Передплата 2025 «Добра кухня»

В Україні запроваджують халяльні та кошерні сухпайки для військових

  • 30.04.2025, 19:45
  • 171

Міністерство оборони України затвердило нові технічні специфікації добових польових раціонів для військових, до яких тепер входять і варіанти, що відповідають релігійним нормам — халяльні та кошерні сухпайки

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

Про це повідомили в Міноборони.

Як пояснили в відомстві, це рішення покликане покращити харчування військовослужбовців з урахуванням їхніх релігійних потреб. Халяльні набори призначені для мусульман, кошерні — для тих, хто дотримується юдейських традицій харчування.

Нові сухпайки, як і раніше, складатимуться з трьох прийомів їжі — сніданку, обіду та вечері. До раціону входять галети, сухарі, перші та другі страви з м’ясом, кава, чай, мед, джем, спеції, а також серветки та одноразові ложки. Всі страви будуть упаковані в реторт-пакети, що забезпечують тривале зберігання без холодильника.

За словами начальника Центрального управління розвитку матеріального забезпечення Міноборони підполковника Максима Кайоли, це дозволить зберігати якість і смак продуктів навіть у польових умовах.

Продукти халяльних сухпайків повинні бути сертифіковані відповідно до ісламських стандартів, кошерні — відповідно до вимог кашруту. Крім того, уся продукція має відповідати українським нормам безпеки та якості.

Найближчим часом закупівельна агенція Міноборони планує оголосити тендер на нові партії сухпайків за оновленими стандартами.

«Ми працюємо над тим, аби харчування у ЗСУ було не лише збалансованим, а й справді людиноцентричним», — зазначила Галина Літош, директорка програми харчування держоператора тилу.