Передплата 2024 ВЗ

Кличко заявив, що протокол для лікарів передбачає кремацію померлих від коронавірусу. У документі про це ані слова

  • 05.04.2020, 19:12
  • 1 015

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що у лікарів є протокол, який передбачає виключно кремацію померлих від коронавірусу. Однак на сьогодні в Україні є один державний протокол щодо лікування людей з Covid-19, і в ньому про кремацію ані слова.

З такою заявою Кличко виступив під час інтерв’ю «Радіо Свобода», передає Громадське.

«Є протокол лікарів для того, щоб розповсюдження інфекції не відбувалося. Стосовно цього протоколу церемонії поховання скасовані і прописана у цьому протоколі кремація», — сказав він.

Водночас на сьогодні в Україні затверджено наказом МОЗ лише один протокол — «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)». В ньому взагалі не йдеться про поховання.

Інших наказів МОЗ або постанов головного санітарного лікаря щодо поховання померлих від коронавірусу на сайті МОЗ немає.

Є розпорядження головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка від 27 березня, в якому не йдеться про скасування церемонії поховання і обов'язкову кремацію. Більш того, цей документ ще не затверджений міністром охорони здоров'я.

У прес-службі МОЗ hromadske підтвердили, що можливість поховати померлих від коронавірусу залишається.

«На сьогоднішній день йдуть поховання. Якщо це має бути кремація, то це має бути офіційно озвучено. Поки йдуть поховання. Якщо будуть зміни, Ляшко в першу чергу про це скаже», — сказали у відомстві.

Сам Ляшко заявив ще 23 березня, що МОЗ розробляє правила поховання померлих від коронавірусу. Рекомендації щодо поховання розробляли у Центрі громадського здоров’я, однак у них не йдеться про обов’язкову кремацію.

Схожі новини