Лікар дав поради, якими стравами закушувати алкоголь, аби не п’яніти

Що їсти, а чого краще уникати перед вживанням алкоголю, розповідає експерт.


Фото: brit.co / Як їжа впливає на швидкість сп’яніння - поради лікарів

«Їжа здатна впливати на швидкість сп’яніння. Чим більше ви їсте, тим повільніше алкоголь поглинається тканинами шлунку і потрапляє у кров, — пояснює Джордж Ф. Куф, доктор філософії, директор Національного інституту з питань вживання алкоголю та алкоголізму. — Коли ви п'єте натщесерце, то п’янієте швидше, ніж коли вживаєте таку ж кількість алкоголю з їжею».

Попри те, що будь-яка їжа буде корисною, найкраще протидіють швидкій абсорбції алкоголю білкові та жирні продукти, пише портал Живи.Активно.

Канапки з вареним яйцем та лососем, куряча відбивна з овочевим салатом, заправленим оливковою олією, — підходьте до приготування закусок з розумом.

Фрукти та овочі (особливо овочі!) корисні для нашого здоров'я в цілому. Але вони можуть бути особливо важливими, якщо ви плануєте насолодитися міцними напоями. «У першу чергу тому, що ці поживні продукти забезпечують організм антиоксидантами та вітамінами, а також містять таку необхідну перед вживанням алкоголю воду», — каже доктор Куф. Огірки, селера та кавун — найкращий вибір.

Щоб ви не пили — вино чи більш міцні напої — випивайте між келихами склянку води. Це допоможе уникнути похмілля та інших прикрих наслідків зневоднення.

Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу і печії. Шоколад, содовмісні продукти, смажена їжа, помідори і деякі приправи також можуть бути подразниками, які посилюють рефлюкс, і в поєднанні з алкоголем дають подвійний ефект

Набряки — не єдиний потенційний наслідок вживання солоної їжі. Після солоного хочеться пити, і на вечірці або застіллі під руку не завжди потрапляє вода.

«Гадаєте, що чашка міцної кави допоможе протверезіти? Що ж… Енергетичний ефект кофеїну на деякий час подарує відчуття світлої голови, — каже Куф, — і як правило, люди використовують цей стан, щоб випити ще кілька склянок алкогольного напою. І як тільки кофеїн перестає діяти, вони виявляються ще п’янішими, ніж були на початку»