Передплата 2024 «Добрий господар»

Азербайджан може постачати газ у Європу через Україну

  • 22.07.2024, 08:45
  • 189

Україна та ЄС просять Азербайджан постачати природний газ до Європи через Україну після завершення чинного контракту з рф наприкінці року

Фото ілюстративне із сайту Bloomberg
Фото ілюстративне із сайту Bloomberg

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

За його словами, переговори з Україною, ЄС, а також з рф ще тривають, однак усі сторони зацікавлені у продовженні співпраці.

На початку цього місяця президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна має переговори про постачання до Європи природного газу з Азербайджану. Україна прагне зберегти свою роль транзитної держави, однак більше не хоче бути транзитом для постачання до ЄС газу з рф.

Євросоюз намагався відмовитися від російського газу після повномасштабного вторгнення росії в Україну, але деякі європейські держави продовжують отримувати його через газогін, який проходить Україною.

Однак Алієв попередив, що пісдя припинення постачання російського газу через Україну, деякі держави, зокрема — Австрія та Словаччина, можуть мати серйозні труднощі, оскільки їм доведеться витрачати набагато більші суми на купівлю газу з інших країн. Також, за його словами, Азербайджан намагатиметься «бути обережним», оскільки у минулому державу неправдиво звинувачували у перепродажі російського газу.

Алієв наголосив, що видобуток газу у його країні збільшиться завдяки новим і вже наявним родовищам у Каспійському морі.

У 2022 році Азербайджан підписав із Європейською комісією меморандум про взаєморозуміння, який передбачає подвоєння експорту газу до Європи до 20 мільярдів кубометрів до 2027 року. За словами Алієва, країна рухається до цієї мети. Цього року експорт до європейських держав зросте майже до 13 мільярдів кубометрів з 11,8 мільярда у 2023 році та 8 мільярдів у 2021 році.

Схожі новини