Квашені баклажани, фаршировані морквою і часником: одеський рецепт
Квашені баклажани з морквою і часником - традиційна страва одеської кухні
Приготувати їх дуже просто, і зберігаються вони досить довго. Дуже смачно з картопляним пюре і незрівнянно до міцних спиртних напоїв, чоловіки точно оцінять.
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів
- 1 ріпчаста цибулина
- 2−3 великі морквини
- 3 великі зубчики часнику
- 1 пучок зелені селери
- 1 пекучий перець
- 2 ст. ложки олії
Для розсолу:
- 1 літр води
- 2 ст. ложки солі
- 6 горошин чорного перцю
- 1 лавровий листок
Овочі помити, обсушити. Цибулю, часник і моркву очистити. У баклажанів зрізати плодоніжки, розрізати уздовж на дві частини, але не до кінця. У великій каструлі закип'ятити воду, бланшувати баклажани 5−7 хвилин, не довше. Викласти на сито. Накрити пласкою тарілкою, поставити щось важке, щоб вийшла зайва рідина. Залишити хоча б на годину.
Поки рідина з баклажанів стікає, нарізати моркву і цибулю, перемішати. Злегка підсмажити їх на олії, вони не мають смажитися, а лише трохи зм'якнути. Посолити. Поки овочі вистигають, приготувати розсіл. Закип'ятити воду, додати сіль, лаврове листя і перець. Розмішати й охолодити. Покласти у розсіл стебла селери на кілька хвилин — щоб стали м'якими. Охололі овочі перекласти в глибоку миску, додати вичавлений часник, посічений пекучий перець і нарізане листя селери. Начинку добре перемішати.
Нафарширувати кожен баклажан овочевий начинкою, обгорнути стеблом селери, вкласти у глибокий посуд. Залити охололим розсолом. Накрити пласкою тарілкою і поставити під гніт при кімнатній температурі на 3 доби. Потім перекласти у ємність, яка герметично закривається, і зберігати в холодильнику. Через тиждень квашені баклажани з морквою і часником будуть готові, але можна дегустувати й через п'ять днів.