Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дії чинної влади повертають Україну на газову й електричну голку Кремля»

Яким чином «слуги» провалили опалювальний сезон і що тепер робити? Про це на брифінгу розповів народний депутат від «Європейської Солідарності» Олег Синютка

Олег Синютка. Фото пресслужби "ЄС"
Олег Синютка. Фото пресслужби "ЄС"

Незабаром минає місяць, як український уряд підписав «газовий» меморандум з органами місцевого самоврядування і НАК «Нафтогаз України». Тож у якому стані зараз наш опалювальний сезон? А в такому, що бюджетні установи — школи, садочки, лікарні — змушені купувати енергоносії за космічними цінами, а хто не в стані — просто сидить без опалення.

«Сьогодні маємо доконаний факт: Україна вступила в енергетичну кризу, — заявив під час брифінгу народний депутат від „Європейської Солідарності“ Олег Синютка. — І це сценарій, за яким рухає нашу державу влада Зеленського, це сценарій, прописаний у Кремлі».

Народний депутат детально роз'яснив, якою зараз є ситуація з опалювальним сезоном: «Перша й найважливіша річ — вугілля. Держава забезпечила тільки 20% від обсягів вугілля, які нині мають бути на складах. З 2,5 мільйона потрібних тонн вугілля маємо менш як 700 тисяч тонн. І ця кількість щотижня (навіть при відносно теплій погоді) зменшується на 6−7%. Сьогодні в державі половина теплових електростанцій відключена від генерування струму в мережах. Через це в пікові навантаження нам не вистачатиме електроенергії для забезпечення промислових і побутових споживачів.

Що з газом? Влада звітує, що в підземних сховищах нагромаджено 18,5 мільярда кубометрів блакитного палива. Але чомусь «сором'язливо» зауважує, що частина цього газу — це так званий буферний газ, тобто газ, потрібний для забезпечення відповідного тиску у сховищах. Буферного газу там є майже 5 млрд кубометрів. Приблизно стільки ж — газу іноземних компаній. Переконаний, українська влада не буде дискредитувати державу, націоналізувавши цей газ тощо.

Крім того, під загрозою ще 9 млрд кубів: щодо них судиться олігарх Коломойський, щоб поставити їх собі під контроль. Також влада допустила, що частина цього газу належить афілійованим структурам ще одного ексолігарха — Фірташа. Вартість цього газу — 7 грн за куб., саме за такою ціною влада продала його структурам, близьким до цього ексолігарха.

Тому Україна сьогодні опинилася перед серйозною загрозою енергетичній безпеці. Дії чинної влади повертають Україну на газову й електричну голку Кремля. Нагадаю, у листопаді 2015 року президент України Петро Порошенко рішучими діями забезпечив відмову від вугілля та електроенергії, які тоді Україна отримувала з країни-агресора. І тепер, через шість років функціонування незалежної енергетичної системи України, влада Зеленського знову садить нашу країну на газову і електричну залежність від Кремля.

Хочу відповідально заявити: спроби влади з 1 листопада фінансувати поставки електроенергії з Білорусі (читай — з Російської Федерації) — це ніщо інше, ніж спроба фінансувати тероризм! Ба більше, за останні два роки влада Зеленського вже закупила в країни-агресора вугілля на… 3,1 мільярда доларів! Ця сума пішла в Росію і, переконаний, використовувалася також на посилення військової могутності країни-агресора. І сьогодні ця військова міць використовується проти наших воїнів на Сході України. Бо 3 млрд доларів — це щонайменше 3 тисячі нових російських танків, які готуються для вторгнення в Україну.

Тому сьогодні маємо дві ключові проблеми: відсутність достатнього запасу енергоресурсів (газу, вугілля й електроенергії, яка генерується за допомогою газу) і відсутність коштів.

Першими ці проблеми відчують на собі територіальні громади. «Перший дзвіночок» уже пролунав минулого тижня в українському парламенті, коли влада спробувала позбавити територіальні громади (а це всі українці) коштів для розвитку. Законопроєктом № 6062 влада пропонувала ліквідувати бюджети розвитку, забрати гроші з освітніх субвенцій, забрати гроші, які могли поступити в дохід місцевих бюджетів від продажу земель комунальної власності. Таке не пробував робити навіть Янукович! Завдяки позиції «Європейської Солідарності», інших опозиційних сил, нам вдалося зняти це питання.

