Передплата 2024 «Добра кухня»

Кабачок – овоч з «легким характером»

Корисний при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях і цукровому діабеті

«Вам кабачки не потрібні?» — перепитують городники рідних і знайомих у пошуку збуту зібраного врожаю. І ладні віддати надлишок за дякую, бо вже і рагу наварили, й ікри кабачкової на зиму закрутили, а спожити одну з найпопулярніших культур, що вродила на присадибній ділянці, не до снаги. І так щоосені, бо кабачковий врожай завжди стабільний і високий.

Кабачок походить з Пів­нічної Мексики, де спершу вживали лише його насін­ня. У Європу його завезли у XVI столітті. Спершу його викорис­товували як декоративну рос­лину поряд із завезеною тоді ж картоплею. У XVIІІ столітті італій­ці перші почали використовува­ти недозрілі кабачки в їжу.

До складу кабачків входить безліч вітамінів, мінералів і мі­кроелементів, необхідних лю­дині. Завдяки великій кількос­ті вітаміну С і каротину кабачки є чудовим загальнозміцнюваль­ним засобом. У кабачках є чи­мало магнію і калію, які роблять їх корисними для серця, а залі­зо сприяє поліпшенню крово­постачання і покращує процеси кровотворення.

Кабачки на 90% складають­ся з води. Це клітинний сік, який добре засвоюється організмом і живить його. Кабачки мають сечогінну дію, виводять з орга­нізму зайву воду. Тому є дуже корисними для людей, яких тур­бують набряки. Також вони ви­водять з організму надлишки солей і чистять суглоби. А пек­тини, що є у плодах, звільняють організм від важких металів і ра­діонуклідів.

Кабачки допомагають хво­рим на цукровий діабет і є неза­мінним продуктом для хворих з проблемами шлунка і травлен­ня.

Цінними є й сирі кабачки за­вбільшки до 20 см, які необхід­но вживати разом зі шкіркою. Двісті грамів сирих кабачків що­дня добре очистять організм від шлаків. А сік допоможе вивести жовч при її застої.

Кабачки — овочі з «легким ха­рактером». Так називають ці плоди через низьку калорій­ність та легку засвоюваність ор­ганізмом. Їх можна вживати в будь-яких кількостях, не турбу­ючись про збільшення ваги. Іс­нують навіть «кабачкові дієти», які дуже ефективні.

Кабачки не мають власно­го яскраво вираженого смаку, тому їх часто поєднують з інши­ми продуктами, зокрема у стра­вах середземноморської кухні, найвідоміша з яких — рататуй. Фаршировані квіти кабачка по­пулярні у жителів Провансу.

Їх можна їсти сирими у сала­тах, а також смажити, тушку­вати, фарширувати, маринува­ти. Також їх запікають у духовці і мультиварці, і навіть роблять торти. А хто ж не знає кабачко­вої ікри, яка може бути і соусом, і закускою.

Кабачки на закуску

500 г кабачків, 0,5 ч. ложки солі, 1−2 морквини — за бажання.

Для маринаду: 100 мл оливко­вої олії (можна соняшникової), 3 ст. ложки винного оцту (мож­на яблучного), 2 ст. ложки меду, 3−4 зубчики часнику, чорний ме­лений перець, свіжа зелень.

Кабачки помити і зрізати шкірку (якщо кабачки молоді, можна шкір­ку не зрізати). Нарізати овочечист­кою на тонкі смужки (слайси). Якщо додаєте моркву, її теж нарізати та­кими ж смужками. Скласти овочі у миску, посолити і залишити на 30 хв.

Маринад. Часник вичавити, змі­шати з олією, медом (якщо мед гус­тий, розтопити на водяній бані), винним оцтом, перцем і дрібно на­різаною зеленню. Все перемішати.

З кабачків злити рідину, що утворилася, відтиснути їх руками. Залити маринадом, перемішати. Поставити в холодильник на 2−3 год. За цей час кілька разів пере­мішати.

Кабачкове лечо

3 кг очищених кабачків, 2 кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 100 мл оцту 9%, 1,5 склянки олії, 1 склянка цукру, 2 ст. ложки солі, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю.

Цибулю нарізати великими ку­биками, кабачки — невеликими, помідори змолоти на м’ясорубці, моркву натерти на тертці, перець нарізати соломкою.

У каструлю влити олію, дода­ти цибулю і моркву, тушкувати 10- 15 хв, покласти кабачки, помідори, перець і цукор, підсолити, тушкува­ти на малому вогні 1 год., періодич­но помішуючи. Влити оцет, прогріти суміш ще 5−7 хв, зняти з плити. Роз­класти кабачкове лечо у гарячі про­стерилізовані у духовці банки, за­крити прокип’яченими металевими кришками.

«Ананаси» з кабачків

1 кг кабачків, 350 г ананасового соку (годиться й найдешевший), 0,5 склянки цукру, 2/3 ч. ложки лимонної кислоти, ванілін — на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру.

Кабачки почистити, серединку вирізати чаркою, нарізати кружаль­цями або кубиками.

У каструлі на вогні змішати всі ін­ґредієнти. Опустити у сироп кабач­ки і варити після закипання 15 хв., акуратно помішуючи.

Розкласти у простерилізовані банки, залити сиропом і закрити. Накрити до охолодження.

Чим старші кабачки, тим більше знадобиться рідини — слід збільши­ти кількість соку або додати води.

Схожі новини