Продукти для здоров’я нирок із вмістом антиоксидантів, клітковини, корисних жирів і вітамінів
Більшість здорових людей не замислюються про свої нирки, а багато хто лише дуже приблизно уявляє, де вони розташовані і що конкретно роблять. На відміну від, наприклад, шлунка, кишківника, серця, органів дихання, проблеми з якими відразу відбиваються на самопочутті, порушення функції головних фільтрів тіла довгий час може не проявлятися
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527469/produkty.jpg)
Ці парні органи відповідають не лише за виділення сечі, як нам здається. Вони функціонують разом з кожною системою: регулюють тиск, кровотворення, обмін мінералів, беруть участь у виробленні гормонів та вітамінів. Нерідко саме погіршення їхньої роботи стає відправною точкою у розвитку атеросклерозу, кальцифікації судин, аритмії, серцевої недостатності, остеопорозу, гіпертонії…
Коли говорять про те, що корисно, а що шкідливо для нирок, то з усіх продуктів найчастіше згадують ті, що містять багато білка. Сучасне захоплення низьковуглеводними стилями харчування та дієтами передбачає високе протеїнове навантаження та нестачу корисних цукрів. Така тенденція шкодить роботі сечовивідного апарату, особливо, якщо перевагу надають тваринним білкам.
Згідно із результатами декількох досліджень, саме переважання тваринних протеїнів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку хронічної ниркової недостатності. Нестача цінних амінокислот, які є у м’ясі, рибі, молочних продуктах, теж може становити загрозу органам виділення: вони потрібні як будівельний матеріал для клітин і біоактивних молекул. Особливо важливо споживати амінокислоти майбутнім мамам.
Деякі види їжі здатні зробити серйозний внесок у забезпечення безперебійної роботи наших головних фільтрів. Цей ефект пов’язаний із наявністю у них антиоксидантів, клітковини, корисних жирів, вітамінів та інших важливих нутрієнтів: кавун, журавлина, морква, буряк, броколі, шпинат, часник, лимони та інші цитрусові, груші, ягоди (чорниця, малина, полуниця), капуста, огірки, боби та горох, жирна риба, філе курки та індички, олії, пісна телятина, гарбуз, горіхи, насіння (чіа, лляне, кунжут), петрушка, селера, кмин, авокадо, болгарський перець.
Те, чим ми втамовуємо спрагу, не менш важливе для здоров’я. Для нирок шкідливі будь-який алкоголь, газовані води, у тому числі з категорії «лайт» — небезпечні не лише цукри, а й консерванти та фосфорна кислота, пакетовані соки — консерванти, глюкоза, фруктоза. Також надмірне вживання кави, чорного чаю, енергетиків — шлях до гіпертонії та її наслідків.
Для нормальної роботи нирок корисно пити воду — оптимальний варіант, що підтримує гідратацію, сприяє виведенню токсинів. Щоденна норма — 30 мл/кг маси тіла. Також корисний відвар шипшини, який має потужні антиоксиданти, журавлинний сік, що допомагає справлятися з інфекціями сечовивідних шляхів, морси зі свіжих та заморожених ягід, що є джерелом антиоксидантів, біофлавоноїдів із протизапальним ефектом. Чай з петрушки має легку сечогінну дію, відвар гвоздики, в якому є ефірні олії, антиоксиданти, допомагають збалансувати обмінні процеси, зміцнити імунітет, придушити запалення. Добре пити кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, йогурт у помірних кількостях для підтримування мікробіоти кишківника й забезпечення доступним білком.
Щодо найкращих продуктів для нирок, то здебільшого це ті ж, що корисні для печінки, надниркових залоз, судин, серця, імунітету. Тому що сечовивідна система діє в унісон із рештою організму, чуйно реагуючи на будь-які збої і порушення. Для успішної підтримки її у «робочому стані» впродовж довгих років важливо дбати про вагу, не допускати підвищення тиску та холестерину, харчуватися збалансовано та помірно.
Салат-щітка із журавлиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
300 г морської капусти, 300 г очищеного сирого буряка, 50−70 г журавлини, 2 чайні ложки лимонного соку.
Буряк нашаткувати або натерти на спеціальній тертці для корейської моркви. Перекласти у миску і перемішати з капустою.
Заправити лимонним соком, посипати журавлиною і подавати.
Курячий суп з броколі
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D1%81%D1%83%D0%BF.jpg)
300 г курячого філе, 300 г броколі, 300 г картоплі, 1 морквина, 1 цибулина, 2 лаврові листки, зелень, сіль — до смаку.
Налити у каструлю 2 літри води і покласти куряче філе та цілу цибулину (не розрізаючи). Закип’ятити, зняти піну і варити на середньому вогні 20−25 хв до готовності курки. Варене філе вийняти з бульйону і викласти на тарілку. Коли трохи охолоне, нарізати. Цибулину вийняти і викинути.
Каструлю з бульйоном поставити на плиту і на сильному вогні довести до кипіння. Додати нарізані картоплю та моркву. Варити на середньому вогні близько 10 хв.
Броколі розібрати на невеликі суцвіття і додати в суп. Варити ще 5−7 хв. Не переварити: вона має стати м’якою, але залишитися трохи хрумкою.
Посолити суп, додати лавровий листок і варити на малому вогні ще 2−3 хв.
Перед подачею вийняти лавровий листок і, за бажання, додати у суп дрібно нарізану зелень. Кріп або петрушка додадуть супу свіжого смаку й аромату. Дати супу трохи настоятися під кришкою і подавати.
Риба, запечена у пергаменті
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0.jpg)
600 г філе тріски, 1 середня цибулина, 1 солодкий червоний перець, 1 зелений солодкий перець, середній пучок кропу, пів лимона, 4 ст. ложки білого сухого вина, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка меленого чорного перцю, сіль.
Вирізати з пергаменту 8 кружалець діам. близько 14 см. Рибу розрізати на 4 шматки. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Перці розрізати навпіл й очистити. М’якуш нарізати тонкою соломкою, кріп посікти. На 4 пергаментні кружальця покласти по шматку риби. Зверху — по 1 кружальцю лимона та суміш нарізаних овочів. Посолити, поперчити і скропити вином. Накрити рибу з овочами кружальцями пергаменту, що залишилися. Щільно загорнути краї. Перекласти на деко і запікати у розігрітій до 190°С духовці 12−15 хв. Потім перекласти на тарілки і подавати у пергаменті, зробивши посередині невеликий хрестоподібний розріз ножицями, щоб вийшла гаряча пара.