Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Мікрозелень — вітамінний вибух на підвіконні: як підживити організм у сезон нестачі нутрієнтів

Зараз наш організм особливо потребує вітамінів та мікроелементів, тому що за кілька місяців холодів запаси нутрієнтів виснажуються, а свіжих сезонних продуктів у раціоні стає менше. До цього часу знижується рівень вітаміну D, оскільки сонячних днів недостатньо, а це впливає на імунітет, настрій та обмін речовин

Антиоксиданти, магній, залізо та цинк допомагають впоратися з накопиченою втомою, зміцнюють волосся та шкіру, які страждають від сухого повітря та холоду. Якщо не попо­внювати нестачу корисних речо­вин, можна зіткнутися з апатією, зниженням енергії, погіршенням стану шкіри, нігтів та волосся. Саме тому зараз варто включати в раціон більше свіжих овочів, го­ріхів, якісних олій та ферментова­них продуктів. І зелені, звичайно…

Мікрозелень — це молоді паро­стки рослин, які зрізають через 7−14 днів після проростання. Ці ніжні пагони містять до 40 разів більше вітамінів, антиоксидантів та мінералів, ніж дорослі рослини. Чому так? У момент проростання насіння активує всі біохімічні про­цеси, щоб створити міцну росли­ну, і концентрація корисних речо­вин у цей момент максимальна.

Вживаючи мікрозелень, ви отримуєте ударну дозу нутрієнтів:

  • Вітаміни A, C, E, K, група B — зміцнюють імунітет, покращують стан шкіри та волосся.
  • Антиоксиданти — захищають клітини від старіння та запалень.
  • Калій, магній, залізо, цинк — підтримують роботу серця, мозку та обмін речовин.
  • Хлорофіл — природний де­токс організму.

Виростити мікрозелень можна на підвіконні, без спеціального обладнання. Все, що знадобить­ся, — насіння, ємність, вода і трохи терпіння. Виберіть насіння — пі­дійдуть броколі, редис, гірчиця, люцерна, конюшина, соняшник, базилік та інші.

Замочіть — промийте насіння і залийте водою на 6−12 годин (крім дрібних, як крес-салат). Під­готуйте базу для пророщування — можна використовувати кокосо­вий субстрат, торф або звичайну вату/марлю.

Рівномірно розподіліть на­сіння по поверхні, не закопуючи. Обприскайте водою і накрийте плівкою або кришкою на 1−2 дні. Поставте у світле місце — паро­стки з’являться через декіль­ка днів. Поливайте раз на день, підтримуючи помірну вологість. Зрізайте на 7−14 день, коли паго­ни досягнуть 5−10 см. Не слід ви­користовувати звичайне насіння для грядки — в них можуть бути пестициди. Вибирайте спеціаль­но призначені для мікрозелені.

Для поповнення вітамінів до­статньо 50−70 г (приблизно жме­ня) на добу. Але якщо організм ви­магає більше свіжості та енергії, можна сміливо додавати більше.