Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість газу в котельні горить подрібнена деревина

У Житомирі до опалювального сезону готуються з мінімальними кубометрами газу. До 2050 року планують обходитися без голубого палива

Фото авторки
Фото авторки

Житомиру під час війни, постійних ризиків ракетних ударів по об'єктах енергетики та на фоні подорожчання енергоносіїв вдається економити на теплі, світлі та газі. Це перше місто в Україні, де газ для опалення помешкань населення та комунальних установ використовують за програмою мінімум. У ТЕЦах та котельнях обласного центру опалюють переважно тріскою — подрібненою деревиною, яка схожа на тирсу.

«Зараз на рік використовуємо 51 мільйон кубометрів газу, а ще десять років тому — 100 мільйонів кубометрів, — розповів для „ВЗ“ заступник міського голови Житомира з питань житлово-комунального господарства Сергій Кондратюк. — Економія суттєва. До 2030 року маємо амбітний план — використовувати в рік не більше 20 мільйонів кубометрів газу. До 2050 року хочемо взагалі обходитися без голубого палива. Ми і до війни планували суттєве зменшення використання кубометрів газу».

Журналістка «ВЗ» відвідала першу в Україні теплоелектроцентраль, що працює на відходах деревообробної промисловості - трісці. Сировину для палива ТЕЦ виготовляють у лісогосподарствах поліського краю.

Така ТЕЦ забезпечує теплом 73 багатоквартирні будинки міста та чимало комунальних установ.

«Наша котельня з італійським обладнанням постала на території старої, яка опалювала частину міста традиційним способом — газом, — каже директор «Теплокомуненерго» Житомира Петро Сергійчук. — Котельня є унікальною, бо комбіновано виробляє і тепло, і електричну енергію. Об'єкт зводився за кошти уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Загальна вартість — близько 300 млн грн (понад 9 млн швейцарських франків), з них майже 100 млн грн — бюджет громади.

Проєкт стартував у 2020 році. Два опалювальні сезони ця котельня успішно відпрацювала. Вона повністю автоматизована, тут працюють лише шість працівників".

Сергій Кондратюк каже, тріска у рази дешевша за газ. Тонна коштує 900 гривень. Компанію, яка постачає тріску на ТЕЦ, обирають на тендері.

Тут все автоматизовано: на моніторах спостерігають за усіма виробничими процесами — від подачі тріски в обладнання до тонкощів виробництва електрики та тепла для батарей помешкання.

«Потужність ТЕЦ — 7 МВт, з них 5 МВт — це виробництво теплової енергії, — продовжує розмову Петро Сергійчук. — Теплову енергію з тріски виробляємо два роки. Опалюємо житлові будинки, садочки, школи.

А ось електричну енергію наразі тестуємо. Готуємо ліцензію на виробництво електроенергії. Альтернативні джерела енергії мають переваги — екологічність та економність. Ми сюди вклали багато зусиль і задоволені результатом. ТЕЦ має багато технічної начинки, є навіть моніторинг викидів небезпечних речовин в атмосферу. Не шкодить довкіллю".

Запитую про безпеку на ТЕЦ, чи є там укриття для працівників. «Був ризик влучання ракети, — пояснює мій співрозмовник Петро Сергійчук. -
 — Коли до нас приїжджав на перевірку профільний міністр, в цей же день російська пропагандистка Ольга Скабєєва повідомила, що в Житомирі працює станція, де опалюють не газом, а подрібненою деревиною… У нас є бомбосховище. Безпека в нас хороша. Але найбільше сподіваємося на роботу Повітряних сил України».

Схожі новини