Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що потрібно їсти для здоров'я судин

  • 19.05.2021, 20:15
  • 35.7K

Правильне харчування – лише одна, проте важлива сходинка для профілактики та лікування атеросклерозу

Овочі, фрукти та ягоди — це низькокалорійне джерело вітамінів та мінералів.

У рослинній їжі та бобових багато клітковини, яка запобігає закрепам, знижує ризик раку кишківника та підтримує його здорову мікробіоту.

Від складу кишкової мікрофлори залежить розвиток таких хворіб, як діабет 2 типу, ожиріння, депресія, серцево-судинні захворювання.

Нежирне м'ясо та рослинний білок також потрібно вживати, адже вони мають амінокислоти, проте не містять холестерину.

Яскраві ягоди, серед яких смородина й фрукти, а також чай і кава багаті на поліфеноли. Це органічні сполуки, які впливають на роботу низки наших ферментів, які відповідають за утворення активних форм кисню, запальні процеси, синтез і транспорт жирів, агрегацію (злипання) тромбоцитів, а також стійкість судин до пошкоджень вільними радикалами.

Також поліфеноли часто бувають антиоксидантами. Жодні клінічні дослідження не свідчать про те, що «келих червоного сухого та смородинове желе зменшують прояви атеросклерозу у 80% пацієнтів». Але є докази, що поліфеноли справді корисні, й краще їх вживати в їжу, аніж солодощі тривалого зберігання.

Окрім нутрієнтів, рослини також містять антиоксиданти клітковини, й хоч вони не поживні, проте корисні. Хороший приклад, як не дивно, — сірковмісні сполуки в цибулі та часнику. Так, його зазвичай радять продавці БАДів та любителі народної медицини, проте тут таки є істина. Клінічні дослідження підтверджують ефективність часнику чи його екстрактів для зниження рівня холестерину і зменшення проявів атеросклерозу. Адже компоненти часнику впливають на роботу ферментів, які залучені в синтез холестерину, й сприяють утворенню протизапальних сигнальних молекул.

Зауважте, що часник вам не допоможе, якщо буде споживатися разом з копченою ковбасою на батоні, а особливо, як закуска.

Спеції теж корисні. Особливо куркума, чилі та кориця, адже вони сприяють відновленню чутливості до інсуліну й допомагають нормалізувати рівень тригліцеридів в крові.

Риба, горіхи та насіння також варто вживати, адже вони є джерелом ненасичених жирних кислот та вітаміну Е, а також містять нерозчинну клітковину.

Каші та картопля, в яких збережені мінерали — джерело клітковини та повільних вуглеводів. Це означає, що рівень глюкози зростатиме не різко, як від тістечок, а повільно.

Читайте також: Екзотика в українській кухні: що можна приготувати з авокадо

Схожі новини