Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як безпечно провести опалювальний сезон

Дотримання цих простих правил допоможе вберегти себе, свою родину та майно від лиха

Надворі зараз ще досить тепло й панує справжнє «бабине літо». Але вже незабаром погода суттєво зміниться й львів’янам доведеться обігрівати власні домівки.

Найбільш популярними методами є використання обігрівачів разом з іншими потужними споживачами електроенергії. У результаті відбувається перевантаження електромережі з подальшим виникненням пожеж, що призводить до великих матеріальних збитків і травматизму або загибелі людей.

Зазначимо, що з початку року на території Львівської області зареєстровано 2455 пожеж, на яких виявлено 46 загиблих осіб, і ще 41 людина травмувалася, з них 1 дитина.

Близько 85% пожеж виникає у житловому секторі. Найчастіше загорання виникають через недотримання населенням правил пожежної безпеки в побуті. Як свідчить статистика, практично кожна десята така подія виникає з причин порушення правил безпечної експлуатації пічного опалення, а кожна п’ята — через неправильне влаштування електромереж, та невміле використання електронагрівальних приладів.

Найбільше підпадають ризику виникнення пожеж самотні люди похилого віку та малозабезпечені особи. Ці люди часто проживають у будинках з несправною електромережею, неправильно влаштованим пічним опаленням, що, в подальшому, стає основною причиною виникнення горіння.

Аби опалювальний сезон відбувся безпечно, рятувальники Головного управління ДСНС України у Львівській рекомендують дотримуватися кількох простих правил.

Пам’ятайте, що використання електричних обігрівачів зумовлює велике навантаження для електромережі. Тож перш, ніж їх вмикати, перевірте справність електромережі, щитків, розеток та штепсельних вилок приладів. Не варто користуватися саморобними електрообігрівачами, адже ймовірність виникнення через них пожежі є дуже високою. В жодному разі не можна залишати увімкнені електричні прилади без нагляду — це найпоширеніша причина виникнення горіння.

Слід звертати увагу на якість придбаних обігрівальних приладів. Коли ви купуєте обігрівач, перевірте чи є у нього сертифікат якості, паспорт приладу, та чи відповідає він Правилам технічної експлуатації електроустановок споживачів. Такі документи можуть представити у великих магазинах та супермаркетах. Електронагрівачі повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення.

Вмикаючи такий прилад вдома, пам’ятайте, що температура зовнішньої поверхні приладу у найбільш нагрітому місці, у нормальному режимі роботи, не повинна перевищувати 85 °C. Обігрівач повинен стояти на підставці з негорючих матеріалів. Крім того, при включенні обігрівачів не можна користуватися подовжувачами, шнур і штепсельний роз'єм повинні бути у справному стані. Ніколи не вмикайте в одну розетку одночасно декілька електроприладів.

Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 25 см.

Прилади необхідно постійно очищати від пилу, та в жодному разі не сушити на них одяг, білизну чи інші матеріали, що можуть швидко спалахнути. У жодному разі не залишайте включеним обігрівач без нагляду, тим більше на всю ніч.

Чимало мешканців міста, особливо центральної частини Львова, використовують для обігріву помешкань пічне опалення. Тут теж існує низка ризиків.

Перед початком опалювального сезону необхідно оглянути сам корпус печі та димоходи на наявність тріщин. Усі несправності мають бути усуненими до початку експлуатації. Дверцята топки мають щільно закриватися, перед топковим отвором на підлозі має бути прибитий металевий лист, розміром 50×70 см. Печі повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій. На димоходах заборонено кріплення телевізійних антен та «тарілок» супутникового зв’язку.

На горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути поштукатурені та побілені. У випадку порушення цілісності комину, на місці пошкодження виднітиметься чорна пляма, через яку виділятимуться продукти горіння. Димові труби будівель з покрівлями з горючих матеріалів повинні бути обладнані надійними іскрогасниками.

Нагадаємо, що відстань від печі до стелажів, меблів, шаф та іншого обладнання повинна становити не менше 70 см, а від топкових отворів — не менше 1,25 м. Не варто також забувати про догляд за димовими каналами, які слід очищати від сажі перед початком опалювального сезону, і не рідше одного разу на три місяці.

Від біди ніхто не застрахований. Тому, потрапили у кризу — не зволікайте й негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101 або 112.

До приїзду вогнеборців, за можливості, слід знеструмити житло. Нагадуємо, що електричні прилади категорично забороняється заливати водою — можете отримати ураження електричним струмом.

Дотримання цих простих правил допоможе вберегти себе, свою родину та майно від лиха.

Прес-служба Головного управління ДСНС у Львівській області

Схожі новини