Передплата 2024 ВЗ

«Коли на твою хату нападають, ти її захищаєш, а не білиш»

Торік з бюджету Львова виділили лише 7% на потреби ЗСУ, громадські активісти вкотре нагадали чиновникам не обділяти військових

Фото авторки
Фото авторки

У суботу, 27 січня, під стінами Львівської міської ради відбулася акція громадських активістів Львова, серед яких дружини військових, захисники, які приїхали у відпустку — «Гроші на ЗСУ». Це Всеукраїнська громадська ініціатива, яка влітку минулого року була започаткована у Києві, згодом її підхопили в інших містах. Мета — нагадати владі, що можна обійтися без багатьох другорядних фасадних ремонтів і виділити значно більший кошторис на зброю. Зараз є велика потреба у дронах. Активісти нагадали міській владі, що кожен дрон знищує кількадесят рашистів. Після Ратуші активісти відвідали Львівську ОВА, щоб бюджет області теж був сконцентрованим на ЗСУ.

Учасники акції скандували «Гроші на ЗСУ». Також гуртом закликали міського голову Львова Андрія Садового вийти з робочого кабінету, перервати ранкове пиття кави і вислухати людей… Але мер проігнорував активістів, а, можливо, в суботній ранок не був на роботі.

Тримали в руках плакати з написами «Гроші мають йти на армію», «Дрони, а не стадіони», «Коли на твою хату нападають, ти її захищаєш, а не білиш», «Навіть найменша людина може змінити хід майбутнього», «Годі красти в ЗСУ», «Потреба ЗСУ понад усе!», «Ви зробили чотири помилки в слові парк. Правильно — дрон», «Мої податки — моїй армії»…

На акції познайомилася з військовим Сергієм, який приїхав у відпустку. Прийшов з собакою. Чотирилапий бойовий друг одягнений у мілітарі-костюм. Пан Сергій зазначив, що втрати на фронті великі, зокрема через гострий брак дронів. «Десять тисяч дронів знищує орієнтовно п‘ять тисяч кацапів», — каже мій співрозмовник. — Хіба це не аргумент?".

«Львів може закуповувати навіть ППО і це буде законно»

Як розповіла для «ВЗ» учасниця акції, юристка, представниця громадської організації «Спротив» у Львові та Львівській області Олеся Нікітіна, експерти порахували, що торік з бюджету Львова виділили лише 7% на потреби ЗСУ, а потрібно 20%. При чому інші міста України та районні центри зі скромнішим бюджетом виділили значно більший відсоток на ЗСУ, ніж Львів.

«Львів, не жаль, пасе задніх у сумі бюджету, який передбачають на ЗСУ, — наголошує Олеся Нікітіна. — Ми не кажемо, аби місто взагалі не розвивалося. Просто потрібно пам’ятати про гроші на купівлю зброї для фронту. Якщо країна воює, економіка має бути спрямована на утримання військового апарату. Не лише державні кошти мають працювати на перемогу, а й місцеві податки. Запити військових не закінчуються, постійно потрібні дрони, тепловізори, РЕБи… Львів може закуповувати навіть ППО і це буде законно.

Тому активісти 140 міст України щосуботи збираються на акцію «Гроші на ЗСУ», я особисто відвідала кілька акцій під стінами Офісу президента. Будемо збиратися до того часу, доки бюджет міста не переглянуть і не дадуть більше для купівлі зброї".

«Чиновники Львівської міської ради купують троянди у свої кабінети»

Олеся Нікітіна навела приклади не потрібних бюджетних витрат, які передбачені на комфорт чиновників. Каже, деякі чиновники львівської мерії за бюджетні кошти купують у свої кабінети вазони і навіть живі квіти…

«Є низка бюджетних витрат, які треба скоротити у воєнний стан — кабінетні ремонти, закупівлю меблів, ремонти деяких фасадів, — продовжує розмову Олеся Нікітіна. — Чиновники Львівської міської ради купують троянди в свої кабінети, „вилізають“ тендери від яких стає сумно».

Учасник акції та юрист Юрій Романчук додав, що з міського бюджету можна виділити ще принаймні 250−300 мільйонів гривень на потреби передової, особливо якщо прискіпливо проаналізувати витрати деяких комунальних підприємств.

… Акцію «Гроші на ЗСУ» раптово перервав похоронний кортеж, який віз труну з померлим на фронті захисником в Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла. «Увага, віддайте шану загиблому Герою!», — лунало з авто поліції, яка супроводжувала траурний кортеж. Усі учасники акції на колінах віддали шану захиснику, схилили голову на знак його вічної пам‘яті. Щемлива мить трауру — ніхто не стримував сліз. Коли машина з Героєм заховалася за будівлями площі Ринок, але сльози людей не вщухали, Олеся Нікітіна сказала, що в кожного в руках — зробити все можливе, аби такі машини більше не їздили по Україні, а вороги були переможені.

Схожі новини