Передплата 2024 ВЗ

«Не бачу, як цей закон втілити у життя. Хіба що їздитимуть містом мобільні групи й робитимуть контрольні закупки...»

Заборонено продавати електронні сигарети неповнолітнім

Верховна Рада ухвалила проєкт закону, який забороняє продавати неповнолітнім електронні сигарети і спеціальні рідини до них. Закон підтримали 309 народних обранців. Порушникам світить штраф — від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 6 тисяч 800 до 13 тисяч 600 грн. За повторне порушення закону сума штрафу зростає до 23 тисяч 800 грн — з конфіскацією предметів торгівлі.

Я зателефонувала в одну із львів­ських крамниць, які торгують елек­тронними сигаретами (вейпами). Продавець зауважив, що коштує така си­гарета від 250 до 1000 грн. «Є нікотино­ві, є безнікотинові». Але після того, як я назвалася, вже не був такий люб’язний… Сказав, що про закон не чув, а середній вік його клієнтів, мовляв, 30 років. «Ма­сово підлітки купували ці сигарети, коли вони тільки з’явилися у продажу», — від­повів лаконічно.

Зате власник іншого магазину, Ростислав, був більш говірким. І роз­повів таке. «Я знаю, що ухвалено та­кий закон, — каже Ростислав. — Але ми й раніше старалися не продава­ти електронні сигарети дітям. Так, бу­ває, що людина виглядає на 20 років, а насправді їй… 16. Такі випадки тра­плялися, не сперечаюся. Але є такі продавці, яким байдуже, кому і що продавати. На вулиці нерідко можна побачити п’ятнадцятирічних, які ку­рять електронні сигарети і „айкос“ (електрична система нагрівання тю­тюну. Авт.). Коли до нас приходять „школярі“, як ми їх називаємо, ми ка­жемо: „Вам не можна цього купувати“. А вони через кілька годин приходять і показують, що купили електронну си­гарету без проблем. Ми у таких ви­падках безсилі».

«Якщо людина купує електронну си­гарету онлайн, ми просимо надіслати копію паспорта, — веде далі Ростислав. — Щоправда, перевірити документ на 100% не можемо. Наразі не бачу меха­нізму, як цей закон втілити у життя. Хіба що будуть їздити по місту мобільні гру­пи і робити контрольні закупки. До та­ких рейдів мають бути залучені право-охоронці. Інакше — ніяк».

Ростислав розповідає, що час­то електронні сигарети купують ті, хто хоче кинути курити. «Якщо обирати як альтернативу тютюновим виробам, то це — класний варіант. Але якщо ви ні­чого не курите, але хочете почати па­лити (електронна сигарета видає бага­то ароматної пари), то це погано. Якщо ж ви бавитеся кальяном або IQOS, то краще перейти на електронні сигаре­ти, бо вони, згідно із міжнародними дослідженнями, менш шкідливі. (На­чебто ці рідини, які додаються до елек­тронної сигарети, використовуються у харчовій промисловості. Мова про глі­церин, пропіленгліколь і ароматизато­ри. Авт.)».

Коментар для «ВЗ»

Юрій Бондаренко, головний лікар київської клініки «Ангелія», нарколог, психіатр

У 2010−2012 рр. американська ле­генева асоціація дослідила, що рі­вень тютюнопаління серед школярів підвищився на 600% (!) після того, як у продажу з’явилися електронні си­гарети. Тому добре, що такий закон ухвалили. В Україні з’явились різ­ні модні джули (електронна сигаре­та з ароматизованими капсулами. Авт.). Сподіваюсь, що їх теж забо­ронили.

Складова куріння — не лише тю­тюн, проблема ще й у ритуалах. Від­бувається звикання до ритуалу. Під­літки соціалізуються, це властиво їхньому віку. Якщо хтось один ку­рить, це робитимуть й інші. І не має значення, вони обирають електронні сигарети чи інші. Пропіленгліколь — одна з дуже шкідливих речовин. Крім того, ніхто ж не досліджував, як вжи­вання харчових добавок методом ін­галяції буде впливати на здоров’я людини. Наприклад, є такий медич­ний термін «попкорнові легені» — за­хворювання, пов’язане з вейпом. Свою назву хвороба отримала, коли у США у робітників на заводі попкор­ну, де додавали до продукту арома­тизатор, виявляли захворювання ле­гень, яке можна описати як важкий напад бронхіальної астми. (У деякі суміші для вейпу також додавали цей ароматизатор — діацетил. Авт.).