Передплата 2024 «Добра кухня»

«Попри війну в Україні працюють 90% шкіл»: Сергій Шкарлет

ЗНО має нововведення: тест з трьох предметів - української мови, математики та історії України, пробне тестування та три спеціальні сесії

«Попри війну в Україні працюють 90% шкіл»: Сергій Шкарлет
«Попри війну в Україні працюють 90% шкіл»: Сергій Шкарлет

Попри війну, 12 тисяч шкіл надалі навчають дітей. Це майже 90% від кількості закладів, що працювали до початку повномасштабного наступу росії на Україну. Понад тисячу українських шкіл зруйновано через бойові дії, ще 450 опинилися в окупації. 81 тисяча школярів, які змушені були покинути власні домівки, долучилися до навчання у інших регіонах. В Україні продовжують роботу 2,5 тисячі дитячих садочків, а це рятує економіку: батьки працюють, сплачують податки і заробляють на свої сім"ї.

Про це 22 квітня повідомив на брифінгу у Львові Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Дитина, яка приїхала з Донеччини, Луганщини чи інших областей, може за заявою одного з батьків приєднатися до освітнього процесу у будь-якій школі України. Це рятує освітній процес, — наголошує міністр освіти. — Українські школярі за кордоном також долучилися до навчання, можуть обрати онлайн формат. Велика роль тут і комерційних онлайн-шкіл, які після початку повномасштабного наступу росії, дали можливість українським дітям по всьому світу відвідувати їхні уроки безкоштовно».

Про ЗНО в умовах війни

«ЗНО цьогоріч буде суттєво змінене, — каже Сергій Шкарлет. — Зокрема, абітурієнти складатимуть національний мультипредметний тест, який охопить три предмети — українську мову, математику та історію України. Будемо намагатись зробити три сесії ЗНО для того, щоб охопити максимальну кількість вступників. Випускники будуть мати можливість зареєтруватися на 28 спроб, тобто двічі на день. У рамках ЗНО передбачено і проведення пробного онлайн-тестування із національного мультимедійного тесту. Усе для того, щоб учні оцінили свої здібності».

Про нові правила вступу для іноземців

Через війну в Україні вищі навчальні заклади не залишаться без іноземних студентів з усього світу. Цього року вони зможуть вступити і скласти відповідні іспити в онлайн режимі. До початку повномасштабного вторгнення рф, в Україні навчалися майже 80 тисяч іноземних студентів. За останні два роки в Україні суттєво збільшилася кількість іноземних студентів, а це свідчить про довіру до системи освіти в Україні.

«Для іноземців плануємо дистанційний вступ. Маємо деякі проблеми, але будемо їх вирішувати, щоб освіта українська була затребувана в світі незалежно від безпекової ситуації», — зауважив міністр.

Читайте також: російських авторів у школі може стати менше, — Шкарлет

Фото з мережі

Схожі новини