Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Як зміцнити судини? Їсти більше зелені, овочів і фруктів

Підтримування здоров’я судин — ключове завдання для усіх літніх людей. Які продукти варто включити до раціону?

Крем-суп зі шпинату
Крем-суп зі шпинату

На першому місці серед продуктів, які зміцнюють судини та покращують їхню еластичність, — темно-зе­лені овочі (наприклад, шпинат, петрушка, кріп, базилік, салат айсберг), ягоди та фрукти. На­приклад, в одному ківі є добова норма вітаміну С. Також багато вітаміну С у квашеній капусті. Її перевага ще й у тому, що вона дешева та довго зберігаєть­ся. У 200−300 г цього продукту є добова норма вітаміну С. Гі­пертонікам слід бути обереж­ним, оскільки надлишок солі у квашеній капусті підвищує ар­теріальний тиск. Продукти, ба­гаті на вітамін С і біофлавоно­їди, зміцнюють стінки судин і запобігають їх пошкодженню від шкідливих продуктів.

Щоб судини залишалися еластичними і міцними, також корисно їсти журавлину, кур­куму і темний виноград. Ви­ноград із червоною шкіркою є джерелом ресвератролу, од­ного з найсильніших антиок­сидантів. Куркума, як спеція із протизапальними власти­востями, підтримує загаль­не здоров’я серцево-судинної системи.

З журавлини можна робити напої, якщо це не протипока­зано лікарем. Відомо, що кис­лоти в ягоді розріджують кров. Загалом варто щодня пити до­статньо рідини. Завдяки воді можна підтримати нормальну в’язкість крові.

Є продукти, які не лише зміцнюють судини, а й допо­магають очистити їх від бля­шок холестерину: цибуля, час­ник, куркума і хрін. Ці продукти мають антибактеріальні влас­тивості і біофлавоноїди — група речовин, які підтримують елас­тичність капілярів і зміцнюють їхні стінки. Також у цих продук­тах є ефірні олії та мінерали, що сприяють очищенню судин.

Крем-суп зі шпинату

3 картоплини, 125 г сві­жого шпинату, 6 перепе­линих яєць, 1 пучок кропу, 50 г свіжого або замороже­ного зеленого горошку — за бажання, 1 гілочка свіжо­го базиліку — за бажання, 200 мл вершків 15%, сіль — до смаку.

Картоплю очистити і зва­рити. Яйця зварити, остудити у холодній воді, очистити від шкаралупи.

Шпинат прогріти у вершках із сіллю. Збити шпинат у блен­дері з кропом і невеликою кіль­кістю води до однорідності, по­тім додати картоплю і швидко збити. Якщо збивати картоплю надто довго, суп може мати не­приємну клейку консистенцію.

Подавати суп теплим, при­красивши половинками яєць, зеленим горошком та листоч­ками базиліку чи кропу.

Фруктовий салат

2 ківі, 1 яблуко, 3 манда­рини, 2 банани, 1 ч. ложка макового зерна, ½ лимо­на, 1 ст. ложа рідкого меду, 2 ст. ложки насіння граната, м’ята — кілька листочків.

Ківі, банани та мандари­ни очистити. Ківі нарізати не­великими шматочками, бана­ни — кружальцями, мандарини розібрати на часточки. Виклас­ти все у глибоку миску, додати макові зерна та дрібно наріза­ні листочки м’яти. Додати на­сіння гранату (можна обійтися і без нього). З лимона вичави­ти сік у чашку і додати до нього мед. Перемішати та полити за­правкою салат.