Передплата 2024 «Добрий господар»

Скільки потрібно сміятися щодня, щоб почуватися краще

Вчені стверджують, що сміх може полегшити біль, принести щастя, позбавити тривоги, допомагає розслабитися і навіть підвищує імунітет

Сміх сприятливо впливає на психічне та фізичне здоров’я та значно покращує настрій. Чим ще корисний сміх і скільки треба смі­ятися щодня, щоб отримати оздо­ровчий ефект?

Під час активного сміху відбу­вається своєрідна дихальна гім­настика, оскільки задіяні діафраг­ма та м’язи тіла. Це покращує кровообіг та відтік лімфи, активі­зується парасимпатична нервова система.

Сміх розслабляє тіло. Сміх від душі знімає напругу та стрес, залишаючи м’язи розслабленими до 45 хвилин.

Зміцнює імунітет. Він знижує рівень гормонів стресу і збільшує кількість імунних клітин та антитіл, що борються з інфекціями, — це підвищує опірність проти хвороб.

Захищає серце. Покращує функцію кровоносних судин та збільшує кровотік, що допомагає захистити від серцевого нападу та інших серцево-судинних за­хворювань.

Зменшує відчуття гніву. Сміх здатний швидко розсіяти гнів та загасити конфлікти. Це дозволяє уникнути конфронтації, позбутися осаду й образи.

Нормалізує гормональну систему. Сміх знижує рівень гормону стресу — кортизолу та підвищує рівень гормону щастя — ендорфіну, природних хімічних речовин, які відповідають за хо­роше самопочуття. Ендорфіни викликають загальне відчуття до­бробуту та можуть тимчасово по­легшити біль.

Допомагає жити довше. Люди з почуттям гумору пережи­ли тих, хто сміється вкрай рідко.

Допомагає залишатися пси­хічно здоровим. Сміх змушує почуватися добре, і цей позитив­ний стан залишається надовго після того, як сміх вщухає.

Схожі новини