Передплата 2024 «Добра кухня»

Євросоюз хоче постачати газ із Ізраїлю, але є нюанс

  • 15.06.2022, 11:40
  • 714

Так у ЄС намагаються позбавитися залежності від росії

Євросоюз хоче постачати газ із Ізраїлю, але є нюанс
Євросоюз хоче постачати газ із Ізраїлю, але є нюанс

Про це пише Financial Times.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС продовжує підготовку до реалізації двох великих інфраструктурних проєктів щодо зміцнення енергетичних зв'язків з Ізраїлем: газовий та водневий трубопровід у Східному Середземномор'ї та підводний силовий кабель, який з’єднує Ізраїль із Кіпром та Грецією.

«Від початку війни росія навмисно припинила постачання газу до Польщі, Болгарії, Фінляндії, нідерландських і данських компаній через нашу підтримку України, — наголосила фон дер Ляйєн. — Але поведінка кремля тільки зміцнила нашу рішучість звільнитися від залежності від російського палива».

Однак в освоєнні середземноморських газових ресурсів є свої складнощі. Ізраїльське газове родовище «Каріш» межує із ліванським родовищем «Кана», і країни вже багато років не можуть поділити шельф.

Морський кордон між двома сусідами, які формально перебувають у стані війни з 1948 року, досі не встановлений.

Ліван та Ізраїль оскаржують ділянку шельфу в 856 кв. км — кожна сторона вважає її своєю. Переговори щодо демаркації морського кордону щоразу безрезультатні. Остання спроба була у травні 2021 року.

Наразі сторони продовжують шукати компроміс, щоб розпочати видобуток природного газу, який потім можуть експортувати у Європу.

Фото із мережі

Схожі новини