Передплата 2024 «Добра кухня»

Вимушеній переселенці з Торецька пересадили кістковий мозок

Це перша 2023 року й четверта у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі трансплантація кісткового мозку, яку провели дитині

Фото пресслужби ЗУСДМЦ
Фото пресслужби ЗУСДМЦ

11-річна Софійка (на фото) бореться із грізним захворюванням — рабдоміосаркомою нижньої щелепи. Злоякісну пухлину у дівчинки виявили у харківській лікарні, куди її привезли на діагностику батьки. Проте прооперувати маленьку пацієнтку не встигли. У березні торік багатодітна родина змушена була тікати з рідного Торецька, адже місто, розташоване за 55 км від Донецька, щодня піддавалося нищівним обстрілам. Останній курс хіміотерапії дитині провели за тиждень до того, як російські війська обстріляли медзаклад.

Сім'я вимушених переселенців прийняла рі­шення продовжити лікування у Львові. Їхати за кордон відмовилися навідріз.

У липні Софійку прооперувала команда хірургів ЗУСДМЦ разом з колегою з Туреччини, професо­ром Хаканом Агіром. Оперативне втручання три­вало понад 12 годин. Пухлина істотно розросла­ся, тож лікарям не залишалося нічого іншого, як видалити дівчинці частину нижньої щелепи.

«Після операції й 9 блоків хіміотерапії хворо­ба поступово відступила. Завершальним етапом лікування є високодозова хіміотерапія з подаль­шою трансплантацією кісткового мозку. Як зазна­чила дитяча онкологиня Христина Запоточна, на маленьку пацієнтку чекає повторна пересадка стовбурових клітин, що дозволить остаточно зни­щити залишкові явища в її легенях.

«Софійка стала першою пацієнткою у цьому році, якій ми успішно провели аутологічну тран­сплантацію стовбурових клітин кісткового мозку», — повідомив керівник Клініки дитячої онколо­гії й трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ Роман Кізима. Лікар додав, що раніше більшість українських пацієнтів виїжджала для трансплан­тації за кордон. Сьогодні ж їм життя рятують в Україні, зокрема у Львові.

Загалом це четверта трансплантація кіст­кового мозку дитині, яку провели у Клініці. Всі трансплантації безплатні - за лікування пацієн­тів платить держава. Клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку відкрили за вісім днів до повномасштабного вторгнення.

За попередніми розрахунками, щороку щонай­менше 200 дітей і підлітків в Україні потребують трансплантації кісткового мозку — аутологічної, коли пацієнту пересаджують власні стовбурові клітини, чи алогенної, коли ці клітини трансплан­тують від донора.

Схожі новини