Передплата 2024 «Добрий господар»

У США асоціація бібліотек визнала книгу про ОУН та УПА одним із найкращих історичних матеріалів

  • 23.01.2024, 19:20
  • 627

Американська асоціація бібліотек визнала книгу про ОУН та УПА одним із найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022—2023 роках

Фото Rusa
Фото Rusa

Йдеться про наробок «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух».

«Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement — Selections from the Secret Police Archives» — це збірка перекладених архівних документів про невідомі факти українсько-російських взаємин, яку видало у Канаді університетське видавництво McGill-Queen's University Press.

Автори праці - український історик, ексголова Інституту національної пам’яті, д-р Володимир В’ятрович, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху, та канадський історик, географ д-р Любомир Луцюк, який досліджує українське питання у зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни.

Переклала книжку журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

Американська асоціація бібліотек рекомендує цю книжку для наукових бібліотек.

У ній — 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини у книзі теж походять з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.


Джерело: Rusa

Схожі новини