Передплата 2024 ВЗ

BBC Україна оголосила переможців конкурсу "Книга року"

  • 12.12.2020, 12:55
  • 790

11 грудня редакція BBC Україна визначила три найкращих книги року

Церемонія нагородження транслювалася на сторінці BBC News Україна у Facebook та на каналі YouTube. Трансляція велася з готелю Radisson Blu Hotel у Києві компанією Ukr. Stream — GSS.

Книгою року BBC — 2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon «Юпак» (видавництво «Білка»).

У номінації Дитяча книга року BBC-2020 перемогла книга «Мед і Паштет — фантастичні вітрогони» Уляни Чуби (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

Читайте також: «Мочи манту»: Супрун видала книгу, яка руйнує міфи про здоров'я

А премію у номінації Книга року ВВС Есеїстика-2020 здобула збірка есеїв Оксани Забужко «Планета Полин» (видавництво «Комора»).

Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Книга року ВВС-2020

Після того як посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс оголосила переможця, редакторка BBC News Україна та член журі Марта Шокало сказала:

«Роман „Юпак“ Сергія Сергійовича Сайгона — це не лише особистий успіх молодого автора, але й важлива подія для українського суспільства. Ця книга промовляє від імені цілого покоління українців, чий голос починає нарешті лунати в літературі. Покоління, яке дорослішало на зламі епох і яке зрештою стало визначним для України у найважчий момент її сучасної історії».

Дитяча Книга року ВВС-2020

Оголошуючи Дитячу книгу року BBC «Мед і паштет — фантастичні вітрогони», керівний директор ЄБРР з питань комунікацій Джонатан Чарльз зазначив: «Сьогодні переможцем стала одна із таких історій, які нам подобаються найбільше: історія, яка буде цікава всій родині. Діти знайдуть у ній захопливу пригоду. А батьки — сатиричний погляд на такі важливі проблеми, як цифрова ізоляція, забруднення довкілля та корупція».

Книга року ВВС Есеїстика-2020

Говорячи про збірку есеїв Оксани Забужко «Планета Полин», радниця з питань культури ЄБРР та член журі Світлана Пиркало назвала авторку знаковою для України та української літератури:

«Її збірка нарисів збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші її тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що «увійде до хрестоматій».

Схожі новини