Передплата 2024 ВЗ

Найпрестижніша творча відзнака в Україні: як відбувалося вручення Шевченківської премії

  • 10.03.2020, 08:55
  • 1 021

У Національній опері України відбулася церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка

Нагороду вручили у п’ятьох номінаціях: «Література», «Музичне мистецтво»; «Візуальні мистецтва»; «Публіцистика, журналістика»; «Театральне мистецтво». У номінації «Кіномистецтво» цьогоріч переможця не обрано, повідомляє Еспресо із посиланням на Укрінформ.

«У рамках цієї, зокрема, премії ми вирішили дивитися вперед для того, щоби й українська культура так само дивилася вперед. Уперше ми не відзначаємо людей за їхні досягнення в далекому минулому, а вишукували те, що визначатиме обличчя української культури не лише в Україні, а в усьому світі. І от ті люди, які виходили на сцену, вони якраз і є обличчя завтрашньої України — знайоме, відоме і шановане в світі», — зазначив голова Комітету з Національної премії імені Шевченка Юрій Макаров.

На церемонії також був присутній президент Володимир Зеленський, який заявив, що Україна має знати обличчя своїх героїв і справжніх талантів, які її прославляють.

Згідно з указом президента, лауреатами премії стали виконавці гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Ірина Коваленко, Олена Цибульська за музичний альбом «Шлях».

Фотохудожник Олександр Глядєлов отримав премію за мистецький проект «Карусель», а поетеса Маріанна Кіяновська — за книгу поезій «Бабин Яр. Голосами».

Також премію присуджено журналістці Євгенії Подобній за книгу «Дівчата зрізають коси» та письменникові Тарасу Прохаську за книгу есеїв «Так, але…».

Премію також отримали режисер Владислав Троїцький, композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко за оперу-реквієм «ЙОВ».

https://www.facebook.com/president.gov.ua/videos/500418420643799/

Схожі новини