Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цілющий бур’ян. Що і як готують з кульбаби?

І листя, i квiти, і корінь цієї рослини мають лiкувальнi властивостi

Кульбаба — одна з найпоширеніших рослин на Землі. Чимало народних назв відображають здатність її насіння розноситися вітром або наявність у ній молочного соку: літучки, пухлинки, пустодуй, солдатики, бабакуля, молочай, а російська назва — одуванчик.

— Учора зварила варення з кульбаби! Скуштуйте, — запро­понувала колегам Ганна Олек­сандрівна, відкриваючи не­величку баночку із рідиною, схожою на мед. — У мене на дачі — лише кульбаба, тож збирала цілий день! — хвалилася, диву­ючи співробітниць. Цю ситуацію тридцятирічної давності у ре­дакції газети «Львівський заліз­ничник» я згадую щоразу, коли думаю приготувати баночку- дві цілющих ласощів. Варення й справді нагадує рідний мед. Та грядки, вкриті килимом із жов­тих квіточок, вже не бентежать — у Франції, Австрії, Німеччи­ні, США, Голландії, Японії, Індії кульбабу культивують як горо­дню культуру. Там створено сор­ти і розроблено агротехніку ви­рощування кульбаби.

Збирати кульбабу найкра­ще у квітні-травні на незабруд­нених територіях, подалі від до­роги. Усi її частини — i листя, i квiти, і корінь — мають лiкувальнi властивостi.

Стебло використовують для лікування діабету та захворю­вань шлунка. Регулює обмін ре­човин та очищує кров. Листя містить чимало вітамінів, його можна додавати в салати і супи. З квітів готують сироп для по­кращення травлення, очищення кровообігу та від кашлю. Корін­ня використовують для лікуван­ня онкологічних хворих, захво­рювань печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, лім­фатичної системи, нирок, хро­нічних закрепів, дерматитів, ревматизму, вугрового виси­пу та при проблемах з жіночим здоров’ям. Викопують ранньою весною і пізньою осінню, су­шать, подрібнюють у кавомолці і зберігають у полотняних мішеч­ках. З коренів кульбаби вихо­дить корисний напій, який на смак нагадує каву. А в давні часи дівчата вмивалися відваром ко­ріння, щоб позбутися ластовин­ня (веснянок).

Коли кульбаба цвіте, всі по­живні речовини концентруються у листі та квітах.

Їх можна збирати i навеснi, i влiтку. Головне, щоб не перецвiли. Не можна збирати квiти рано-вранцi, слiд дочека­тися, щоб впала роса, а також увечерi, коли квіти вже закрива­ються.

Рослину сушать на горищi, де є свiже повiтря, але немає доступу сонячному промiнню. Якщо висушена рослина втра­тила колір, отже, втратила й лiкувальнi властивостi, а тому лiкування такими травами не буде ефективним.

З молодих листочків роблять салати або тушкують. Для са­лату листя треба вимочувати в підсоленій воді близько пів го­дини, щоб позбутися гіркоти, а при тепловій обробці гірко­та зникає відразу. Пуп’янки ма­ринують, як каперси, їх також можна тушкувати. Щоб приго­тувати варення, схоже на зо­лотистий ароматний мед, квіт­ки вимочують, вийнявши перед цим усі зелені частинки.

Сироп

400 квітів кульбаби, 4 лимони, 4 апельсини, 2 склянки цукру, 3 літри води.

Помити та нарізати цитрусо­ві фрукти. Скласти усі інґредієн­ти у каструлю, залити водою та залишити на добу. Додати цукор і варити на малому вогні. Коли суміш загусне, зняти кастру­лю і розлити її у простерилізо­вані банки. Застосовуйте сироп при застудних захворюваннях та кашлі.

Варення

300−400 жовтих суцвіть кульбаби, вода, 1 кг цукру, 1−2 лимони, 1 ч. ложка лимонної кислоти.

Суцвіття кульбаби залити во­дою так, щоб вона повністю по­крила квіти. Залишити на добу. Наступного ранку квіти відтис­нути, залити 0,5 літра перева­реної води і прокип’ятити 15−20 хв. Додати цукор і подрібне­ні лимони (можна зі шкіркою), лимонну кислоту і проварити ще 5−7 хв. Коли варення мати­ме колір меду, зняти з вогню. Дати охолонути, процідити че­рез марлю і варити масу 1−2 хв, остудити. Приймати вранці на­тщесерце по 1 ст. ложці, розчи­няючи в склянці зеленого чаю або чаю з розторопші. Діє на організм як протизапальний, жовчогінний і тонізуючий засіб, очищаючи печінку від шлаків і радіонуклідів. Корисно їсти по 2 ложки варення для профілакти­ки бронхітів.

Чай

60 г сухого листя кульбаби, 30 г сухого коріння кульбаби, 2,4 літра води, дрібка солі.

Змішати всі інґредієнти в каструлі та поставити на во­гонь. Після закипання варити 20 хв. Процідити та вживати по 1 склянці тричі на день.

Схожі новини