Передплата 2025 «Добре здоров’я»

На ділянці - десятки видів овочів

Наталія Боярчук, що живе у селі Гірка Полонка Луцького району, вирощує найрізноманітніші овочі. У неї - близько 400 сортів томатів, 70 — гарбузових, 40 — перців, а також баклажани, кавуни, дині, санбері, ківано та багато інших

Наталія Боярчук вирощує 30 сортів картоплі. Фото з архіву Наталії Боярчук.
Наталія Боярчук вирощує 30 сортів картоплі. Фото з архіву Наталії Боярчук.

Особливу увагу приді­ляє господиня картоплі, якої має понад 30 різно­видів. Кожну бульбину вона об­робляє від шкідників, а перед посадкою вносить у ґрунт орга­нічні добрива.

Цього року добре вродили всі сорти «другого хліба». Осо­бливо цікаві кольорові, що не лише гарні, а й корисні, адже містять антоціани — речовини, котрі протидіють утворенню онкологічних процесів в орга­нізмі та сповільнюють старіння.

Згадані плоди не вирос­тають до великих розмірів. Найменші бульби в колекції - пальчикового сорту Ла Ратте. Їх особливість — у надтонкій шкірці, яку можна не чистити. Зварені овочі відзначаються своєрідним ніжним смаком.

До пальчикових також на­лежать Шері і Банан. За­вдяки значному вмісту крохмалю вони ідеально під­ходять для приготування су­пів. А от посмажити склад­но, бо швидко розлізаються.

Свою картоплю пані Наталія продає, обмінює та переро­бляє на дрібний порошок. Щоб отримати пюре, його залива­ють окропом. Ще ж таке бо­рошно використовується при випіканні хліба, котрий стає по­живнішим і менше черствіє.

Також жінка пишається своєю колекцією бобових, що налічує 120 сортів квасолі, го­роху, нуту та бобів. Зокрема, варто згадати квасолю Лім­ську (інша назва — Масляна, Подвійна, Мадагаскарська), яка останнім часом набуває в Україні неабиякої популяр­ності. Батьківщина новинки — Перу, звідки завезена кілька століть тому. Рослини висо­коврожайні, невибагливі у до­гляді, плоди смачні, швидко розварюються. Лікарі радять вживати їх замість м’яса.

Не гірші й інші види. Зер­нятка вирізняються забарвлен­ням, формою (плоскі, круглі, видовжені), розміром (дрібні та досить великі). Є сорти кущові чи в’юнкі, високі або низькі.

Доглядати за такою городи­ною потрібно упродовж усього сезону. Висаджують навесні, коли прогріється ґрунт. Відтак необхідно просапувати, збира­ти, лущити.

Під час зберігання особливо дошкуляє небезпечний шкід­ник — брухус. Аби спекатися його, перед посадкою Наталія обробляє кожну зернину.

Волинська ґаздиня чимало знає секретів агротехніки, охо­че ділиться досвідом і закликає всіх краян не цуратися праці на землі. Адже вона дає не лише щедрий урожай, а й особливу енергію.

Алла КОВАЛЬСЬКА.