Ярмарок кулінарної спадщини
В Атланті подавали українські страви
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499076/iarmarok2.jpg)
У Ярмарку кулінарної спадщини, який відбувся в американському місті Атланта (штат Джорджія), кожен міг частувати присутніх стравами країни, яку представляв. Про успіх українських страв розповіла мисткиня, ілюстраторка коміксів Марія Шарлай.
Ярмарок в американській школі запланували тривалістю на дві години. Український стіл залишився без наїдків вже через годину від початку. Страви були одними із найсмачніших.
Марія Шарлай разом із доньками приготували вареники з картоплею і грибовою мачанкою, налисники зі сиром та сметаною, гречаний хліб на заквасці, медовий пляцок. Солодкі та кислі, солоні та карамелізовані, ферментовані, текстурні, — усі без винятку страви викликали велике захоплення серед американців.
Медове печиво, прикрашене маленькими українськими прапорцями з глазурі, розкупили, тільки-но ярмарок розпочався. Та фаворитом у присутніх став медовий пляцок.
— У міру солодкий кисло-солоненький медовий тортик із простим сметанним кремом, який просочувався два-три дні, став хітом і в дітей, і в дорослих. За ним повертались, декілька осіб взяли контакти, щоб їм переслали рецепт чи провели майстер-клас. Це була найменш затратна за часом та фінансами позиція в меню, — поділилася враженнями пані Марія.
Смакувала присутнім й грибова мачанка, яку господиня робила за переписом Маріанни Душар, або ж пані Стефи, і домашній хліб — хрусткий, пухкий, квасний та в міру гречаний.
На завершення ярмарку до українського столу за добавкою підійшов японець і розповів, як щодня дивиться новини про Україну, поважає нашого президента, захоплюється українцями, чимало разів передивився, як ЗСУ влучили в штаб чорноморського флоту рф у Севастополі, та перепитав, чи правильно промовляє «Слава Україні!» (японцям важко дається літера «л», але він її опанував).
Медовий пляцок
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA.jpg)
Для коржів: 120 меду, 150 г цукру, 150 г вершкового масла, ½ ч. ложки солі, 1 ч. ложка з гіркою харчової соди, 3 яйця, 300 г просіяного борошна.
Для крему: 680 г сметани, 4 ст. ложки цукрової пудри, цедра ½ невеликого лимона.
У каструлі на невеликому вогні змішати мед, цукор, масло, сіль та перемішати все до однорідності. Додати соду. Мішати 5 хв, поки маса не збільшиться приблизно вдвічі. Зняти з вогню та дати 5 хв вистигнути. Додати яйця, по одному, не припиняти перемішувати. Далі додати борошно — не все відразу, а поступово, за два рази.
Замісити круте тісто. Розділити тісто на 3 частини, кожну розкачати на тонкий корж. Випікати коржі в розігрітій духовці за температури 1800C 6 хв. Для крему розмішати сметану з цукровою пудрою, додати цедру.
Зібрати торт. Кожен корж розрізати впоперек навпіл. Має вийти 6 квадратних коржів. Змастити кожен шар кремом. Краї та боки теж змастити. Залишити на кілька годин, щоб просочився. Посипати крихтами з обрізків тіста.
Грибова мачанка
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
1 кг грибів (печериць або глив), 2−3 цибулини, кілька сухих білих грибів, ½ літра сметани, 1 л води, сіль і мелений чорний перець — до смаку, трішки цукру, пучок січеної зеленини (кріп/петрушку), 1 ст. ложка підсмаженої муки.
Гриби за потреби почистити, але якщо вони чисті, то лише обрізати корінці і витерти. Не мити, щоб не ввібрали води. Нарізати плястерками.
Цибулю нарізати півкружальцями і підсмажити на олії до легкого позолотіння.
Відгорнути її на пательні вбік, висипати гриби і підсмажити на досить великому вогні, щоб вони відразу не пустили води. Перемішати з цибулькою і ще трохи підсмажити.
Кілька сухих білих грибів змолоти на порошок у млинку до кави.
Сметану змішати з водою, додати мелені гриби, сіль і перець, цукор, зеленину, ложку муки і все вимішати. Додати до сметани. Вилити суміш у підсмажені гриби з цибулькою, вимішати, довести до кипіння.