Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Що додати до раціону, аби зберегти гостроту зору — морепродукти, моркву, горіхи і яйця

Є продукти, які позитивно впливають на здоров’я очей. І це не лише чорниця! Корисні для очей продукти поділяють на три групи залежно від того, яка саме речовина на це позитивно впливає

Сирники з морквою
Сирники з морквою

Насамперед це море­продукти, жирна риба, водорості. Вони містять докозагексаєнову кислоту (або DHA), яка входить до складу омега-3.

Сітківка ока на 93% скла­дається із докозагексаєнової кислоти, і якщо ви відчувати­мете брак омега-3 речовин, це може позначитися на гостроті вашого зору.

Друга група — морква, гар­буз, батат, що містять бета-ка­ротин, який в організмі пере­творюється на вітамін А. Він позитивно впливає на здоров’я сітківки та допомагає краще сприймати світло.

Третя група поєднує ціло­зернові продукти, горіхи, на­сіння, бобові, зелені листо­ві овочі, м’ясо, рибу, яйця. Ці продукти мають велику кіль­кість вітаміну В2, який дає змо­гу краще бачити у темряві і благотворно впливає на чутли­вість зіниць до розпізнавання кольорів. Ще одна властивість вітаміну В2 — здатність захища­ти очі від шкідливих випромі­нювань.

Салат із морської капусти

100 г морської капус­ти, ¼ склянки рису, 100 г крабових паличок, 2 карто­плини, 1 редька, 2 ст. лож­ки низькокалорійного майо­незу.

Рис зварити у підсоленій воді за інструкцією.

Натерти редьку на грубій тертці.

Картоплю зварити, натерти на тертці. Нарізати крабові па­лички.

У мисці змішати рис, карто­плю, крабові палички, редьку та морську капусту.

Заправити салат майоне­зом, прикрасити зеленню.

Сирники з морквою

500 г кисломолочного сиру, 2 морквини, 1 яйце, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки борошна + для обвалювання сирників, олія — для смажен­ня, сіль — на кінчику ножа.

Зварити моркву. Для цього ретельно вимити коренеплоди та опустити у киплячу воду. Ва­рити 20−30 хв і дати охолонути.

Сир перетерти через дріб­не сито у велику миску і зби­ти блендером, щоб маса мала однорідну консистенцію. Ва­рену моркву натерти на грубій тертці.

Яйце збити вінчиком із цу­кром та сіллю. З'єднати із сир­но-морквяною масою, перемі­шати. Додати борошно. Знову перемішати. Залишити масу на 15 хв за кімнатної темпера­тури.

У тарілку насипати трохи борошна. Набрати столовою ложкою сирно-морквяну масу. Покласти у борошно і обереж­но обваляти, перекочуючи з одного боку на інший.

Поставити на середній во­гонь велику пательню. Влити трохи олії і нагріти. Викласти частину приготованих заго­товок і підрум'янити з одного боку.

Перевернути сирники на інший бік. Обсмажити до рум’яної скоринки. Викласти на тарілку та тримати до подачі у теплому місці. Так само при­готувати сирники з тіста, що залишилося.

У тісто сирників з морквою можна додати трохи натертої лимонної або апельсинової це­дри: страва матиме легку гір­куватість і приємний цитрусо­вий аромат.

Сирники з морквою краще подавати із натуральною сме­таною. І справа не лише у сма­ку, а й у користі! Вітамін А, що є в моркві, краще засвоюється у компанії з жирами.