Передплата 2024 «Добрий господар»

Поступатись «руський мір» не хоче

Дивні події відбуваються у колишньому храмі Іова Почаївського УПЦ мп в Дрогобичі, в якому віднедавна облаштовано гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного

Нагадуємо читачам: це сталося після того, як депутати Дрогобицької міськради прийняли рішення про заборону на території ОТГ функціонування громад УПЦ мп. Минуло трішки часу, і частина вірних діючої, попри оголошену заборону, у Дрогобичі парафії УПЦ мп звернулась до міської ради із заявою про вихід з-під підпорядкування московської церкви.

Під час обговорення заяви-звернення з’ясувалося, що церковна громада храму Іови Почаївського не має ані документально підтвердженого права власності на будівлю церкви, ані на земельну ділянку. Будівельні роботи, як інформує пресслужба Дрогобицької міськради, проводились тут самовільно. Жодних дозволів, які б підтвердили законність проведених робіт громада не мала. Після цього був розпочатий процес, який завершився передачею згаданого храму Дрогобицько-Самбірській єпархії Православної церкви України. Саму церкву Іова Почаївського перейменували у гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного. Цього тижня на сесії Дрогобицької міськради депутати, внісши зміни та затвердивши проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель громадських і релігійних організацій, передали її у постійне користування Дрогобицько-Самбірській єпархії Православної церкви України. Здавалося, все зрозуміло, крапки над «і» остаточно розставлено.

Виявилось, що ні. Не всім все зрозуміло. Це з’ясувалося після того, як одного чудового дня, прийшовши до гарнізонного храму імені Петра Сагайдачного, віряни ПЦУ не могли підібрати ключ до замка. Виявилося, що то не їхній замок. І пішло-поїхало… За отриманою від правоохоронців інформацією, їм після відповідних дзвінків на службу «102» доводиться виїжджати до теперішнього гарнізонного храму, щоб стежити за громадським порядком: у храмі, яка передана ПЦУ, продовжує правити служби і парох московської церкви. Напруга зростає. Шляхи-доріжки представників двох парафій часто перетинаються перед дверима храму. Час покаже, чим все скінчиться. Наразі ж події розгортаються за правилами перетягування канату: служби в храмі правляться як парохом української церкви, так і московської. Один день — одна служба, другий день — інша. Наразі так. Поступатись «руский мір» не хоче.

Схожі новини