Як зміцнити судини? Їсти більше зелені, овочів і фруктів
Підтримування здоров’я судин — ключове завдання для усіх літніх людей. Які продукти варто включити до раціону?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528594/krem-sup-zi-shpynatu.jpg)
На першому місці серед продуктів, які зміцнюють судини та покращують їхню еластичність, — темно-зелені овочі (наприклад, шпинат, петрушка, кріп, базилік, салат айсберг), ягоди та фрукти. Наприклад, в одному ківі є добова норма вітаміну С. Також багато вітаміну С у квашеній капусті. Її перевага ще й у тому, що вона дешева та довго зберігається. У 200−300 г цього продукту є добова норма вітаміну С. Гіпертонікам слід бути обережним, оскільки надлишок солі у квашеній капусті підвищує артеріальний тиск. Продукти, багаті на вітамін С і біофлавоноїди, зміцнюють стінки судин і запобігають їх пошкодженню від шкідливих продуктів.
Щоб судини залишалися еластичними і міцними, також корисно їсти журавлину, куркуму і темний виноград. Виноград із червоною шкіркою є джерелом ресвератролу, одного з найсильніших антиоксидантів. Куркума, як спеція із протизапальними властивостями, підтримує загальне здоров’я серцево-судинної системи.
З журавлини можна робити напої, якщо це не протипоказано лікарем. Відомо, що кислоти в ягоді розріджують кров. Загалом варто щодня пити достатньо рідини. Завдяки воді можна підтримати нормальну в’язкість крові.
Є продукти, які не лише зміцнюють судини, а й допомагають очистити їх від бляшок холестерину: цибуля, часник, куркума і хрін. Ці продукти мають антибактеріальні властивості і біофлавоноїди — група речовин, які підтримують еластичність капілярів і зміцнюють їхні стінки. Також у цих продуктах є ефірні олії та мінерали, що сприяють очищенню судин.
Крем-суп зі шпинату
3 картоплини, 125 г свіжого шпинату, 6 перепелиних яєць, 1 пучок кропу, 50 г свіжого або замороженого зеленого горошку — за бажання, 1 гілочка свіжого базиліку — за бажання, 200 мл вершків 15%, сіль — до смаку.
Картоплю очистити і зварити. Яйця зварити, остудити у холодній воді, очистити від шкаралупи.
Шпинат прогріти у вершках із сіллю. Збити шпинат у блендері з кропом і невеликою кількістю води до однорідності, потім додати картоплю і швидко збити. Якщо збивати картоплю надто довго, суп може мати неприємну клейку консистенцію.
Подавати суп теплим, прикрасивши половинками яєць, зеленим горошком та листочками базиліку чи кропу.
Фруктовий салат
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D0%A4%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9%20%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
2 ківі, 1 яблуко, 3 мандарини, 2 банани, 1 ч. ложка макового зерна, ½ лимона, 1 ст. ложа рідкого меду, 2 ст. ложки насіння граната, м’ята — кілька листочків.
Ківі, банани та мандарини очистити. Ківі нарізати невеликими шматочками, банани — кружальцями, мандарини розібрати на часточки. Викласти все у глибоку миску, додати макові зерна та дрібно нарізані листочки м’яти. Додати насіння гранату (можна обійтися і без нього). З лимона вичавити сік у чашку і додати до нього мед. Перемішати та полити заправкою салат.