Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

19% внутрішньо переміщених осіб спілкуються українською

Влада повинна звернути увагу на впровадження безоплатних курсів української мови, яких не вистачає на півдні та у столиці

19% внутрішньо переміщених осіб зазначили, що спілкуються українською, 29% - і українською, і російською, а 10% - переважно російською.

Такі дані дослідження державної служби якості освіти України про використання державної мови презентували на брифінгу у Києві.

За словами Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, 94% вчителів проводять навчання українською мовою і лише 63% використовують державну мову і під час перерв.

«Ми вже неодноразово помічали, що вчителі часто ведуть уроки українською, але на перервах говорять російською, — каже. — Також було проведено дослідження щодо сприйняття мовного контенту в мережі Інтернет. 59% респондентів однаково сприймають інформацію українською і російською мовами, 34% - краще сприймають державну мову, 6% опитаних сприймають інформацію російською. Тому влада повинна звернути увагу на впровадження безоплатних курсів української мови, яких не вистачає на півдні та у столиці».

87% вчителів, 82% батьків та дітей зазначили, що вважають рідною мовою саме українську і використовують її в усіх сферах життя. Майже 20% батьків й учнів не вважають українську мову рідною.

За його словами, питання використання української мови в освітньому процесі та в побуті залишається на порядку денному, як для місцевої, так і для державної влади. Офіс Уповноваженого із захисту державної мови постійно отримує скарги від українців щодо порушення мовного закону.

Довідка

Дослідження щодо використання державної мови було проведено шляхом онлайн анкетування, в якому взяли участь учні, батьки та вчителі. Опитування — по всій державі, крім тимчасово окупованих територій. Особливу увагу звертали на школи, де навчаються внутрішньо переміщені особи. В опитуванні взяло участь 58 тисяч респондентів.

Схожі новини