Передплата 2024 «Добрий господар»

Через коронавірус туризм у місті Лева “просідає”

Китайці до нас зараз не їдуть. Зате є поляки, турки й білоруси

Збитки від паніки довкола коронавірусу рахують і гравці львівської туристичної індустрії. Масові заходи, гастрономічні фестивалі та ділові конференції збираються скасувати. Не буде цих подій, не буде й гостей… Останні тиждень-два у Львові відчутно поменшало туристів із Європи. Китайці зараз сюди не їдуть взагалі (з 2016 року почали подорожувати до столиці Галичини доволі активно. Цьому сприяли численні туристичні виставки у Пекіні, де був представлений стенд Львова. — Авт.). Про це розповів «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Минулими вихідними прогулювалася центром Львова. Якщо зазвичай тут повно людей, особливо в кафе на площі Ринок та прилеглих вуличках, то тепер туристичної публіки менше. Серед гостей зустріла жителів Києва та центральних регіонів України. Кажуть, приїхали до Львова на святкові вакації, бо це модно й недорого. «Я заздалегідь забронював квартиру в центрі Львова, щоб провести з дружиною березневі вихідні, — сказав журналістці «ВЗ» 43-річний житель Чернігова Олексій. — Доба проживання нам обійшлася у 1300 гривень. Коронавірусу не боїмося. Ми ж не поїхали до Китаю чи Італії, де цю інфекцію можна легко «підчепити».

Чи не найбільше гостей — на “літньому майданчику” кнайпи, де пригощають наливками / Фото: Марія ДОРОТИЧ
Чи не найбільше гостей — на “літньому майданчику” кнайпи, де пригощають наливками / Фото: Марія ДОРОТИЧ

«Традиційно початок березня у Львові — „не сезон“, — продовжує розмову Андрій Москаленко. — Високий туристичний сезон зазвичай стартує з квітня-травня. Утім, бачимо, що через паніку з коронавірусом кількість гостей у Львові зменшилася, але не дуже критично. Якщо остаточно скасують конференції та інші ділові заходи, чимало іноземних делегатів не приїдуть. Саме ці заходи є „магнітом“ для гостей».

Зараз до Львова їдуть традиційні туристи — українці, поляки, німці, турки, білоруси… У центрах туристичної інформації Львова запитів не поменшало: у вихідні — 200−300 звернень, у будні — трохи менше. За словами чиновника, цього року у Львові зробили оптимістичний прогноз щодо туристів — понад 2,5 мільйона осіб. Однак через коронавірус до цієї планки буде складно дотягнутися… «Усе залежатиме від того, чи буде надалі поширюватися інфекція, — наголошує Андрій Москаленко. — Якщо так, то туризм відчутно «просяде».

Схожі новини