Передплата 2024 ВЗ

Україна виграла у справі про «борг Януковича»: деталі

  • 15.03.2023, 18:15
  • 1 142

Верховний суд Англії та Уельсу визнав законними докази України про те, що наприкінці 2013 року 3 млрд доларів держава взяла у росії під тиском

Експрезидент України Віктор Янукович. Фото із мережі
Експрезидент України Віктор Янукович. Фото із мережі

Це означає, що Україні не доведеться повертати рф «борг Януковича», а надалі справу розглядатимуть суди нижчих інстанцій.

Судді ухвалили відповідне рішення в середу, 15 березня.

Верховний суд постановив, що суддям необхідно враховувати передісторію російської кампанії напередодні анексії Криму.

«Успіх захисту України залежить від того, чи зможе вона встановити, що росія загрожувала застосуванням сили, і що ці загрози були причиною рішення України укласти угоду, — йдеться в ухвалі судді Роберта Ріда. — Це можна вирішити лише після суду».

Прагнення України відтермінувати погашення боргу вже отримало підтримку на міжнародному рівні від основних державних кредиторів та приватних власників облігацій.

Лондонська справа перетворилася з простого комерційного спору на справу, що має юридичні наслідки щодо здатності англійських судів ухвалювати рішення щодо суверенних дефолтів. Судді традиційно уникали втручання в іноземні справи.

Судді вирішили, що хоча Україна не може стверджувати, що рф чинила економічний тиск, вона може стверджувати, що загрози росії застосувати насильство рівносильні «примусу».

Відтак Верховний суд Великої Британії постановив, що надалі потрібно ретельно вивчити спроби рф силою змусити Україну купити облігації.

Міністерство фінансів України повідомило, що згідно із рішення суду тепер справу, яку ініціювала рф проти України, потрібно скерувати на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні.

Верховний суд на цьому етапі не здійснював розгляд фактів незаконної війни росії проти України, оскільки апеляційний розгляд «відбувався до повномасштабного вторгнення рф в Україну у лютому 2022 року», але суддя Лорд Карнват зазначив, що подальшу поведінку росії неможливо ігнорувати.

«Тепер на рф лягає тягар доведення суду, що погрози в сторону України не вплинули на рішення України випустити єврооблігації, що надалі росія використала як один із інструментів зброї проти України. Верховний суд зазначив, що Україна досягне успіху у цій справі, якщо не буде доведено зворотного — що тиск росії не відіграв жодної ролі в рішенні України про випуск єврооблігацій», — йдеться у повідомленні установи.

Схожі новини