Кабачок – овоч з «легким характером»
Корисний при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях і цукровому діабеті
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/421381/kabahku.jpeg)
«Вам кабачки не потрібні?» — перепитують городники рідних і знайомих у пошуку збуту зібраного врожаю. І ладні віддати надлишок за дякую, бо вже і рагу наварили, й ікри кабачкової на зиму закрутили, а спожити одну з найпопулярніших культур, що вродила на присадибній ділянці, не до снаги. І так щоосені, бо кабачковий врожай завжди стабільний і високий.
Кабачок походить з Північної Мексики, де спершу вживали лише його насіння. У Європу його завезли у XVI столітті. Спершу його використовували як декоративну рослину поряд із завезеною тоді ж картоплею. У XVIІІ столітті італійці перші почали використовувати недозрілі кабачки в їжу.
До складу кабачків входить безліч вітамінів, мінералів і мікроелементів, необхідних людині. Завдяки великій кількості вітаміну С і каротину кабачки є чудовим загальнозміцнювальним засобом. У кабачках є чимало магнію і калію, які роблять їх корисними для серця, а залізо сприяє поліпшенню кровопостачання і покращує процеси кровотворення.
Кабачки на 90% складаються з води. Це клітинний сік, який добре засвоюється організмом і живить його. Кабачки мають сечогінну дію, виводять з організму зайву воду. Тому є дуже корисними для людей, яких турбують набряки. Також вони виводять з організму надлишки солей і чистять суглоби. А пектини, що є у плодах, звільняють організм від важких металів і радіонуклідів.
Кабачки допомагають хворим на цукровий діабет і є незамінним продуктом для хворих з проблемами шлунка і травлення.
Цінними є й сирі кабачки завбільшки до 20 см, які необхідно вживати разом зі шкіркою. Двісті грамів сирих кабачків щодня добре очистять організм від шлаків. А сік допоможе вивести жовч при її застої.
Кабачки — овочі з «легким характером». Так називають ці плоди через низьку калорійність та легку засвоюваність організмом. Їх можна вживати в будь-яких кількостях, не турбуючись про збільшення ваги. Існують навіть «кабачкові дієти», які дуже ефективні.
Кабачки не мають власного яскраво вираженого смаку, тому їх часто поєднують з іншими продуктами, зокрема у стравах середземноморської кухні, найвідоміша з яких — рататуй. Фаршировані квіти кабачка популярні у жителів Провансу.
Їх можна їсти сирими у салатах, а також смажити, тушкувати, фарширувати, маринувати. Також їх запікають у духовці і мультиварці, і навіть роблять торти. А хто ж не знає кабачкової ікри, яка може бути і соусом, і закускою.
Кабачки на закуску
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kabahku_zakuska.jpg)
500 г кабачків, 0,5 ч. ложки солі, 1−2 морквини — за бажання.
Для маринаду: 100 мл оливкової олії (можна соняшникової), 3 ст. ложки винного оцту (можна яблучного), 2 ст. ложки меду, 3−4 зубчики часнику, чорний мелений перець, свіжа зелень.
Кабачки помити і зрізати шкірку (якщо кабачки молоді, можна шкірку не зрізати). Нарізати овочечисткою на тонкі смужки (слайси). Якщо додаєте моркву, її теж нарізати такими ж смужками. Скласти овочі у миску, посолити і залишити на 30 хв.
Маринад. Часник вичавити, змішати з олією, медом (якщо мед густий, розтопити на водяній бані), винним оцтом, перцем і дрібно нарізаною зеленню. Все перемішати.
З кабачків злити рідину, що утворилася, відтиснути їх руками. Залити маринадом, перемішати. Поставити в холодильник на 2−3 год. За цей час кілька разів перемішати.
Кабачкове лечо
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kabahku_leho.jpg)
3 кг очищених кабачків, 2 кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 100 мл оцту 9%, 1,5 склянки олії, 1 склянка цукру, 2 ст. ложки солі, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю.
Цибулю нарізати великими кубиками, кабачки — невеликими, помідори змолоти на м’ясорубці, моркву натерти на тертці, перець нарізати соломкою.
У каструлю влити олію, додати цибулю і моркву, тушкувати 10- 15 хв, покласти кабачки, помідори, перець і цукор, підсолити, тушкувати на малому вогні 1 год., періодично помішуючи. Влити оцет, прогріти суміш ще 5−7 хв, зняти з плити. Розкласти кабачкове лечо у гарячі простерилізовані у духовці банки, закрити прокип’яченими металевими кришками.
«Ананаси» з кабачків
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kabahku_ananas.jpg)
1 кг кабачків, 350 г ананасового соку (годиться й найдешевший), 0,5 склянки цукру, 2/3 ч. ложки лимонної кислоти, ванілін — на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру.
Кабачки почистити, серединку вирізати чаркою, нарізати кружальцями або кубиками.
У каструлі на вогні змішати всі інґредієнти. Опустити у сироп кабачки і варити після закипання 15 хв., акуратно помішуючи.
Розкласти у простерилізовані банки, залити сиропом і закрити. Накрити до охолодження.
Чим старші кабачки, тим більше знадобиться рідини — слід збільшити кількість соку або додати води.