Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Народилися на українській землі, але стали окрасою мистецького світу Франції

У Парижі відкрилася виставка українських художників

Серед майже двох десятків імен відомих митців — дві випускниці Львівського національного університету імені Івана Франка — Зоя Скоропаденко і Олександра Сиса. Виставку «Найкращі українські митці: сучасники і майстри минулого» організували The Meloy Art та Мистецьке Коло Зої у співпраці з Культурно-інформаційним центром Посольства України у Франції.

— Народжені між 1870 і 1919 роками, десять великих українських майстрів минулого, чиї роботи присутні на виставці, вирізняються тим, що творили тривалий час у Франції, або ж і взагалі залишилися тут жити. Всі вони належали до паризьких мистецьких рухів ХХ століття, а дехто й відіграв у цих рухах визначну роль. Відтак, сім відомих сучасних українських художників, представлених на цій виставці, стали частиною цієї традиції, і вони продовжують зміцнювати місток між двома культурами, — розповіла куратор виставки Зоя Скоропаденко.

Пані Зоя вчилася і деякий час працювала у Львові, однак згодом переїхала до Монако. А от Олександра Сиса і вчилася, і зараз живе у Львові. Твори молодої мисткині вже неодноразово виставлялися за кордоном — у Японії, Чехії, Німеччині, Швеції.

— У 2012 році я отримала диплом магістра журналістики, і вже з 2013 терези почали хилитися в сторону графіки, — каже Олександра Сиса. — Десь тоді була і перша персональна виставка в «Правді Б» у Львові. Перша закордонна персональна виставка відбулася в Румунії, і це також був неймовірний досвід. Потрапити на міжнародні виставки не завжди легко, але я б сказала, хто шукає, той завжди знайде. Однак бувають і щасливі випадки, коли тебе запрошують колеги, і це теж неоціненно. Зокрема, так відбулось і з виставкою в Парижі, дуже вдячна Зої за таку можливість, це надає вагому моральну підтримку.

До 31 жовтня парижани та гості французької столиці можуть побачити твори сучасного мистецтва з України — і порівняти їх з роботами відомих на Заході українських митців минулого з приватних художніх колекцій.

Юлій Шаповал, Василь Кричевський, Саша Залюк, Микола Поляков, Давид Бурлюк, Жан Песке, Адольф Федер — народилися на українській землі, але стали окрасою мистецького світу Франції. Багатьох із них, на жаль, досі і на Заході, і навіть в Україні вважають російськими митцями…

Однак саме вони внесли у мистецтво Франції потужний подих української культури.

Так киянин Юлій Шаповал став важливою фігурою Паризької школи.

Василь Кричевський був творцем українських печаток, марок та банкнот, створених у 1918 році.

На виставці представлено автопортрет Саші Залюка, відомого ілюстратора великих французьких журналів того часу, таких як La Vie Parisienne.

Ніколас Поляков, син рома та представниці шляхетного роду Струкових із Єкатеринославської губернії (центр якої зараз — сучасне українське місто Дніпро), є представником течії кубізму та був помічником Андре Лота.

Сучасники, яких можна буде побачити поряд із майстрами на стінах Українського культурного центру в Парижі, — одні з найкращих художників України: Оксана Стратійчук, Олександра Сиса, Олеся Джураєва, Матвій Вайсберг та Зоя Скоропаденко.

Виставка триватиме до 31 жовтня 2021 року в Культурно-інформаційному центрі Посольства України у Франції.

Читайте також: «Кузьма — не просто образ, який можу собі придумати. Це шалена відповідальність»

Схожі новини