Передплата 2024 «Добра кухня»

Що їсти, аби не захворіти?

І не лише на коронавірус

У цей тривожний час, коли у будь-який момент можна застудитися або підчепити якийсь вірус, варто згадати, що потрібно їсти, аби не захворіти. Або щоб швидше одужати.

Перша заповідь того, хто застудився, — випити горнятко курячого буль­йону, а краще два. Яких тільки цілющих бульйонів не буває: з трьох цілих курок або скромно­го остова одного курчати, дво­годинне варіння або шестиго­динне млоїння, з овочами та корінням і без. Чим же така ко­рисна ця страва? Річ у тім, що коли ми хворіємо, найчасті­ше у нас зовсім зникає апетит — організму ніколи займатися травленням. У концентровано­му бульйоні довгого варіння є все найкраще з курки, а саме — денатуровані білки, на засво­єння яких не потрібно чимало сил. Навіть від декількох ковт­ків ми отримаємо достатньо енергії для боротьби з хворо­бою. Також насичений курячий бульйон сприяє активній робо­ті жовчного міхура та підшлун­кової, прискорюючи обмін ре­човин в організмі і сприяючи швидкому одужанню.

Одна з небагатьох ягід, що заслужили визнання офіційної медицини, — журавлина. Її ре­комендують лікарі за певних захворювань, у тому числі про­студних і вірусних. Журавлина має «сильний» характер: наси­чений червоний колір і яскра­вий кислий смак з гірчинкою. За всім цим ховається неймо­вірно корисний склад: ягода містить антиоксиданти і про­антоціани, що сприяють при­душенню розвитку бактерій. Журавлина має жарознижу­вальний і сечогінний ефект, просто «вимиваючи» токсини з організму і очищаючи кров. І, звичайно, в ній багато вітаміну С, життєво необхідного, коли організм ослаблений і бореть­ся зі шкідниками. Тільки щоб отримати цей вітамін, та ще у приємній формі (багато свіжої журавлини не з’їси), потрібно неабияк приловчитися — пере­грівати не можна, бо надто вже він крихкий. Правильно приго­товані настої і відвари з журав­лини творять дива!

У хворого зазвичай розла­мується голова, закладений ніс і сльозяться очі. Єдине, що може привести до тями, — дуже пряна їжа з перцем і час­ником. І річ не лише в гостро­ті. Ще давня індійська система народної медицини Аюрведа була повністю побудована на спеціях і приправах, про диво­вижні цілющі властивості яких ми забули. В основі лікуваль­ного харчування Аюрведи до­бре знайомі нам часник, курку­ма, каєнський перець, імбир, кориця, гвоздика та інші спеції, корисні під час застуди. Вони здатні поліпшувати кровообіг, мають потужний лікувальний вплив, зменшують запалення, виводять токсини. Сміливо до­давайте спеції в їжу не лише для смаку, а й для одужання.

Лікувальний курячий бульйон

Остов 1 великої курки (хребет, кінчики крил, шия, зайві шматочки шкіри і жиру), 2 ку­рячі стегенця на кістці, 2 середні цибулини, 1 середня морквина, 7−9 зубчиків часнику, 3 см свіжого кореня імбиру, 1 середній пучок пе­трушки і/або кропу, 1 ч. ложка суміші перців горошком, сіль.

Залити курячий остов 3,5 л холодної води, на середньому вогні довести до кипіння, посолити, зняти піну. Поки бульйон закипає, промити морк­ву і цибулю, не очищаючи, розрізати навпіл. Об­пекти на сухій пательні або просто на конфорці до коричневих підпалин. Знявши з бульйону піну, покласти у каструлю овочі та перець горошком. Зменшити вогонь до мінімального — бульйон має ледь тремтіти й іноді видавати одну-дві «бульки». Додати нарізаний скибочками імбир і розчавле­ний часник. Варити, не накриваючи кришкою, 3 год. Додати курячі стегенця і стебла зелені, вари­ти ще 1 год. Процідити бульйон і остудити.

Щоб зняти жир, поставити бульйон у холодиль­ник на кілька годин — жир застигне на поверх­ні скоринкою. Перед подачею прогріти, додати м’ясо, посипати посіченою зеленню.

Часникове картопляне пюре

1,5 кг картоплі для пюре, 300 мл вершків від 20%, 120 г вершкового масла, 2 жовтки, 2 головки часнику, сіль, мускатний горіх на кін­чику ножа.

Часник розрізати впоперек навпіл, загорнути у фольгу і запікати в духовці, розігрітій до 200 °C, 30 хв.

Очистити картоплю, розрізати на четвертинки, покласти у каструлю і залити окропом, щоб вода покривала картоплю на ¾. Поставити на силь­ний вогонь, довести до кипіння, посолити, накри­ти кришкою, зменшити вогонь і варити до м’якості близько 25 хв. Злити воду. Нагріти вершки з мас­лом і мускатним горіхом, щоб масло розтануло. Розминаючи картоплю, додати спершу часник (без лушпиння), потім жовтки і поступово вершко­ву суміш. Розім’яти до однорідності і відразу по­давати.

Корисний кисіль з журавлини

800 г журавлини, 100 г цукру, 3−4 ст. ложки картопляного крохмалю, 100 г меду, 1 л ко­лодязної, артезіанської або хоча б просто від­фільтрованої води.

Журавлину збити блендером і протерти через сито.

Сік відставити, макуху покласти у каструлю, додати цукор і 1,2 літра води, довести до кипін­ня, варити 20 хв.

Процідити відвар через сито у чисту каструлю, повернути на сильний вогонь, знову довести до кипіння, вогонь зменшити до середньо-слабкого. У решті 200 мл води розчинити крохмаль, тонкою цівкою влити його, помішуючи, у киплячий відвар.

Помішуючи, варити кисіль до загустіння, при­близно 3 хв. Зняти з вогню і остудити, часто помі­шуючи, 10 хв. Додати журавлинний сік і мед, ре­тельно перемішати.

Вітамінна «баночка» для імунітету

3−4 лимони з тонкою шкіркою, 200 г кураги, 150 г журавлини, 150 г меду, 200 мл апельси­нового соку, 5 бутонів гвоздики.

Замочити курагу у ледь теплому апельсиново­му соку на 1 год.

Вимити лимони щіткою і обсушити. Розрізати вздовж на четвертинки, вийняти кісточки.

Скласти всі продукти, крім гвоздики, в чашу блендера і подрібнити на грубу пасту.

У гвоздики відламати жорсткі «ніжки» бутонів, а «кульки» розтерти пальцями у пасту. Зберігати у холодильнику.

Найкраще таку вітамінну суміш вживати на сні­данок. Їсти не більше 4 ст. ложок на день.

Схожі новини