Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На «Бандерштаті» подавали «Суп з москаля» й стріляли у Путіна

На забаву приїхали навіть бандерівці з Росії.

У Луцьку відгримів ювілейний Х Фестиваль українського духу «Бандерштат». На Волинь з’їхалися гості з різних регіонів України, а також з-за кордону, зокрема з Ізраїлю, Франції, США, Канади, Польщі, Білорусі… Були навіть бандерівці з Росії! Фестиваль зібрав рекордну за всі роки кількість учасників — 9 тисяч однодумців.

Понад шістдесят майстер-класів

Навіть діти вправлялися у стрільбі по ворогу України
Навіть діти вправлялися у стрільбі по ворогу України

Стартувало свято вітанням з небес. Свій привіт учасникам передавали парапланеристи зі Львова та представники луцького аероклубу «Крила Волині». Останні на легкомоторному літаку «Маестро» власної конструкції над головною сценою фестивалю спеціально «погойдали» крилами, засвідчивши гостям своє шанування. Забава почалася!

На території іподрому в Парку імені Лесі Українки, де проходив фестиваль, ніде було яблуку впасти. На сценах (а їх було кілька) виступали музичні гурти та відбувались гутірки на патріотичну тематику, неподалік розгорнули роботу майстри — навчали дітей виготовляти іграшки, малювали, ліпили з глини… Провели понад шістдесят майстер-класів! Найменших учасників свята патрульні поліцейські в ігровій формі вчили правил дорожнього руху. Хто цікавився медициною — на іншому майданчику міг освоїти головні правила надання невідкладної медичної допомоги й сам спробувати зробити «штучне дихання» та «непрямий масаж серця». Бандерштатівці грали у настільні ігри та баскетбол, кидали фрізбі, сплавлялися по Стиру на каяку. А найазартніші влаштували змагання у стрільбі з лука по опудалу Путіна. Для цього змайстрували кілька ляльок, з обличчя дуже схожих на президента РФ, й розписали їх усім відомими абревіатурами: «ПТН-ПНХ». До розваги із задоволенням долучалися і дорослі, і діти, найвправніші отримали від організаторів фестивалю подарунки.

Тільки квасу видудлили чотири тонни!

Ось такі вони – сучасні бандерівці
Ось такі вони – сучасні бандерівці

Надворі стояла неймовірна спека. Тож не дивно, що за кілька днів на «Бандерштаті» спорожнили сотні бочок квасу, лимонадів та інших охолоджувальних напоїв. Тільки квасу видудлили майже чотири тонни! Певно, багатьом хотілося перехилити й бокал (і не один) холодного пива. Однак на фестивалі на такі й тим більше міцніші напої було табу. Сухий закон поширювався і на території наметового містечка (до речі, в нинішньому році тут встановили аж 2600 наметів!), яке діяло впродовж п’яти днів. Тут облаштували душові «кабінки» просто неба, навезли дров, питної води… Ночувала в наметах переважно молодь. Було приємно у перерві між виступами професійних артистів у їхньому виконанні почути патріотичні пісні під гітару.

А от посмакувати на «Бандерштаті» було чим. Ресторатори приїхали зі своїми класичними пропозиціями — пловом, шашликами, ковбасками, курячими крильцями, стейками, салатами. Були тут борщ і вареники з картоплею, грибами та вишнями, канапки з «українським снікерсом» салом, малосольні огірочки. А окремі шеф-кухарі підійшли до організації меню ще патріотичніше й виставили на продаж… «Суп з москаля» (мовляв, ситніший, бо в ньому більше м’яса) по 20 гривень за порцію.

Під час фестивалю діяла благодійна фотозона — волонтери збирали гроші для бійців волинського батальйону Національної гвардії. А ще тут влаштували патріотичну акцію «Пишу листа герою, що йде за нас до бою» — учасники «Бандерштату» із задоволенням писали листи та малювали малюнки для солдатів, що нині перебувають на передовій — захищають мир та цілісність України.

Савченко зустріли з прохолодою...

«Бандерштат» — єдиний в Україні настільки потужний патріотичний фестиваль. Гостей кликали на найрізноманітніші гутірки, де можна було разом з відомими людьми взяти участь у дискусії. Говорили про інформаційну війну, тролів та фейки — все, чим користується РФ проти України. Перед гостями виступила представник Інституту національної пам’яті Леся Бондарук, яка озвучила шокуючі факти опору окремих сільських голів та рад декомунізації. Про проблеми білоруської мови в своїй країні розповідав білоруський політв’язень Зміцер Дашкевич. Виступав президент київської школи економіки Павло Шеремета, приїхала на гутірку і Надія Савченко. Її виступ люди зустріли без особливого захоплення. На противагу розповідям ветеранів УПА. Але стареньким на страшні зворушливі спогади виділили лише по кілька хвилин. У глядачів під час їхніх виступів з’являлися сльози на очах, бо говорили про жахіття минулої війни, Волинську трагедію, заслання і боротьбу за незалежність України. Тож гості справедливо почали обурюватися: «Якась Савченко мала купу часу для свого триндьожу, а УПІвцям сказали, щоб швидше розповідали, бо час “піджимає”. Але ж вони зберігають ті події у своїй пам’яті й будуть з нами ще недовго…»

З виступами на «Бандерштат» приїхали десятки гуртів та виконавців — своєю неймовірною енергетикою на трьох концертних сценах заряджали публіку 500 музикантів! Молодь запалювали Freedom, «Фіолет», «Роллікс»… Незабутній виступ — гостей зі Швейцарії, гурту The dues. З теплотою глядачі зустріли легендарних «Братів Гадюкіних», шаленіли під композиції «Тартаку» та «Гайдамаків», ніяк не відпускали зі сцени «Антитіла», а Джамалу змусили співати «на біс».

Але кульмінацією, як на мене, став флешмоб — у нічному небі тисячі ліхтариків та увімкнених мобільних телефонів утворили напис: UA. Незнайомі люди горнулися одне до одного, вибудовуючи чіткі лінії цих двох букв, що ідентифікують Україну на міжнародній арені. Склавши їх, увесь «Бандерштат» на якусь мить затамував подих — за людей промовисто говорило, зізнаючись у любові до своєї країни, світло, що йшло від їхніх рук.

«Цього року флешмоб організували вночі. Слово «UA», яке вибудували фестивальники, дає месидж, що «Бандерштат» — фестиваль українського духу, і ми несемо цю ідею всьому світу», — зауважили організатори.

На «Бандерштаті» було багато охорони та медиків. Проте, на жаль, не обійшлося без фатальних випадків — у Стиру (річка тече повз Парк імені Лесі Українки, де відбувався фестиваль, тут — центральний міський пляж) втопився 18-річний юнак із Львівщини. Хлопець почав тонути на очах друга. Той намагався врятувати товариша, але й сам ледь не загинув.

Протягом фестивалю до медиків звернулися близько 200 осіб. Найпоширенішими скаргами були побутовий травматизм, забої, розтягнення, теплові удари. Попросив про допомогу і гість із Чилі — йому дошкуляла алергія.

«Бандерштат-2016» відгримів. Гості, роз’їжджаючись, обмінювалися контактами, обіцяючи наступного року неодмінно приїхати на це неймовірне свято знову.

Схожі новини