Цілющий бур’ян. Що і як готують з кульбаби?
І листя, i квiти, і корінь цієї рослини мають лiкувальнi властивостi
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/411569/kulbaba1.jpg)
Кульбаба — одна з найпоширеніших рослин на Землі. Чимало народних назв відображають здатність її насіння розноситися вітром або наявність у ній молочного соку: літучки, пухлинки, пустодуй, солдатики, бабакуля, молочай, а російська назва — одуванчик.
— Учора зварила варення з кульбаби! Скуштуйте, — запропонувала колегам Ганна Олександрівна, відкриваючи невеличку баночку із рідиною, схожою на мед. — У мене на дачі — лише кульбаба, тож збирала цілий день! — хвалилася, дивуючи співробітниць. Цю ситуацію тридцятирічної давності у редакції газети «Львівський залізничник» я згадую щоразу, коли думаю приготувати баночку- дві цілющих ласощів. Варення й справді нагадує рідний мед. Та грядки, вкриті килимом із жовтих квіточок, вже не бентежать — у Франції, Австрії, Німеччині, США, Голландії, Японії, Індії кульбабу культивують як городню культуру. Там створено сорти і розроблено агротехніку вирощування кульбаби.
Збирати кульбабу найкраще у квітні-травні на незабруднених територіях, подалі від дороги. Усi її частини — i листя, i квiти, і корінь — мають лiкувальнi властивостi.
Стебло використовують для лікування діабету та захворювань шлунка. Регулює обмін речовин та очищує кров. Листя містить чимало вітамінів, його можна додавати в салати і супи. З квітів готують сироп для покращення травлення, очищення кровообігу та від кашлю. Коріння використовують для лікування онкологічних хворих, захворювань печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, лімфатичної системи, нирок, хронічних закрепів, дерматитів, ревматизму, вугрового висипу та при проблемах з жіночим здоров’ям. Викопують ранньою весною і пізньою осінню, сушать, подрібнюють у кавомолці і зберігають у полотняних мішечках. З коренів кульбаби виходить корисний напій, який на смак нагадує каву. А в давні часи дівчата вмивалися відваром коріння, щоб позбутися ластовиння (веснянок).
Коли кульбаба цвіте, всі поживні речовини концентруються у листі та квітах.
Їх можна збирати i навеснi, i влiтку. Головне, щоб не перецвiли. Не можна збирати квiти рано-вранцi, слiд дочекатися, щоб впала роса, а також увечерi, коли квіти вже закриваються.
Рослину сушать на горищi, де є свiже повiтря, але немає доступу сонячному промiнню. Якщо висушена рослина втратила колір, отже, втратила й лiкувальнi властивостi, а тому лiкування такими травами не буде ефективним.
З молодих листочків роблять салати або тушкують. Для салату листя треба вимочувати в підсоленій воді близько пів години, щоб позбутися гіркоти, а при тепловій обробці гіркота зникає відразу. Пуп’янки маринують, як каперси, їх також можна тушкувати. Щоб приготувати варення, схоже на золотистий ароматний мед, квітки вимочують, вийнявши перед цим усі зелені частинки.
Сироп
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/kulbaba_surop.jpg)
400 квітів кульбаби, 4 лимони, 4 апельсини, 2 склянки цукру, 3 літри води.
Помити та нарізати цитрусові фрукти. Скласти усі інґредієнти у каструлю, залити водою та залишити на добу. Додати цукор і варити на малому вогні. Коли суміш загусне, зняти каструлю і розлити її у простерилізовані банки. Застосовуйте сироп при застудних захворюваннях та кашлі.
Варення
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/kulbaba_varen.jpg)
300−400 жовтих суцвіть кульбаби, вода, 1 кг цукру, 1−2 лимони, 1 ч. ложка лимонної кислоти.
Суцвіття кульбаби залити водою так, щоб вона повністю покрила квіти. Залишити на добу. Наступного ранку квіти відтиснути, залити 0,5 літра перевареної води і прокип’ятити 15−20 хв. Додати цукор і подрібнені лимони (можна зі шкіркою), лимонну кислоту і проварити ще 5−7 хв. Коли варення матиме колір меду, зняти з вогню. Дати охолонути, процідити через марлю і варити масу 1−2 хв, остудити. Приймати вранці натщесерце по 1 ст. ложці, розчиняючи в склянці зеленого чаю або чаю з розторопші. Діє на організм як протизапальний, жовчогінний і тонізуючий засіб, очищаючи печінку від шлаків і радіонуклідів. Корисно їсти по 2 ложки варення для профілактики бронхітів.
Чай
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/kulbaba_hai.jpg)
60 г сухого листя кульбаби, 30 г сухого коріння кульбаби, 2,4 літра води, дрібка солі.
Змішати всі інґредієнти в каструлі та поставити на вогонь. Після закипання варити 20 хв. Процідити та вживати по 1 склянці тричі на день.