Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спочатку сімейний лікар, потім - «Нафтуся»

Якщо хочете попити лікувальної води і не платити за це – мусите спочатку звернутись до свого сімейного лікаря

Минуло два місяці, відколи новий власник бювету мінеральних вод у Трускавці, ТОВ «Трускавецькі лікувальні води», запровадив платню за лікувальну воду — для всіх без винятку користувачів. У Трускавці до останнього вірили, що новий власник дозволить місцевим і надалі пити воду «на халяву». Але не так сталося, як гадалося…

І раніше «Нафтуся» не була безоплатною. Готельно-відпочинкові комплекси, санаторії та вілли завжди платили за воду. Інша річ — фізичні особи. Пересічні відпочивальники, як і жителі курорту, безоплатно й безлімітно пили водичку. Так було до 1 червня, який до історії курорту увійшов як день, коли з безоплатним відпусканням води було покінчено. Зробили це нові власники — ТОВ «Трускавецькі лікувальні води».

Тепер трускавчани, як і відпочивальники, повинні платити за послуги, що надаються у бюветі мінвод. Один літр цілющої водиці сьогодні коштує 24 грн.

«Трускавчани не будуть платити за „Нафтусю“ й інші лікувальні води», — заявляв свого часу трускавецький міський голова Андрій Кульчинський. Щоб зберегти власне лице, міський голова з депутатами на одній із недавніх сесій міськради прийняли рішення про фінансування бальнеологічного лікування жителів курорту на базі згаданого вже бювету мінвод. Було оголошено про виділення перших 50 тис. грн для тих, хто, живучи у Трускавці, хоче пити «Нафтусю» з лікувальною метою або з профілактичних міркувань.

Минув місяць. Як поінформували нас у КНП «Трускавецька міська лікарня», від 6 серпня по 9 вересня 113 жителів Трускавця реалізували своє право на безоплатне пиття лікувальних вод за затвердженою міськрадою схемою. Не всім сподобалось ходіння по лікарняний дозвіл, але нічого не вдієш. Якщо хочете попити лікувальної води і не платити за це — мусите спочатку звернутись до свого сімейного лікаря. Вас оглянуть, проконсультують та випишуть два екземпляри медичної довідки (один залишається у лікарні. — О.Д.), в якій визначають параметри та алгоритм водоспоживання: температуру води, кількість прийомів та обсяг. Другий екземпляр довідки призначений для бювету мінвод, де, виходячи з прописаного лікарем, внесуть відповідну інформацію на картку споживача, якою надалі слід користуватись у бюветі.

У середньому, якщо говорити про тих 113 осіб, які вже свою воду пропили, курс лікування становить 14 діб. За це місто, поінформував нас бухгалтер Трускавецької лікарні Дмитро Карпа, переказало ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» 9 тис. 168 грн. Приблизно по 29 грн за кожного хворого. Але 14 днів — це замало. Орієнтиром тут мала би стати колишня путівка на води до Трускавця. Курс лікування тоді становив 24 дні. Це розуміють і ті, хто п’є воду за запропонованими міськрадою правилами. Після 14 днів мало хто припиняє лікування, воду продовжують пити. Але вже за свої гроші.

Схожі новини