Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Продукти для здоров’я нирок із вмістом антиоксидантів, клітковини, корисних жирів і вітамінів

Більшість здорових людей не замислюються про свої нирки, а багато хто лише дуже приблизно уявляє, де вони розташовані і що конкретно роблять. На відміну від, наприклад, шлунка, кишківника, серця, органів дихання, проблеми з якими відразу відбиваються на самопочутті, порушення функції головних фільтрів тіла довгий час може не проявлятися

Ці парні органи відпові­дають не лише за виді­лення сечі, як нам здаєть­ся. Вони функціонують разом з кожною системою: регулю­ють тиск, кровотворення, об­мін мінералів, беруть участь у виробленні гормонів та ві­тамінів. Нерідко саме погір­шення їхньої роботи стає від­правною точкою у розвитку атеросклерозу, кальцифікації судин, аритмії, серцевої недо­статності, остеопорозу, гіпер­тонії…

Коли говорять про те, що корисно, а що шкідливо для нирок, то з усіх продуктів най­частіше згадують ті, що міс­тять багато білка. Сучасне за­хоплення низьковуглеводними стилями харчування та дієта­ми передбачає високе протеї­нове навантаження та нестачу корисних цукрів. Така тенден­ція шкодить роботі сечовивід­ного апарату, особливо, якщо перевагу надають тваринним білкам.

Згідно із результатами де­кількох досліджень, саме пере­важання тваринних протеїнів пов’язане з підвищеним ризи­ком розвитку хронічної нирко­вої недостатності. Нестача цін­них амінокислот, які є у м’ясі, рибі, молочних продуктах, теж може становити загрозу ор­ганам виділення: вони потріб­ні як будівельний матеріал для клітин і біоактивних молекул. Особливо важливо спожива­ти амінокислоти майбутнім ма­мам.

Деякі види їжі здатні зроби­ти серйозний внесок у забез­печення безперебійної роботи наших головних фільтрів. Цей ефект пов’язаний із наявністю у них антиоксидантів, кліткови­ни, корисних жирів, вітамінів та інших важливих нутрієнтів: ка­вун, журавлина, морква, буряк, броколі, шпинат, часник, ли­мони та інші цитрусові, груші, ягоди (чорниця, малина, полу­ниця), капуста, огірки, боби та горох, жирна риба, філе курки та індички, олії, пісна теляти­на, гарбуз, горіхи, насіння (чіа, лляне, кунжут), петрушка, се­лера, кмин, авокадо, болгар­ський перець.

Те, чим ми втамовуємо спрагу, не менш важливе для здоров’я. Для нирок шкідли­ві будь-який алкоголь, газо­вані води, у тому числі з кате­горії «лайт» — небезпечні не лише цукри, а й консерванти та фосфорна кислота, пакетова­ні соки — консерванти, глюко­за, фруктоза. Також надмірне вживання кави, чорного чаю, енергетиків — шлях до гіперто­нії та її наслідків.

Для нормальної роботи ни­рок корисно пити воду — опти­мальний варіант, що підтримує гідратацію, сприяє виведен­ню токсинів. Щоденна норма — 30 мл/кг маси тіла. Також ко­рисний відвар шипшини, який має потужні антиоксиданти, журавлинний сік, що допома­гає справлятися з інфекція­ми сечовивідних шляхів, мор­си зі свіжих та заморожених ягід, що є джерелом антиокси­дантів, біофлавоноїдів із про­тизапальним ефектом. Чай з петрушки має легку сечогін­ну дію, відвар гвоздики, в яко­му є ефірні олії, антиоксидан­ти, допомагають збалансувати обмінні процеси, зміцнити іму­нітет, придушити запалення. Добре пити кисломолочні про­дукти: кефір, ряжанку, йогурт у помірних кількостях для під­тримування мікробіоти кишків­ника й забезпечення доступ­ним білком.

Щодо найкращих продуктів для нирок, то здебільшого це ті ж, що корисні для печінки, над­ниркових залоз, судин, серця, імунітету. Тому що сечовивідна система діє в унісон із рештою організму, чуйно реагуючи на будь-які збої і порушення. Для успішної підтримки її у «робо­чому стані» впродовж довгих років важливо дбати про вагу, не допускати підвищення тис­ку та холестерину, харчуватися збалансовано та помірно.

Салат-щітка із журавлиною

300 г морської капус­ти, 300 г очищеного сирого буряка, 50−70 г журавлини, 2 чайні ложки лимонного соку.

Буряк нашаткувати або на­терти на спеціальній тертці для корейської моркви. Переклас­ти у миску і перемішати з капус­тою.

Заправити лимонним соком, посипати журавлиною і подава­ти.

Курячий суп з броколі

300 г курячого філе, 300 г броколі, 300 г картоплі, 1 морквина, 1 цибулина, 2 лаврові листки, зелень, сіль — до смаку.

Налити у каструлю 2 літри води і покласти куряче філе та цілу цибулину (не розрізаючи). Закип’ятити, зняти піну і варити на середньому вогні 20−25 хв до готовності курки. Варене філе вийняти з бульйону і викласти на тарілку. Коли трохи охоло­не, нарізати. Цибулину вийняти і викинути.

Каструлю з бульйоном по­ставити на плиту і на сильному вогні довести до кипіння. Дода­ти нарізані картоплю та морк­ву. Варити на середньому вогні близько 10 хв.

Броколі розібрати на невели­кі суцвіття і додати в суп. Варити ще 5−7 хв. Не переварити: вона має стати м’якою, але залиши­тися трохи хрумкою.

Посолити суп, додати лавро­вий листок і варити на малому вогні ще 2−3 хв.

Перед подачею вийняти лав­ровий листок і, за бажання, до­дати у суп дрібно нарізану зелень. Кріп або петрушка до­дадуть супу свіжого смаку й аро­мату. Дати супу трохи настоятися під кришкою і подавати.

Риба, запечена у пергаменті

600 г філе тріски, 1 серед­ня цибулина, 1 солодкий чер­воний перець, 1 зелений со­лодкий перець, середній пучок кропу, пів лимона, 4 ст. ложки білого сухого вина, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка меленого чорного пер­цю, сіль.

Вирізати з пергаменту 8 кру­жалець діам. близько 14 см. Рибу розрізати на 4 шматки. Ци­булю нарізати тонкими півкіль­цями. Перці розрізати навпіл й очистити. М’якуш нарізати тон­кою соломкою, кріп посікти. На 4 пергаментні кружальця по­класти по шматку риби. Зверху — по 1 кружальцю лимона та су­міш нарізаних овочів. Посоли­ти, поперчити і скропити вином. Накрити рибу з овочами кру­жальцями пергаменту, що зали­шилися. Щільно загорнути краї. Перекласти на деко і запікати у розігрітій до 190°С духовці 12−15 хв. Потім перекласти на тарілки і подавати у пергаменті, зробив­ши посередині невеликий хрес­топодібний розріз ножицями, щоб вийшла гаряча пара.