Полуниця з вершками – ідеальна комбінація
Ягоди зміцнять імунітет, поліпшать зір і пам’ять
Нарешті можна ласувати найкращим літнім десертом — полуницями з вершками. Ціна на духмяні ягоди потрохи знижується, вибір на базарах — чималий, тому гріх не скористатися нагодою наїстися диво-ягід досхочу. А найкраще полуниці смакують з молочними продуктами — вершками, сметаною, йогуртом, сиром…
Якщо щодня їсти полуниці, зміцняться імунна система й стінки судин. Ці ягоди мають потужну протизапальну і протимікробну дію. Їх використовують для лікування запальних захворювань носоглотки і щоб позбутися неприємного запаху з рота.
Полуниці придушують розвиток вірусу грипу. Ласуючи солодкими ягодами в літню спеку, ви забезпечуєте себе здоров’ям у зимову холоднечу.
Полуниця корисна для серця. Доведено: червоні ягоди знижують ризик виникнення і розвитку численних серцево-судинних захворювань. Це чудовий профілактичний засіб від атеросклерозу. Ягоди й відвар з листя полуниці нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння.
Згідно з останніми дослідженнями, вживання полуниці уповільнює процеси старіння мозку, а отже, продовжує його функціональне життя, дозволяючи якомога довше залишатися при здоровому розумі і міцній пам’яті. Стиглі червоні ягоди полуниці корисні й для зору. У жменьці ягід є більше вітаміну С, ніж в одному апельсині. Солодка ягода низькокалорійна. На 100 грамів припадає лише 33 кілокалорії, вона має низький глікемічний індекс, а значить, запобігає накопиченню жирів. Полуниця — одна з тих солодких ягід, які можна їсти діабетикам. Її також рекомендують вживати людям, у яких високий ризик захворювання на цю недугу. Зазвичай полуниці їдять свіжими. Вони є ідеальним доповненням до молочних продуктів. Готуючи полуничний десерт з вершками, головне — правильно і якісно їх збити. Спершу їх треба добре охолодити, найкраще — витримати кілька годин у холодильнику. Потім налити в холодний посуд, який також бажано поставити в холодну воду або на лід. Далі вершки треба збити міксером (що значно простіше) або вінчиком (складніше і довше) на пухку густу піну.
Якщо відразу увімкнути міксер на великі оберти, то вершки можуть збитися на масло. Треба спершу збивати на малих обертах, потім на середніх, а вже потім увімкнути велику швидкість збивання. Коли на поверхні вершків залишатимуться сліди від вінчика, це означає, що вершки готові. Вершки мають збільшитися в об’ємі приблизно вдвічі. Далі можна, продовжуючи збивання, додати в них ванілін і цукрову пудру. Нею, до речі, добре посипати і полуниці — до того, як викладатимете на них збиті вершки. Не забувайте, що вимкнення міксера також має відбуватися поступово. Але найголовніше — для отримання хороших збитих вершків треба використовувати вершки з жирністю не менше 30%.
Панакота з полуничним соусом
400 мл вершків 35−38%, 100 мл молока, 100 г цукру, ванілін — на кінчику ножа, 10 г порошкового желатину, 500 г полуниць — для соусу.
Желатин залити водою, розмішати і залишити на час, зазначений на упаковці.
Вершки і молоко вилити в ківш, підігріти, але не кип’ятити.
Вимкнути газ і відразу ж додати цукор і ванілін. Добре перемішати, щоб цукор розчинився повністю. Додати желатин. Добре перемішати.
Суміш розлити у склянки або креманки. Поставити в холодильник на кілька годин.
Соус. До полуниць додати цукор і разом з соком збити занурювальним блендером на пюре. Вийде пишна повітряна маса. На вершковий десерт викласти полуничний соус.
Полуничний торт
Для бісквіта: 3 яйця, 200 г цукру, 160 г борошна, ½ ч. ложки розпушувача.
Для йогуртового прошарку: 900 г полуничного йогурту, 45 г желатину, 150 мл холодної перевареної води, 600 г полуниць, 200 г цукру.
Кокосова стружка — для обсипання.
Для основи можна взяти печиво або спекти бісквіт.
Якщо ж готуватимете з печивом, то заздалегідь залити желатин холодною перевареною водою на 30 хв, ягоди промити і нарізати.
Для приготування бісквіта збити яйця з цукром до побіління маси, додати просіяне з розпушувачем борошно. Акуратно вмішати муку в яєчну масу.
Форму діаметром 22−24 см застелити пергаментом і вилити тісто.
Розігріти духовку до 180 °C і випікати бісквіт 30−35 хв. Готовність бісквіта перевірити дерев’яною шпажкою. При натисканні пальцем на поверхню, вона має пружинити. Бісквіт перекласти на решітку і остудити.
Желатин висипати в піалу і залити холодною водою для набухання на 30 хв. Помити і нарізати полуниці.
Йогурт трохи прогріти на водяній бані, інакше не зможете рівномірно розмішати в ньому желатин. Набряклий желатин перекласти в ківш і прогріти на вогні до розчинення, але не кип’ятити. Цівкою вливати желатин у теплий йогурт і добре розмішувати — на однорідну масу. Також слід додати цукор до смаку.
Коли охолоне бісквіт, розрізати його на 2 частини. Взяти плоску тарілку і бортик від форми, в якій випікали бісквіт. Покласти бісквіт у центр тарілки, потім поставити бортик і розкласти по колу нарізані полуниці. Частину ягід нарізати слайсами — для кола, а решту, дрібніші, нарізати довільно.
На бісквіт викласти трохи полуниць і залити їх йогуртовою масою. Поставити в холодильник на 20 хв.
Другу частину бісквіта нарізати невеликими кубиками. У йогуртову масу викласти шматочки бісквіта і решту полуниць. Акуратно перемішати.
Вийняти форму з холодильника і вилити в неї решту йогуртової суміші. Зверху можна посипати торт кокосовою стружкою і прикрасити полуницями. До повного застигання торт поставити в холодильник на 3−4 год, а краще на ніч.
Коли все добре застигне, акуратно пройтися по обідку ножем і зняти його.
Сангрія з полуницею
500 мл сухого вина, 2 лимони, 300 г полуниць, 100 мл апельсинового соку, 100 г цукру, 3 зірочки гвоздики.
Нарізаний лимон і половину полуниць залити вином і остудити в холодильнику 2 год.
Додати апельсиновий сік, цукор, спеції і решту полуниць. Перемішати, дати постояти 1 год. Подавати з льодом, прикрасити ягодами