Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На цьогорічному Шульцфесті вірші в укриттях читатимуть

На початку наступного місяця в Дрогобичі стартує Міжнародний фестиваль Бруно Шульца. Триватиме свято один тиждень — із 7 по 13 липня

Якщо джерелом світла стануть запалені свічки

Як інформують директорка фестивалю, керівничка Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька Віра Менько та співорганізатор свята, професор Краківського педагогічного університету Павел Прухняк, як і два роки тому (фестиваль проводиться що два роки, — О.Д.), одне з головних місць у культурних подіях, які відбуватимуться упродовж тижневого циклу святкувань, посяде читання віршів в укриттях. Участь у цих віршованих імпровізаціях, крім самих авторів, візьмуть і актори та музиканти. Якщо під час анонсованих дійств електроенергію вимкнуть, учасників це навряд чи налякає. Навпаки, може статися так, що читання без електричного освітлення, коли джерелом світла для учасників стануть лише запалені свічки, лише розбурхають уяву аудиторій, посилять силу шульцівського містичного натхнення. У таких випадках, як вказано у програмі святкувань, сценами-локаціями для поціновувачів таланту «дрогобицького мрійника», як частенько називають Бруно Шульца, стануть укриття на віллі Яроша, костелу св. Варфоломія, синагоги, деяких навчальних корпусів Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, ліцею № 3, Львівського музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича, а також Центру душпастирства та Молодіжного простору. Перелік локацій на цьому не вичерпується. Щоб отримати вичерпні відповіді на такі прозаїчні, але разом із тим важливі речі, як «де» та «коли», відбудуться анонсовані зустрічі, вистави, концерти, різного роду перформанси. Участь у них візьмуть запрошені з кількох країн Європи письменники та літератори, музиканти, сценічні постановники — новатори, потрібно не просто ознайомитись, а взяти на «олівець» програму фестивалю.

І Мирослав Маринович приїде

За традицією фестиваль почнеться з прологу у Львівському академічному музично-драматичному театрі імені Ю. Дрогобича. Час «старту» призначено на 11 годину 7 липня. Упродовж цілого тижня до учасників та гостей з різних сцен-платформ промовлятимуть Ришард Криніцький, ЮрійАндрухович, Юрко Прохасько, Павел Прухняк, Альфред Вєжбіцький, Юрій Винничук, Остап Сливинський, Яцек Подсядло, Томаш Ружицький, Боґуміла Бердиховська, Олександр Бойченко, Григорій Семенчук, Адам Міхнік, Ґжеґож Ґауден, Олена Рибка, Катажина Кучинська-Кошана, Наталія Ткачик, Кшиштоф Чижевський, Влодко Кауфман, Олександр Ірванцець, Данило Ільницький та багато інших, і Мирослав Маринович приїде, концерт українського та польського гуртів «Joryj Kłoc» й «Оркестр святого Миколая», акустична вистава Юрія Андруховича з гуртом «Карбідо», цікаві театральні проєкти з Мадриду, Познані, Варшави, Дрогобича, захопливі художні виставки та перформанси, поетичні читання, літературні зустрічі й презентації - усе це, як наголошують у своєму анонсі Віра Меньок та Павел Прухняк, чекає на відвідувачів фестивалю.

Схожі новини