Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ягоди «золотої» пори

Зміцнюють імунітет і знижують тиск

Занепад сил, роздратованість та хронічна втома, які не вдається відновити навіть тривалим сном, — не що інше, як авітаміноз. Подолати недугу допоможуть осінні ягоди, які достигають і радують око в саду в «золоту» пору.

Свіжі не надто смачні, але вони є справжніми вітамінни­ми бомбами, зміцнюють іму­нітет і легко справляються з усіма недугами, що долають у міжсезоння.

Ягоди калини мають антимікробні властивості, сприя­ють зниженню артеріально­го тиску завдяки дії вітаміну С, якого в калині на 70% біль­ше, ніж у лимоні. Крім того, за­вдяки цьому вітаміну ягода має знеболювальний ефект. А кліт­ковина, що є в калині, позитив­но впливає на баланс мікро­флори у кишківнику.

Брусниця — універсальний засіб підтримування здоров’я організму, позитивно впливає на кишківник, серцево-судин­ну систему і зір, навіть зміцнює імунітет. Ця ягода багата на марганець, вітаміни Е і С, анто­ціани, флавоноїди та кверце­тин, що дозволяє їй боротися з окислювальним стресом, по­зитивно впливати на здоров’я шкіри, зменшити рівень запа­лення та артеріального тиску, а також ризик захворювань сер­ця.

З обліпихи роблять олію, яка має бактерицидну і загою­вальну дії. Крім того, обліпиха багата на вітаміни групи В і С. Завдяки цьому ця ягода є чудо­вим противірусним засобом. В обліписі також є чимало міне­ралів, каротинів, рибофлаво­ноїдів, пектинів, токоферолів та фолієвої кислоти. Її поєд­нання з вітаміном Е, якого в об­ліписі теж багато, благотворно впливає на організм вагітних жінок. Але вживання обліпихи у випадку гастриту загрожує за­гостренням захворювання.

Чорноплідну горобину ще називають аронією. У ній також чимало вітаміну С, якого ані­трохи не менше, ніж у лимоні. В осінній період дуже важливо вживати таку ягоду для профі­лактики застуд та захворювань щитовидної залози.

Одна з найважливіших влас­тивостей шипшини — велика кількість у ній вітаміну С. Лише в 9 грамах цих ягід його добова норма! Тому шипшина якнай­краще підходить для зміцнен­ня імунітету та боротьби із за­студою. Але ця ягода корисна й у інших сферах. Наприклад, шипшина відновлює стінки су­дин, захищає клітини від ушко­джень, сприяє правильній ро­боті нервової системи, серця та м’язів.

Желе з калини

1 кг калини, 1 кг цукру.

Ягоди очистити від гілочок. Промити проточною водою і залити окропом. Залишити на 1 хв (ягоди стануть м’якшими). Злити воду.

Пром’яти ягоди дерев’яним товкачем через друшляк. По­тім перетерти через густе сито — для кращої консистен­ції желе. Змішати протерті яго­ди із цукром у пропорції 1:1. Добре розмішати і розкласти желе у маленькі простерилізо­вані банки, закрити простери­лізованими кришками.

Зберігати на верхній полиці холодильника.

Завдяки такому способу без варіння зберігаються всі віта­міни цінних ягід. Якщо немає можливості зберігати желе у холоді - додати вдвічі більше цукру.

Щоб позбутися гіркого при­смаку, слід спершу заморози­ти ягоди у морозильній камері холодильника.

Чай із шипшиною

1 л води, 150−200 г суше­ної шипшини, 2 ст. ложки цукру, смужки апельсино­вої цедри завдовжки 6−7 см, 20 г чорного чаю.

У сотейнику закип’ятити воду із цукром. Додати шип­шину та варити ще 5−7 хв.

Зняти з вогню, залити цим настоєм чорний чай, додати апельсинову цедру і дати на­стоятися 15−20 хв.

Процідити через сито. Роз­лити у чашки. Подавати те­плим. За бажання можна дода­ти меду.

Схожі новини