Передплата 2024 ВЗ

"Своя сорочка..." «Слуга народу» не відмовилась від мільйонів з держбюджету

Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко наприкінці березня заявив, що політсила Зеленського відмовилася від держфінансування до кінця року.

Однак це не відповідає дійсності — заява про відмову від бюджетних грошей не надходила в Національне агентство з питань запобігання корупції, в компетенції якого приймати рішення. Та й погодити таку відмову тільки на рік не дозволяє закон. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

«На діяльність партії у 2020 році має бути виділено понад 200 мільйонів гривень. Ми вважаємо, що ці гроші краще віддати медикам. „Слуга народу“ вже відмовилась від держфінансування до кінця року. Закликаємо колег по парламенту зробити те ж саме», — про це заявив голова партії Олександр Корнієнко на офіційній сторінці «Слуги народу» в Facebook.

Окремим постом в соцмережі того ж дня на сторінці «Слуги народу» було роз’яснення, що планують перенаправити всю суму бюджетного фінансування до Стабілізаційного фонду, що створюється Кабінетом міністрів: «За ці кошти країна зможе забезпечити медиків належною кількістю засобів індивідуального захисту, здійснити доплати за роботу в умовах пандемії або витратити їх на інші цілі, які українські медики вважатимуть за пріоритетні».

Новини про відмову «Слуги народу» від держфінансування одразу поширились у ЗМІ.

Проте, як з’ясували журналісти Bihus.Info, навіть протягом тижня після твердження Корнієнка, заява партії про відмову від держкоштів не надходила в НАЗК.

«Станом на 03.04.2020 до Національного агентства від політичної партії „Слуга народу“ заява про відмову від державного фінансування не надходила, тому жодних рішень щодо припинення державного фінансування політичної партії не приймалося», — повідомили в Нацагентстві. НАЗК — орган, який за Законом «Про політичні партії в Україні», розглядає заяви про відмову від фінансування.

Крім того, подібна заява голови партії «Слуга народу» не може бути реалізована в рамках чинного законодавства. Принаймні у такому вигляді, як про це заявлено.

«Відмовитись від фінансування тільки на один рік неможливо. За законом фінансування отримується на весь період — тобто від виборів до виборів. Таким чином, у разі отримання Національним агентством відповідної заяви та прийняття ним відповідного рішення, Національне агентство підготує звернення до Міністерства фінансів України про зменшення відповідного бюджетного призначення. Варто зауважити, що чинним законодавством не передбачено відмови від державного фінансування на певний період, а відтак наслідком вжиття Національним агентством вищезазначених дій є припинення державного фінансування партії не лише на один рік, а загалом на весь період такого фінансування», — йдеться у розслідуванні.

Звісно, можна припустити, що партія вирішила не відмовлятися від отримання грошей, а після надходження спрямувати їх до Стабілізаційного фонду. Однак і ця благородна ідея не може бути втілена відповідно до законодавства, адже державне фінансування можна використати виключно на статутну діяльність політичних партій. Благодійність нею не є.

Більше того, держфінансування партій здійснюється щоквартально. Відповідно, на момент заяви Корнієнка у березні 2020-го, повної суми, передбаченої бюджетом на діяльність «Слуги народу» у 2020-му, на рахунках партії не було, отже, і переслати її до Стабфонду не могли.

За даними порталу публічних фінансів e-data, у першому кварталі 2020-го «Слузі народу» надійшло від НАЗК 35 млн грн. на фінансування статутної діяльності. Інформації про подальші перерахування коштів з рахунків партії «Слуга народу» портал e-data не містить.

Нагадаємо, щоб стимулювати незалежність політичних партій від приватних донорів та впливу олігархів, з кінця 2016 року в Україні передбачено державне фінансування їхньої статутної діяльності. Гроші отримують партії, які на парламентських виборах подолали 5% бар’єр.

Схожі новини