Але на порядку денному залишилося невирішене питання, яке влада хотіла прикрити, використовуючи так званий фейковий меморандум. Його від імені всіх громад підписали з владою декілька підконтрольних міських голів. Влада у цьому меморандумі обіцяла надати можливість територіальним громадам забезпечити школи, садочки, лікарні газом, а друге — зафіксувати ціну для населення і для бюджетних установ на рівні відповідно 7 грн/куб і 16 грн/куб. Але влада не виконує те, що підписала. І це черговий приклад її брехні. Влада починає викручувати руки територіальним громадам. «Європейська Солідарність» заявляє: ми стояли і будемо стояти на позиції територіальних громад.

Влада не дає можливості постачати газ на школи, садочки, лікарні. Чиновники придумали переукласти угоди з компанією «Нафтогазу» — «Нафтогаз трейдинг». Станом на 29 жовтня ціла низка територіальних громад, бюджетних установ, так і не отримали можливості переукласти угоди. Тому «Європейська Солідарність вимагає негайно укласти угоди між «Нафтогаз трейдингом» і територіальними громадами! Тут потрібна лише воля влади, чітка позиція «слуг народу» і Зеленського і чітка директива, щоб «Нафтогаз трейдинг» уклав угоди з громадами на постачання газу. Це можна зробити буквально протягом декількох годин! Тому що всі потрібні документи громади вже зібрали й передали в «Нафтогаз».

Друга умова, яку висуває влада: забрати гроші в місцевих бюджетів. Тобто компенсувати різницю в тарифах між тією ціною, яка закладена в бюджетах, і тією, яка записана в меморандумі — за рахунок місцевих бюджетів. Хоча раніше влада обіцяла, що покриє ці видатки за рахунок держбюджету. Але вона цього не робить, бо пускає бюджетні гроші на те, щоб корупційними схемами відмити і передати гроші в парламент «слугам народу», на голосування кишенькових законопроєктів «зеленої» влади. Тому досі не внесено зміни в держбюджет, щоб забезпечити субвенцію для фінансування місцевих бюджетів. Тобто влада не тільки не дала гроші для забезпечення різниці в тарифах і оплати громадам вартості газу, а забирає гроші з територіальних громад! Адмінтиском, через правоохоронні органи змушують скликати позачергові сесії і приймати рішення про вилучення грошей з бюджету місцевих громад і передачі їх центральній, «зеленій» владі.

Ці гроші влада забирає з нагальних потреб мешканців. Наприклад, у Житомирській області, в Озерянській ОТГ влада додумалася спонукати забирати гроші з дитячого харчування. У Тетіївській МТГ Київської області — за рахунок зменшення видатків на зарплату персоналу садочків. Тобто забрати гроші від вихователів садочків і передати за оплату за газ.

Що пропонує «Європейська Солідарність»? Ми зареєстрували в парламенті законопроєкт, яким вимагаємо забрати кошти з «Великого крадівництва» у сумі 15 мільярдів гривень і передати територіальним громадам на фінансування потреб по енергетичному забезпеченню.

Вимагаємо розслідування — на підставі чого проводилися закупівлі в країни-агресора в сумі понад 3 мільярдів доларів вугілля і хто відповідатиме за це?

Вимагаємо негайно, в одноденний термін, укласти угоди на газопостачання територіальним громадам, школам, садочкам, лікарням. Для цього потрібне розпорядження керівництва держави і уряду.

Вимагаємо припинити вилучення грошей з територіальних громад, вже наступного тижня проголосувати в парламенті законопроєкт про субвенцію місцевим бюджетам громад у сумі 15 млрд грн і таким чином врегулювати проблему з нестачею коштів громадам на опалювальний сезон 2021−2022 рр.

З такими проблемами, як сьогодні, країна вже стикалася у 2014−2015 роках. Але тоді відповіддю на ці проблеми була професійність влади, об'єднання європейських країн і світового товариства на захист енергетичної незалежності України і рішучі дії п'ятого президента України Петра Порошенка на збереження енергетичної (а це означає і територіальної) цілісності нашої держави. Сьогодні «зелена» влада не має ні політичної волі, не професійних здібностей. Тому наш вихід — негайне повернення до керівництва держави професійних, патріотичних людей".

Читайте також: Відомо, коли Росія припинить постачати газ в Україну

Схожі новини