Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оцифрували святині Вірменського ансамблю

До списку пам’яток культурної спадщини, які мають власні 3D-моделі, увійшли святині Вірменського ансамблю у Львові — Вірменська церква, дзвіниця, огорожа та колона Святого Христофора

Гарнізонний храм Петра й Павла. Фото ілюстративне, Роман Балук
Гарнізонний храм Петра й Павла. Фото ілюстративне, Роман Балук

Також оцифровано Преображенську церкву, храм Іоана Золотоустого та дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що на Сихові. Невдовзі у Львові планують оцифрувати ще десять об'єктів культурної спадщини, зокрема костел Кармелітів босих, віллу Юзефи Франц, палаци Сосновського і Сєменських-Левицьких.

«Лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і у випадку руйнування відтворити її точну копію, — каже начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. — 3D-сканування — потрібна річ. Адже це документація, за якою в разі потреби можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Можемо базуватися на ньому, виготовляючи проєктно-кошторисну документацію. Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування (замість традиційних обмірів), а зараз робимо його на найважливіших пам’ятках Львова».

Схожі новини