Передплата 2024 ВЗ

Полуниця з вершками – ідеальна комбінація

Ягоди зміцнять імунітет, поліпшать зір і пам’ять

Нарешті можна ласувати найкращим літнім десертом — полуницями з вершками. Ціна на духмяні ягоди потрохи знижується, вибір на базарах — чималий, тому гріх не скористатися нагодою наїстися диво-ягід досхочу. А найкраще полуниці смакують з молочними продуктами — вершками, сметаною, йогуртом, сиром…

Якщо щодня їсти полуниці, зміцняться імунна система й стін­ки судин. Ці ягоди мають потуж­ну протизапальну і протимікробну дію. Їх використовують для ліку­вання запальних захворювань но­соглотки і щоб позбутися непри­ємного запаху з рота.

Полуниці придушують розви­ток вірусу грипу. Ласуючи солод­кими ягодами в літню спеку, ви забезпечуєте себе здоров’ям у зимову холоднечу.

Полуниця корисна для сер­ця. Доведено: червоні ягоди зни­жують ризик виникнення і розви­тку численних серцево-судинних захворювань. Це чудовий профі­лактичний засіб від атеросклеро­зу. Ягоди й відвар з листя полуни­ці нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння.

Згідно з останніми досліджен­нями, вживання полуниці упо­вільнює процеси старіння мозку, а отже, продовжує його функці­ональне життя, дозволяючи яко­мога довше залишатися при здо­ровому розумі і міцній пам’яті. Стиглі червоні ягоди полуниці ко­рисні й для зору. У жменьці ягід є більше вітаміну С, ніж в одному апельсині. Солодка ягода низь­кокалорійна. На 100 грамів при­падає лише 33 кілокалорії, вона має низький глікемічний індекс, а значить, запобігає накопичен­ню жирів. Полуниця — одна з тих солодких ягід, які можна їсти діа­бетикам. Її також рекомендують вживати людям, у яких високий ризик захворювання на цю недугу. Зазвичай полуниці їдять свіжими. Вони є ідеальним доповненням до молочних продуктів. Готую­чи полуничний десерт з вершка­ми, головне — правильно і якісно їх збити. Спершу їх треба добре охолодити, найкраще — витрима­ти кілька годин у холодильнику. Потім налити в холодний посуд, який також бажано поставити в холодну воду або на лід. Далі вершки треба збити міксером (що значно простіше) або вінчи­ком (складніше і довше) на пухку густу піну.

Якщо відразу увімкнути мік­сер на великі оберти, то вершки можуть збитися на масло. Треба спершу збивати на малих обер­тах, потім на середніх, а вже по­тім увімкнути велику швидкість збивання. Коли на поверхні верш­ків залишатимуться сліди від він­чика, це означає, що вершки го­тові. Вершки мають збільшитися в об’ємі приблизно вдвічі. Далі можна, продовжуючи збивання, додати в них ванілін і цукрову пу­дру. Нею, до речі, добре посипа­ти і полуниці — до того, як викла­датимете на них збиті вершки. Не забувайте, що вимкнення міксера також має відбуватися поступово. Але найголовніше — для отриман­ня хороших збитих вершків треба використовувати вершки з жир­ністю не менше 30%.

Панакота з полуничним соусом

400 мл вершків 35−38%, 100 мл молока, 100 г цукру, ванілін — на кінчику ножа, 10 г порошкового желатину, 500 г полуниць — для соусу.

Желатин залити водою, роз­мішати і залишити на час, за­значений на упаковці.

Вершки і молоко вилити в ківш, підігріти, але не кип’ятити.

Вимкнути газ і відразу ж до­дати цукор і ванілін. Добре пе­ремішати, щоб цукор розчинив­ся повністю. Додати желатин. Добре перемішати.

Суміш розлити у склянки або креманки. Поставити в холо­дильник на кілька годин.

Соус. До полуниць дода­ти цукор і разом з соком зби­ти занурювальним блендером на пюре. Вийде пишна пові­тряна маса. На вершковий десерт викласти полуничний соус.

Полуничний торт

Для бісквіта: 3 яйця, 200 г цукру, 160 г борошна, ½ ч. ложки розпушувача.

Для йогуртового прошар­ку: 900 г полуничного йогурту, 45 г желатину, 150 мл холодної перевареної води, 600 г полу­ниць, 200 г цукру.

Кокосова стружка — для об­сипання.

Для основи можна взяти печи­во або спекти бісквіт.

Якщо ж готуватимете з печи­вом, то заздалегідь залити жела­тин холодною перевареною во­дою на 30 хв, ягоди промити і нарізати.

Для приготування бісквіта зби­ти яйця з цукром до побіління маси, додати просіяне з розпушу­вачем борошно. Акуратно вміша­ти муку в яєчну масу.

Форму діаметром 22−24 см за­стелити пергаментом і вилити тіс­то.

Розігріти духовку до 180 °C і ви­пікати бісквіт 30−35 хв. Готовність бісквіта перевірити дерев’яною шпажкою. При натисканні паль­цем на поверхню, вона має пру­жинити. Бісквіт перекласти на ре­шітку і остудити.

Желатин висипати в піалу і за­лити холодною водою для набу­хання на 30 хв. Помити і нарізати полуниці.

Йогурт трохи прогріти на водя­ній бані, інакше не зможете рівно­мірно розмішати в ньому желатин. Набряклий желатин перекласти в ківш і прогріти на вогні до розчи­нення, але не кип’ятити. Цівкою вливати желатин у теплий йогурт і добре розмішувати — на однорід­ну масу. Також слід додати цукор до смаку.

Коли охолоне бісквіт, розріза­ти його на 2 частини. Взяти плоску тарілку і бортик від форми, в якій випікали бісквіт. Покласти бісквіт у центр тарілки, потім постави­ти бортик і розкласти по колу на­різані полуниці. Частину ягід нарі­зати слайсами — для кола, а решту, дрібніші, нарізати довільно.

На бісквіт викласти трохи по­луниць і залити їх йогуртовою ма­сою. Поставити в холодильник на 20 хв.

Другу частину бісквіта нарізати невеликими кубиками. У йогурто­ву масу викласти шматочки біскві­та і решту полуниць. Акуратно пе­ремішати.

Вийняти форму з холодильни­ка і вилити в неї решту йогуртової суміші. Зверху можна посипати торт кокосовою стружкою і при­красити полуницями. До повного застигання торт поставити в холо­дильник на 3−4 год, а краще на ніч.

Коли все добре застигне, аку­ратно пройтися по обідку ножем і зняти його.

Сангрія з полуницею

500 мл сухого вина, 2 ли­мони, 300 г полуниць, 100 мл апельсинового соку, 100 г цу­кру, 3 зірочки гвоздики.

Нарізаний лимон і половину полуниць залити вином і осту­дити в холодильнику 2 год.

Додати апельсиновий сік, цукор, спеції і решту полу­ниць. Перемішати, дати по­стояти 1 год. Подавати з льодом, прикрасити ягода­ми

Схожі новини