Передплата 2024 ВЗ

Як регулювати опалення у багатоповерхівці та не платити тепловикам зайвого?

На «гарячій лінії» Львова не бракує скарг львів'ян на некоректне опалення у багатоповерхівках: на вулиці комфортна температура — батареї гарячі, якщо мінуси — не гріють належно. Під час воєнного стану теплопостачальні організації Львова особливо повинні економити газ і коригувати опалення, зважати на градуси за вікном. Як можна регулювати опалення в будинку, аби економити в опалювальний сезон на теплі?

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

«8 та 9 листопада двічі телефонувала на „гарячу лінію“ Львова, аби тепловики зменшили опалення в котельні та до будинку, бо на вулиці було доволі тепло, а в квартирі батареї гріли так, ніби в 15-градусний мороз, — розповіла „ВЗ“ львів'янка Катерина, яка мешкає у Залізничному районі Львова. — Лише з „енного“ разу достукалася до операторів „гарячої лінії“ і в квартирі стало комфортно. Батареї таки скрутили. Невже не логічно економити газ та зважати на температуру на вулиці? Чому вночі батареї в квартирі прохолодні, а вдень сильно гріють?».

«Регулюємо тепло та економимо газ, — розповів у коментарі для „ВЗ“ директор „Залізничнетеплоенерго“ Валентин Вольський. — На вхідних дверях будинків розвішані інформаційні листи про те, як регулювати опалення в будинку, як економити тепло. У всіх будинках є лічильники тепла. Мешканці платять за тепло, яке отримав будинок. Тепло можна регулювати самостійно різними способами. ОСББ чи ЛКП, управляюча кампанія може перекривати тепло у підвалі будинку. Внутрішньобудинкову систему обслуговує не теплоенерго, а управляюча компанія. Якщо мешканцям не комфортно, можна перекрити тепло, перед тим дати заявку керівнику ЛКП чи ОСББ».

За його словами, систему тепла в будинку можна або закрити повністю, або відкрити. Золотої середини немає. Другий варіант економити на теплі та платіжках — встановити в підвалі вузол змішування з погодозалежною автоматикою (спеціальні насос, клапан та регулятор тепла). Що це таке? Валентин Вольський пояснив, що це механіка, яка реагує на погоду і автоматично зменшує чи збільшує тепло в усьому будинку.

«Таких автоматів по Львову стоїть дуже багато, — продовжує розмову чиновник. — Ми неодноразово збирали керівників ЛКП щодо цього питання — аби встановлювали таку автоматику. Це можна зробити і це не так дорого коштує (не уточнив суму, бо не знає. — Авт.)».

Як вдалося з’ясувати «ВЗ» в одному з ОСББ Львова, вузол змішування, який реагує на погоду та автоматично регулює тепло в будинку коштує зараз 350 тисяч гривень. До війни це коштувало дешевше — 200−250 тисяч гривень. Ці витрати не покриває міський бюджет.

Мешканці багатоповерхівки самостійно збирають кошти і оплачують підряднику цей кошторис, а управляюча компанія чи ОСББ лише шукає підрядну організацію, яка встановить вузол. За найскромнішими підрахунками, аби встановити вузол змішування в підвалі «хрущовки», кожен мешканець має здати 2 500−3000 тисячі гривень.

Третій варіант — регулювати тепло в квартирі, навіть якщо в багатоповерхівці центральне опалення. Для цього на батареях треба встановити вентилі з термостатичними головками. Як правило, таку «процедуру» роблять в квартирі не в опалювальний сезон, а ще до його старту. Якщо вентилі на батареї ставити в опалювальний сезон, доведеться вимикати опалення і зливати воду з батарей в усьому під'їзді. А це не надто комфортно для решти жильців.

«Сучасні батареї мають термостатичні головки, які регулюють тепло, — продовжує розмову Валентин Вольський. — Такі пристрої встановлює власник квартири за погодженням з управляючою організацією. Щоб встановити батарейні вентилі — треба відімкнути опалення».

Середня ціна таких термостатичних регуляторів — від 550 до 2,5 тисячі гривень (на одну батарею). Плюс витрати на встановлення потягнуть ще кілька тисяч гривень.

Схожі новини