Що додати до раціону, аби зберегти гостроту зору — морепродукти, моркву, горіхи і яйця
Є продукти, які позитивно впливають на здоров’я очей. І це не лише чорниця! Корисні для очей продукти поділяють на три групи залежно від того, яка саме речовина на це позитивно впливає
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529727/syrnyky.jpg)
Насамперед це морепродукти, жирна риба, водорості. Вони містять докозагексаєнову кислоту (або DHA), яка входить до складу омега-3.
Сітківка ока на 93% складається із докозагексаєнової кислоти, і якщо ви відчуватимете брак омега-3 речовин, це може позначитися на гостроті вашого зору.
Друга група — морква, гарбуз, батат, що містять бета-каротин, який в організмі перетворюється на вітамін А. Він позитивно впливає на здоров’я сітківки та допомагає краще сприймати світло.
Третя група поєднує цілозернові продукти, горіхи, насіння, бобові, зелені листові овочі, м’ясо, рибу, яйця. Ці продукти мають велику кількість вітаміну В2, який дає змогу краще бачити у темряві і благотворно впливає на чутливість зіниць до розпізнавання кольорів. Ще одна властивість вітаміну В2 — здатність захищати очі від шкідливих випромінювань.
Салат із морської капусти
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%20%D0%B7%20%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97%20%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8.jpg)
100 г морської капусти, ¼ склянки рису, 100 г крабових паличок, 2 картоплини, 1 редька, 2 ст. ложки низькокалорійного майонезу.
Рис зварити у підсоленій воді за інструкцією.
Натерти редьку на грубій тертці.
Картоплю зварити, натерти на тертці. Нарізати крабові палички.
У мисці змішати рис, картоплю, крабові палички, редьку та морську капусту.
Заправити салат майонезом, прикрасити зеленню.
Сирники з морквою
500 г кисломолочного сиру, 2 морквини, 1 яйце, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки борошна + для обвалювання сирників, олія — для смаження, сіль — на кінчику ножа.
Зварити моркву. Для цього ретельно вимити коренеплоди та опустити у киплячу воду. Варити 20−30 хв і дати охолонути.
Сир перетерти через дрібне сито у велику миску і збити блендером, щоб маса мала однорідну консистенцію. Варену моркву натерти на грубій тертці.
Яйце збити вінчиком із цукром та сіллю. З'єднати із сирно-морквяною масою, перемішати. Додати борошно. Знову перемішати. Залишити масу на 15 хв за кімнатної температури.
У тарілку насипати трохи борошна. Набрати столовою ложкою сирно-морквяну масу. Покласти у борошно і обережно обваляти, перекочуючи з одного боку на інший.
Поставити на середній вогонь велику пательню. Влити трохи олії і нагріти. Викласти частину приготованих заготовок і підрум'янити з одного боку.
Перевернути сирники на інший бік. Обсмажити до рум’яної скоринки. Викласти на тарілку та тримати до подачі у теплому місці. Так само приготувати сирники з тіста, що залишилося.
У тісто сирників з морквою можна додати трохи натертої лимонної або апельсинової цедри: страва матиме легку гіркуватість і приємний цитрусовий аромат.
Сирники з морквою краще подавати із натуральною сметаною. І справа не лише у смаку, а й у користі! Вітамін А, що є в моркві, краще засвоюється у компанії з жирами.