Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський на Залуський: Театр на Подолі змінив прізвище у виставі «Хазяїн» (ОНОВЛЕНО)

  • 28.11.2023, 10:25
  • 2 543

У Театрі на Подолі у Києві відбулася прем'єра вистави «Хазяїн» за п'єсою Карпенка-Карого у сучасній інтерпретації режисера-постановника Івана Уривського

Фото із сайту Вечірній Київ
Фото із сайту Вечірній Київ

У ній Київський академічний драматичний театр на Подолі змінив прізвище одного з героїв вистави. Економ з п'єси Карпенка-Карого Зеленський у постановці Уривського носить прізвище Залуський.

На цьому акцентував головний редактор видання Главком Микола Підвезяний.

У своєму дописі він запитав, чи можна вважати заміну прізвища Зеленський на Залуський цензурою «чи ще ні?».

«У Карпенка-Карого у „Хазяїні“ є не дуже вправний економ на прізвище Зеленський. Хто пам’ятає, Зеленський у творі скаржиться на підлеглих йому „холопів“, що „силу мають“, боїться, що вони „можуть наговорити зайвого“… І ось у новій постановці у Театрі на Подолі за версією режисера Уривського події Хазяїна перенесені у сучасність, і Зеленський тут вже став… Залуським», — зауважив Підвезяний.

Він також помітив деяку співзвучність прізвища Залуський із прізвищем генерала Залужного і додав, що решта героїв залишилися з іменами і прізвищами, як у класичній версії п'єси.

На сайті Театру на Подолі в описі вистави дійсно є герой із прізвищем Залуський. Його грають Сергій Гринін і Сергій Сипливий. У п'єсі також грає зірковий акторський склад: В’ячеслав Довженко, Роман Халаїмов, Богдан Бенюк, Катерина Рубашкіна та інші.

«Перша ознака авторитаризму — коли прізвище «вождя» забирають з будь-якого негативного контексту. Історія зі зміною прізвища крадійкуватого хабарника-економа Зеленського у постановці пʼєси Карпенка-Карого «Хазяїн» Театру на Подолі - це і є та сама ознака. Міняти класику від гріха подалі.

Дуже поганий дзвіночок, коли мистецтво боїться влади. Тхнуло одночасно і совком, і путінською росією", — відреагував на ситуацію нардеп Володимир Арʼєв.

Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва теж прокоментувала рішення театру:

«Отже, певно ви чули про те, як Київський академічний драматичний театр на Подолі змінив прізвище одного з героїв вистави за пʼєсою «Хазяїн» Івана Карпенка-Карого через суголосність з прізвищем президента України Володимира Зеленського.

Тепер економа звати Залуський. Аби каби да чо не вийшло.

Тупо, дріб'язково і абсолютно не культурно. Цілком достатньо аби ноги моєї не було в цьому театрі, де класику знакового українського драматурга Карпенко-Карого переписують під політичну кон’юнктуру. Що це за культура така, де треба прогнутись і переінакшити твір, який викриває явище корупції?

Що там злякалось керівництво театру?

Певно — характеристики економа Зеленського. В сюжеті він скаржиться на підлеглих йому «холопів», що «силу мають», боїться, що вони «можуть наговорити хазяïновi зайве», і тоді його переведуть в Чагарник на місце іншого економа — Лiхтаренка; а там жалування менше.

Чесно, до цієї заміни прізвищ — мало би хто провів паралелі із книжковим Зеленським до реального. Бо люди в театри явно ходять відпочити. А тут воно саме ж малюється.

Особливо в світлі бомбіческіх інтерв'ю гаранта про Майдани, майданівців і військових в політиці 2014 року, як «помилку». Власне, і про бажання виборів, бо на корпоративах явно «жалування менше».

Цікаво, що там собі думає з цього приводу Карпенко-Карий, як від його соціальної сатири за 120 років потому засцяли театральні горе-менеджери.

PS. Режисер постановки Іван Уривський родом з Кривового Рогу. Може, це пояснює його поведінку? Хоча звідки воно в голові чоловіка 33 років — я хз", — написала вона у соцмережах.

Пізніше своє рішення прокоментував і режисер-постановник вистави:

«У виставі деякі персонажі обʼєднані в один, відповідно деякі прізвища змінені, бо не хотілось використовувати дешевий прийом і спекуляції на відомому прізвищі, щоб потішити глядача, та і в структурі вистави це виглядало б недоречно. Деякі персонажі взагалі відсутні, навіть жінки виконують чоловічі ролі. Немає елементів національних костюмів. Пʼєса сильно скорочена. Всі персонажі (особливо прізвища) пʼєси та вистави є вигаданими та не відповідають реальності і дійсності, не мають на меті когось образити чи скомпрометувати. А центральним персонажем є вівці, тому приходьте і робіть висновки самі!» — закликав режисер.

Схожі новини