Передплата 2024 «Добрий господар»

Розікрали 1,3 мільйона бюджетних і грантових коштів

Під час реалізації масштабного міжнародного екологічного проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» було виявлено розкрадання 1,3 мільйона бюджетних коштів і грантів Євросоюзу

Про це повідомили Поліція Львівської області та Управління СБУ у Львівській області. Правоохоронці розкрили масштабну схему заволодіння бюджетними та грантовими коштами під час будівництва об’єктів туристичної інфраструктури — 11 велопарковок.

Досудове розслідування встановило, що до схеми при­четні учасники однієї з асоціацій органів місцевого самовряду­вання. Співробітники спецслуж­би задокументували, що асо­ціація стала розпорядником грошей, як виділених із держ­бюджету через субвенцію, так і наданих Євросоюзом. До гро­шової схеми залучили пред­ставників кількох підприємств-підрядників.

Наразі двом 38-річним львів’янам, які працювали у фір­мі-підряднику, уже повідомле­но про підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Чоловіки причетні до незакон­ного заволодіння коштами у сумі майже 1 млн 350 тис. грн. Правоохоронці встановили, що організатори схеми вносили до актів виконаних робіт завище­ні дані про вартість обладнання і обсяги виконаних робіт.

Викриття протиправної ді­яльності здійснювалося опе­ративниками СБУ у Львівській області спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним ке­рівництвом Львівської обласної прокуратури.

Як встановили правоохо­ронці, двоє львів’ян, які є служ­бовими особами суб’єктів гос­подарювання (працювали у фірмах-підрядниках), уклали з Асоціацією органів місцево­го самоврядування угоду про будівництво 11 велосипедних парковок — у рамках реалізації міжнародного екологічного про­єкту «РовеЛове Розточчя — ра­зом попри кордони». При цьо­му в їхніх кишенях «осіли» один мільйон 350 тисяч гривень… Двом львів’янам повідомлено підозру за низкою кримінальних статей, зокрема, «Привласнен­ня, розтрата майна або заволо­діння ним шляхом зловживан­ня службовим становищем». Це «тягне» за собою максимальне покарання — до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Проєкт «РовеЛове Розточчя — разом попри кордони» реалі­зується за фінансової підтрим­ки Євросоюзу низкою суб’єктів самоврядування з Польщі та України. З українського боку це, зокрема, Асоціація органів міс­цевого самоврядування «Євро­регіон Карпати-Україна». Тоб­то та сама асоціація, про яку йдеться у повідомленнях СБУ.

Донедавна цю Асоціацію очолював ексголова Львів­ської облради Олександр Гану­щин (11 березня цього року на зборах Асоціації головою прав­ління було обрано нинішню го­лову Львівської обласної ради Ірину Гримак). Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до Га­нущина. Слід розуміти, вище­зазначені оборудки з грошима відбувалися за його головуван­ня. Пан Ганущин прокоментував ситуацію дуже лаконічно: «За­раз головою Єврорегіону біль­ше не є, ситуацією з окремими підрядниками не володію. Ко­ментувати в таких справах гото­вий лише судові рішення, якщо такі будуть».

Схожі новини