Що їсти, аби не захворіти?
І не лише на коронавірус
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/429622/1636101-dieta-proti-raku-ne-day-shansiv-vorogu.jpeg)
У цей тривожний час, коли у будь-який момент можна застудитися або підчепити якийсь вірус, варто згадати, що потрібно їсти, аби не захворіти. Або щоб швидше одужати.
Перша заповідь того, хто застудився, — випити горнятко курячого бульйону, а краще два. Яких тільки цілющих бульйонів не буває: з трьох цілих курок або скромного остова одного курчати, двогодинне варіння або шестигодинне млоїння, з овочами та корінням і без. Чим же така корисна ця страва? Річ у тім, що коли ми хворіємо, найчастіше у нас зовсім зникає апетит — організму ніколи займатися травленням. У концентрованому бульйоні довгого варіння є все найкраще з курки, а саме — денатуровані білки, на засвоєння яких не потрібно чимало сил. Навіть від декількох ковтків ми отримаємо достатньо енергії для боротьби з хворобою. Також насичений курячий бульйон сприяє активній роботі жовчного міхура та підшлункової, прискорюючи обмін речовин в організмі і сприяючи швидкому одужанню.
Одна з небагатьох ягід, що заслужили визнання офіційної медицини, — журавлина. Її рекомендують лікарі за певних захворювань, у тому числі простудних і вірусних. Журавлина має «сильний» характер: насичений червоний колір і яскравий кислий смак з гірчинкою. За всім цим ховається неймовірно корисний склад: ягода містить антиоксиданти і проантоціани, що сприяють придушенню розвитку бактерій. Журавлина має жарознижувальний і сечогінний ефект, просто «вимиваючи» токсини з організму і очищаючи кров. І, звичайно, в ній багато вітаміну С, життєво необхідного, коли організм ослаблений і бореться зі шкідниками. Тільки щоб отримати цей вітамін, та ще у приємній формі (багато свіжої журавлини не з’їси), потрібно неабияк приловчитися — перегрівати не можна, бо надто вже він крихкий. Правильно приготовані настої і відвари з журавлини творять дива!
У хворого зазвичай розламується голова, закладений ніс і сльозяться очі. Єдине, що може привести до тями, — дуже пряна їжа з перцем і часником. І річ не лише в гостроті. Ще давня індійська система народної медицини Аюрведа була повністю побудована на спеціях і приправах, про дивовижні цілющі властивості яких ми забули. В основі лікувального харчування Аюрведи добре знайомі нам часник, куркума, каєнський перець, імбир, кориця, гвоздика та інші спеції, корисні під час застуди. Вони здатні поліпшувати кровообіг, мають потужний лікувальний вплив, зменшують запалення, виводять токсини. Сміливо додавайте спеції в їжу не лише для смаку, а й для одужання.
Лікувальний курячий бульйон
Залити курячий остов 3,5 л холодної води, на середньому вогні довести до кипіння, посолити, зняти піну. Поки бульйон закипає, промити моркву і цибулю, не очищаючи, розрізати навпіл. Обпекти на сухій пательні або просто на конфорці до коричневих підпалин. Знявши з бульйону піну, покласти у каструлю овочі та перець горошком. Зменшити вогонь до мінімального — бульйон має ледь тремтіти й іноді видавати одну-дві «бульки». Додати нарізаний скибочками імбир і розчавлений часник. Варити, не накриваючи кришкою, 3 год. Додати курячі стегенця і стебла зелені, варити ще 1 год. Процідити бульйон і остудити.
Щоб зняти жир, поставити бульйон у холодильник на кілька годин — жир застигне на поверхні скоринкою. Перед подачею прогріти, додати м’ясо, посипати посіченою зеленню.
Часникове картопляне пюре
Часник розрізати впоперек навпіл, загорнути у фольгу і запікати в духовці, розігрітій до 200 °C, 30 хв.
Очистити картоплю, розрізати на четвертинки, покласти у каструлю і залити окропом, щоб вода покривала картоплю на ¾. Поставити на сильний вогонь, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою, зменшити вогонь і варити до м’якості близько 25 хв. Злити воду. Нагріти вершки з маслом і мускатним горіхом, щоб масло розтануло. Розминаючи картоплю, додати спершу часник (без лушпиння), потім жовтки і поступово вершкову суміш. Розім’яти до однорідності і відразу подавати.
Корисний кисіль з журавлини
Журавлину збити блендером і протерти через сито.
Сік відставити, макуху покласти у каструлю, додати цукор і 1,2 літра води, довести до кипіння, варити 20 хв.
Процідити відвар через сито у чисту каструлю, повернути на сильний вогонь, знову довести до кипіння, вогонь зменшити до середньо-слабкого. У решті 200 мл води розчинити крохмаль, тонкою цівкою влити його, помішуючи, у киплячий відвар.
Помішуючи, варити кисіль до загустіння, приблизно 3 хв. Зняти з вогню і остудити, часто помішуючи, 10 хв. Додати журавлинний сік і мед, ретельно перемішати.
Вітамінна «баночка» для імунітету
3−4 лимони з тонкою шкіркою, 200 г кураги, 150 г журавлини, 150 г меду, 200 мл апельсинового соку, 5 бутонів гвоздики.
Замочити курагу у ледь теплому апельсиновому соку на 1 год.
Вимити лимони щіткою і обсушити. Розрізати вздовж на четвертинки, вийняти кісточки.
Скласти всі продукти, крім гвоздики, в чашу блендера і подрібнити на грубу пасту.
У гвоздики відламати жорсткі «ніжки» бутонів, а «кульки» розтерти пальцями у пасту. Зберігати у холодильнику.
Найкраще таку вітамінну суміш вживати на сніданок. Їсти не більше 4 ст. ложок на день.