На ділянці - десятки видів овочів
Наталія Боярчук, що живе у селі Гірка Полонка Луцького району, вирощує найрізноманітніші овочі. У неї - близько 400 сортів томатів, 70 — гарбузових, 40 — перців, а також баклажани, кавуни, дині, санбері, ківано та багато інших
Особливу увагу приділяє господиня картоплі, якої має понад 30 різновидів. Кожну бульбину вона обробляє від шкідників, а перед посадкою вносить у ґрунт органічні добрива.
Цього року добре вродили всі сорти «другого хліба». Особливо цікаві кольорові, що не лише гарні, а й корисні, адже містять антоціани — речовини, котрі протидіють утворенню онкологічних процесів в організмі та сповільнюють старіння.
Згадані плоди не виростають до великих розмірів. Найменші бульби в колекції - пальчикового сорту Ла Ратте. Їх особливість — у надтонкій шкірці, яку можна не чистити. Зварені овочі відзначаються своєрідним ніжним смаком.
До пальчикових також належать Шері і Банан. Завдяки значному вмісту крохмалю вони ідеально підходять для приготування супів. А от посмажити складно, бо швидко розлізаються.
Свою картоплю пані Наталія продає, обмінює та переробляє на дрібний порошок. Щоб отримати пюре, його заливають окропом. Ще ж таке борошно використовується при випіканні хліба, котрий стає поживнішим і менше черствіє.
Також жінка пишається своєю колекцією бобових, що налічує 120 сортів квасолі, гороху, нуту та бобів. Зокрема, варто згадати квасолю Лімську (інша назва — Масляна, Подвійна, Мадагаскарська), яка останнім часом набуває в Україні неабиякої популярності. Батьківщина новинки — Перу, звідки завезена кілька століть тому. Рослини високоврожайні, невибагливі у догляді, плоди смачні, швидко розварюються. Лікарі радять вживати їх замість м’яса.
Не гірші й інші види. Зернятка вирізняються забарвленням, формою (плоскі, круглі, видовжені), розміром (дрібні та досить великі). Є сорти кущові чи в’юнкі, високі або низькі.
Доглядати за такою городиною потрібно упродовж усього сезону. Висаджують навесні, коли прогріється ґрунт. Відтак необхідно просапувати, збирати, лущити.
Під час зберігання особливо дошкуляє небезпечний шкідник — брухус. Аби спекатися його, перед посадкою Наталія обробляє кожну зернину.
Волинська ґаздиня чимало знає секретів агротехніки, охоче ділиться досвідом і закликає всіх краян не цуратися праці на землі. Адже вона дає не лише щедрий урожай, а й особливу енергію.
Алла КОВАЛЬСЬКА.