Передплата 2024 «Добрий господар»

Що не так зі Шевченківською премією?

Президент указу не підписав — лавреатів так і не нагородили

Шевченківська премія. Фото: Новинарня
Шевченківська премія. Фото: Новинарня

22 травня — день перепоховання Великого Кобзаря. Саме цього дня лавреати повинні були отримати Шевченківську премію. Однак ані 9 березня, у день, коли протягом 60 років вручали цю високу національну нагороду, ані 22 травня, як було обіцяно після гучного скандалу з неоприлюдненням імен лавреатів, Шевченківську премію так ніхто і не вручив…

Нагадаємо, цьогоріч Націо­нальну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не було вручено 9 березня — у день народження поета. 10 бе­резня голова Комітету премії Юрій Макаров повідомив, що до наявних номінацій додадуть нову — «За вне­сок у перемогу», а переможців в усіх номінаціях оголосять 22 трав­ня, у день перепоховання Кобзаря. 16 березня члени Шевченківського комітету оприлюднили заяву, в якій повідомили, що не бачать можли­вості продовжувати роботу і скла­дають свої повноваження.

Багато хто сподівався, що премію усе-таки буде вручено 22 травня. Але президент, на жаль, відповідного указу так і не підписав… За словами україн­ського дипломата, експерта з міжнародної політики Данила Лубківського, «у час війни наша найвища національна відзнака, яка саме зараз мала б набути сво­го оновленого, справжнього зна­чення, опинилася в глухій і сліпій зоні ігнорування. Існування Шев­ченківської премії - це справа не письменників, художників чи ре­жисерів. Це — справа всієї країни, і країна мала б знати, що діється з премією її найбільшого Поета».

Своє обурення через цю ганьбу висловив і народний депутат з фракції «Європейська Солідар­ність» Володимир Ар'єв. «Коли на день народження Шевченка президент відмовився видати указ про нагородження перемож­ців Шевченківської премії, виник скандал. Тодішній голова комітету з Шевченківської премії Макаров пообіцяв, що додадуть номінацію, і переможцям вручать премію на день перепоховання Шевченка. Цей день сьогодні. Указ не під­писаний, а переможці так і не отримали заслуженої премії. Бо Зеленському і його офісу ті пере­можці не сподобались. Зокрема, критичний до влади публіцист Ві­талій Портников чи дуже незалеж­ний і фантастично талановитий Тарас Компаніченко, який відро­див цілий пісенний пласт україн­ської давнини. Дріб'язковість, яка свідчить про набагато серйозніші вади цієї влади, ніж відмова вру­чити премію», — написав Ар'єв у соцмережах.

Висловив свою думку щодо не­вручення премії і громадський діяч, співкоординатор «Руху до­бровольців «Простір свободи» Тарас Шамайда: «Такої ганьби не було за всі 60 років існування нашої найвищої національної пре­мії. Перспектива ціною величезних жертв виграти війну зі страшним ворогом і програти мир, загрузши у болоті сваволі й диктатури, на жаль, стала ще на крок ближчою».

Тим часом 22 травня на сайті президента України з’явився указ про призначення головою Комі­тету з Національної премії України імені Тараса Шевченка ексміні­стра культури, народного артиста України Євгена Нищука. Згідно з цим указом, Нищук має подати пропозиції щодо нового персо­нального складу Шевченківського комітету. «Сподіваюся, що до Дня української писемності й мови (9 листопада) ми вже матимемо усіх лавреатів. Паралельно буде вестися робота уже по номінантах, які братимуть участь у конкурсі у наступному році. Тобто через те, що з конкурсом склалася така си­туація, ми маємо закрити поточне питання впродовж цього року, а також паралельно працювати над визначенням номінантів на наступ­ний рік», — пояснив Євген Нищук.

Схожі новини