів. Особливо мені сподобався львівський сирник. У меню нашого закладу є львівський сирник. Знаєте, я у суботу на фестиваль у „Квітку полонини“ можу взяти зі собою підшивку „Доброї кухні“», — сказала вона.
Мирослава професійно займається випічкою з 2016 року. Але скільки себе пам’ятає, стільки щось випікала.
— У нашій родині було так заведено, що випічку любили й випікали смаколики завжди, — каже майстриня. — І бабусі, потім моя мама завжди щось пекли. Тож і я любила «бавитися» з тістом, повидлом, кремами… Вже у 12 років я вміла спекти все, що мені хотілося. З дитинства знала, що у майбутньому стану кондитером. Але до своєї мрії я йшла довго.
Мирослава закінчила Ужгородський університет з дипломом економіста, працювала митним брокером. Торік отримала ще одну освіту — «технолог хлібобулочних виробів».
— Ми з чоловіком після смерті батька продовжили роботу у його деревообробному цеху. Але згодом я все ж таки вмовила чоловіка, що маю займатися тим, з чим виросла і що дуже люблю. 2016 року ми відкрили невеличкий цех — без кав’ярні. Знаєте, за нашими традиціями весілля колись гуляли на 300 осіб. На столи ставилися кльоші з пляцками і тістечками. От ми напікали на такі весілля різної смакоти. Мій родинний бізнес розпочався з рецептурника моєї бабусі.
Згодом почали випікати круасани, хліб, але на заваді став ковід. Але Мирослава не сиділа, склавши руки. Пройшла понад 30 майстер-класів, подавалася на грантові програми й постійно вдосконалювала свою майстерність. А ще Мирослава з Маргаритою працюють над проведенням різноманітних фестивалів з відновлення культурної спадщини Закарпаття.
— Мирославо, скільки часу витрачаєте на створення торта «Свалява» і яка вартість такої смакоти?
— Два дні. Один день робимо відвар, він має настоятися, лише після цього на ньому робиться крем. Майже кілограм готового торта коштує 590 гривень. Там ще й коробка дуже гарна, подарункова, з якісного картону. А на обкладинці - старі фото нашого міста.
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%823.jpg)